MENÜ
İzmir 21°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Talih kuşu tezgahında özelleştirme ve algı isyanı!
Ekonomi
16 Aralık 2021 Perşembe 09:13

Talih kuşu tezgahında özelleştirme ve algı isyanı!

Milli Piyango idaresince yürütülen şans oyunları 2020 yılında Türkiye Varlık Fonu ile imzalanan sözleşme kapsamında Sisal Şans’a devredildi. Özelleştirmenin ardından oyunlar hakkında birçok iddia gündeme gelirken tartışmalar satışları düşürdü, ilgi azaldı. İzmir Milli Piyango ve Şans Oyunlar Bayileri Odası Başkanı Paşa Çakmak yılbaşı öncesi satışların gidişatını aktarırken Milli Piyango hakkında oluşan kötü algıya tepki göstererek Sisal Şans şirketinin İtalyan ortağına ateş püskürdü.

Efe Can TAN / GERÇEKİZMİR - Milli Piyango İdaresi 2017 yılında Türkiye Varlık Fonu’na devredildi.

2020 yılında ise Türkiye Varlık Fonu ve Demirören Holding ve İtalyan Sisal S.p.A tarafından kurulan Sisal Şans arasında imzalanan sözleşme ile Millî Piyango İdaresi tarafından yürütülen şans oyunları Sisal Şans'a devredildi. Şans oyunlarının Demirören-Sisal ortaklığına devredilmesinin ardından ise halkın oyunlara ilgisi azaldı birçok hile ve şaibe iddiası gündeme geldi. 

Sisal şirketinin getirdiği yenilikler birçok kez muhalefetin de tepkisini çekerken 2022’nin arifesinde yılbaşı bileti heyecanı yaşanmıyor, bilet satışları ise istenen seviyede değil...

‘‘İZMİR’DE BİLET SATIŞLARI HİÇ İYİ DEĞİL’’
Bu yılki beklentilere ve özelleştirme sonrası yaşanan değişimlere değinen İzmir Milli Piyango ve Şans Oyunlar Bayileri Odası Başkanı Paşa Çakmak bu sene İzmir’de bilet satışlarının hiç iyi olmadığını belirtti ve şunları söyledi, ‘’Toplumda geçen yıl çıkan sahte biletin ardından güven sıkıntısını yaşanıyor ve Sisal’ın yanlış yönetmesinden dolayı piyango bitme noktasına geldi. 

Bayi yokluğu da var ve kamuoyundaki yönlendirmeler ve şirketin yanlış satış politikasından dolayı bilet satışlarında düşüş var. Şirket tutuyor bayinin yanına manken koyuyor, mankenle Noel Baba giysileri içinde bilet satıyor. Vatandaş bunu görünce ‘herhalde bilet satılmıyor ki, bu yöntemlere başvuruluyor’ diye düşünüyor.’’

‘’MUHALEFET BİZİ MALZEME YAPTI’’
Milli Piyango’nun özelleştirilmesinden sonraki döneme değinen Çakmak; ‘’Örneğin muhalefet partileri de Milli Piyango’da şaibe vs. diyerek bizi çok malzeme yaptılar. Bir de özelleştikten yani kiralama sistemine dönüldükten sonra iş tamamen tıkandı fakat yine de şirket satış politikasını değiştirirse işlerimiz düzelir’’ dedi. 

‘’İŞİ AYAĞA DÜŞÜRDÜLER’’
‘Bir de şu var’ diyerek sözlerine devam eden Çakmak, ‘’Konak Meydanı’nda vatandaş oda kaydı yok bilet satıyor… Bir firma tekel bayine bilet veriyor, kazı kazan veriyor yani işi ayağa düşürdüler, Sisal işi rezil etti’’ diye konuştu. 

‘’SAHTE BİLET GÜVEN DUYGUSUNU ZEDELEDİ’’
Türkiye’de ilk kez geçen yıl İzmir’de sahte bilet çıktığını da sözlerine ekleyen Çakmak bunun da vatandaşın gözünde güven duygusunu zedelediğini söyledi. 

EŞYA PİYANGOSU ÖNERİSİ
Çakmak bilet satışlarını canlandırmak için ise eşya piyangosu fikrini ortaya attı. Çakmak; ‘’Şöyle bir fikrimiz vardı eğer devlet eşya piyangosu çıkarırsa 500 tane bayimiz askıda bekliyor bizim odada. 13 tane şube devreye girmeye hazır. Eşya piyangosu çıkarsa diye bekleyen 500 tane bayi şu an askıda.’’

‘’SOYER RANDEVU VERMEDİ’’
Çakmak, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Soyer’den ise ağaç dikme projesi hakkında randevu alamadıklarını belirtti. Çakmak, ‘’Ağaç dikmek için bilet satma fikrimiz oldu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer bize randevu bile vermedi. Ağaç piyangosu yapalım dedik, her bilet alan bir ormana ağaç dikmiş olsun istedik ama hayata geçmedi.’’ 

‘’MUHALEFETTEN DESTEK ALAMADIK’’
Destek bekledikleri muhalefete de ulaşamadıkları belirten Çakmak, ‘’Muhalefet partilerinden de hiçbir destek alamadık. Cumhurbaşkanlığı’na sözümüzü ulaştırıyoruz ama muhalefete sözümüzü ulaştıramıyoruz… Bunu ben solcu birisi olarak söylüyorum! Bize yakın olan partileden hiç destek alamadık. Bir tane Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili gelip de bizim odamızı ziyaret etmedi. Türkiye kumarhaneye dönecek dedik ve dediğimiz gibi oldu. İnsanlar internet üzerinden oynanan oyunlarla elinde avucunda ne varsa harcıyor. Milli Piyango sürekli yerden yere vuruldu. Bizi burada sıkıntıya soktular. Özelleştirmeye tek karşı duran oda Türkiye genelinde İzmir oldu! 

"DERHAL İTALYANLARDAN ALINMALI, DEMİRÖREN’İN BİR SUÇU YOK"
Milli Piyango’nun İtalyan ortak Sisal şirketinden alınması gerektiğini vurgulayan Çakmak, ‘’Milli Piyango derhal İtalyanlardan alınmalı. Demirören şirketine verilmesine karşı değiliz. Yerli firmaya verilsin ama italyanlar bizi dinlemiyorlar ve anlamıyorlar. Burada italyanlar ne diyorsa o oluyor. Bir an önce italyan firma ile ortaklık sonlandırılmalı ve Demirören firması ile eşya piyangosu yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Demirören’e yapılan kara propoganda da tamamen yanlış. Onların hiçbir suçu günahı yok, tamamen italyanların yanlış politikasından yüzünden bu haldeyiz… Milli Piyango biletlerinden kazanılan gelir Demirören’e gidiyor algısı yanlış. Para Milli Piyango’ya gidiyor. Piyango’da bunu bayilerin karına veriyor geri kalan kendisine kalıyor. İkramiyeleri vatandaş devletten alıyor şirketten almıyor. Milli Piyango tüm bunlar nedeniyle şu anda rezil durumda, hiçbir zaman bu duruma gelmemiştik…’’ dedi. 

MİLLİ PİYANGO YILBAŞI BİLETLERİ VE BÜYÜK İKRAMİYE RAKAMLARI
Çakmak Milli Piyango yılbaşı bilet fiyatlarını da açıkladı: Çeyrek bilet 30 lira, yarım bilet 60 lira, tam bilet 120 lira. Büyük ikramiye ise 120 milyon lira. Geçen sene pandemi vardı bu sene daha iyi satış yapmak istiyoruz ama bizim çözüm taleplerimiz inşallah bir dahaki yılbaşına yetişecektir...

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir