MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Tarihi oylamadan sonra herkes o ülkeleri aradı!
Güncel
22 Aralık 2017 Cuma 09:21

Tarihi oylamadan sonra herkes o ülkeleri aradı!

ABD’nin ‘Kudüs’ kararına karşı Türkiye ve Yemen öncülüğünde hazırlanan tasarı, BM Genel Kurulu’nda 128 lehte oyla kabul edildi. ABD ve İsrail'in başını çektiği 9 ülke ret oyu verdi. 35 ülke ise çekimser kaldı.

ABD ve İsrail'in yanı sıra Guatemala, Honduras, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru, Togo ve Palau tasarıya karşı oy kullandı.

Avustralya, Antigua-Barbuda, Arjantin, Bahama Adaları, Benin, Butan, Bosna Hersek, Kanada, Hırvatistan, Çekya, Dominikler, Ekvator Ginesi, Fiji, Haiti, Jamaika, Letonya, Lesoto, Kamerun, Kolombiya, Kiribati, Malavi, Macaristan, Meksika, Panama, Paraguay, Filipinler, Polonya, Romanya, Ruanda, Solomon Adaları, Güney Sudan, Trinidad Tobago, Tuvalu, Uganda ve Vanuatu ise oylamada çekimser kalmıştı.

Mikronezya Federal Devletleri, Palau, Nauru ve Marshall Adaları gibi ülkelerin “hayır” oyu vermeleri gözleri bu ülkelere çevirdi, google'de aramalar arttı.

4 ada ülkesi, Okyanusya kıtasındaki 4 bölgeden biri olan Mikronezya’da yer alıyor. 3 Kasım 1986’de bağımsızlığını ilan eden Mikronezya Federal Devletleri, 4 federe eyalet ile 607 adadan oluşan bölgenin en büyük ülkesi konumunda. İngilizce’nin de dahil olduğu 7 resmi dili bulunan ülkenin 108 bin nüfusu bulunuyor. Resmi para birimi ise ABD doları.

21 KİLOMETRELİK ÜLKE: NAURU
Asya Pasifik'teki ada ülkesi Nauru'nun da nerede olduğu çok merak edildi. Nauru, 21 km2’lik yüzölçümü ile dünyanın en küçük ada ülkesi. Nüfus yapısı şöyle: Naurulu 58%, diğer Pasifik Adalılar 26%, Çinli 8%, Avrupalı 8%. Nauru, resmî adıyla Nauru Cumhuriyeti ve eskiden Pleasant Adası olarak bilinen , Güney Pasifik’te bulunan bir Mikronezya ada ülkesi. En yakın komşusu 300 kilometre (186 mi) doğusunda yer alan Kiribati’nin Banaba Adası’dır. Son nüfus sayımına göre 9.591 kişiyle ile Vatikan’dan sonra en az nüfusa sahip olan ülkedir.

Dışişleri'nde yar alan bilgilere göre Nauru'da ekilebilir arazi yetersiz olup su dahil neredeyse bütün ihtiyaç maddeleri ithal edilmektedir. Tarımsal faaliyetler küçük çaptaki tropikal meyve ve sebze üretimiyle sınırlıdır. Enerji gereksinimi de ithal petrolle karşılanmaktadır. Kaynakların sınırlı olması nedeniyle istihdam yetersizdir. İşsizlik oranı yüzde 90 seviyesinde seyretmektedir. Nauru ekonomisinin belkemiği ve tek ihraç maddesi 1945’ten beri fosfattır. Toprakların yaklaşık yüzde 80 fosfat yatağıdır. 2014-2015 bütçesinin yaklaşık yüzde 10’unu fosfattan alınan gelir oluşturmaktadır. Nauru’nun bir diğer gelir kaynağı Çin, Japonya, Güney Kore, Tayvan ve ABD’ye verdiği balıkçılık lisanslarıdır. (Hürriyet)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir