Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Mülkiyeti bağışla Dokuz Eylül Üniversitesi’ne (DEÜ) geçen İnciraltı Mahallesi’ndeki 3 bin 140 metrekarelik arazinin satışı ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı.
Ferhan Şahinci tarafından 2014 yılında üniversiteye öğrenci yurdu yapımı şartıyla bağışlanan arazinin 2 Aralık 2022 yılında gerçekleşen satışı yargıya taşındı.
İhale yoluyla yapılan satışın ardından bağışçıya iade için girişimlerde bulunan ve ihtarname çeken Şahinci ailesinin avukatı Şule Pınar Arık DEÜ'den olumlu yanıt alamayınca satışın iptali talebiyle dava açtı.
SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?
Davacı tarafın avukatı Arık’ın üniversiteye gönderdiği ihtarnamelerin ardından DEÜ ise Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden kiraladıkları ve Seferihisar’da bulunan fakat henüz inşası tamamlanmamış bir binada bağışlama şartlarına uygun olarak kız yurdu yapacağını belirtti, davacı taraf bu adımın gerçekçi bir yaklaşım olmadığını ifade ederek taşınmazın iadesini yeniden talep ederek bir ihtarname daha gönderdi.
Gelişmelerin ardından DEÜ yönetimi bir süre sonra Seferihisar’da kız yurdu projesinden vazgeçtiklerini DEÜ’nün 15 Temmuz Sağlık ve Sanat Yerleşkesi tarafından kız yurdu yapılmasını planladıklarını ifade etti ancak davacı taraf bu hamleyi de gerçekçi bulmadı.
DAVA DİLEKÇESİNDE ‘HÜKÜMETE YAKIN KİŞİ’ DETAYI!
Şahinci’nin İzmir 5.Asliye Hukuk Mahkemesi'ne verdiği dava dilekçesinde "Taşınmazın değerinin çok üzerinde bir rakamla hükümete yakın bir kişiye satılmış olması endişe duyulmasına sebebiyet vermiştir" denildi.
TAPU KAYDININ İPTALİ TALEP EDİLDİ!
Dava dilekçesinin netice ve talep bölümünde ise, "İzmir ili Balçova ilçesi İnciraltı Mahallesi 2267 ada 29 parselde kayıtlı taşınmazın tapu kaydının iptali ile müvekkil adına tesciline, dava sonuna kadar dava konusu taşınmazın üçüncü şahıslara devir ve temlikinin önlenmesi için tapu kaydına ihtiyati tedbir konulmasına, mahkeme masrafları ve ücreti vekaletinin karşı tarafa tahmiline karar verilmesini vekaleten arz ederim" ifadeleri yer aldı.
NE OLMUŞTU?
Mülkiyeti bağışla Dokuz Eylül Üniversitesi’ne (DEÜ) geçen İnciraltı Mahallesi’ndeki 3 bin 140 metrekarelik arazinin satışı kent gündeminde uzun süre yer aldı.
2014 yılında hayırsever Ferhan Şahinci tarafından DEÜ’ye yurt yapımında değerlendirilmesi şartı ile bağışlanan arazi 2 Aralık’ta gerçekleştirilen ihale ile üniversite tarafından satıldı. İhaleyi 16 milyon 600 liralık teklifle Ahmet Enver Atagül kazandı.
2014 yılındaki bağışın ardından Şahinci 2017 yılında Valiliğe yazı yazarak yurt yapımı için harekete geçilmesi çağrısında bulundu. Şahinci 2019 yılında ise araziyi DEÜ’den resmen geri istedi fakat DEÜ yönetimi 2019 ve 2020 yılında arazinin satışı için ihaleye çıktı ancak satış gerçekleşmedi.
2 Aralık 2022’de yeni bir ihale yapıldı, satışın gerçekleşmesi ile tartışmalar yeniden alevlendi. DEÜ ve Rektör Nükhet Hotar’a konu hakkında sert eleştirilerde bulunan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada üniversitenin geçmiş dönemde taşınmazın iadesi kararını Valilik ve Balçova Tapu Müdürlüğü ile paylaştığını belirten bir açıklamada bulundu ve ‘imzanızın arkasında durun’ dedi.
DEÜ’DEN İHTARNAMEYE YANIT!
Ferhan Şahinci’nin oğlu ve tek mirasçısı Erin Şahinci avukat Şule Pınar Arık aracılığı ile DEÜ Rektörlüğüne ihtarname göndererek arazinin üç gün içinde iadesini istedi DEÜ’den bu ihtarnameye yanıt geldi.
İNŞAAT YAPILAMAZ VURGUSU!
Yanıtta söz konusu taşınmazın tapuda ‘bademli tarla vasfı’ olması nedeniyle üzerine inşaat yapılamadığı belirtildi.
İHALE ŞARTLI BAĞIŞ ŞARTNAMESİNE UYGUN!
Şahinci’nin avukatı tarafından çekilen ihtarnameye Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Müşavirliği tarafından verilen yanıtta gerçekleştirilen ihalede şartlı bağış sözleşmesinde yer alan’ Dokuz Eylül Üniversitesi kız öğrencilerine yurt imkanı sağlamak amacı ile değerlendirilmek’’ ve taşınmazın ‘değerlendirilmesinden elde edilecek gelirlerin katkısı ile yurt imkanı sağlamak şeklindeki amaca uygun olduğu vurgulandı.
DEÜ: DAVA AÇILMADI
DEÜ’den gelen yanıtta belirtilen bir başka nokta ise Ferhan Şahinci’nin 17.05.2019’da taşınmazın iadesini talep etmesine rağmen bir yıllık hak düşürücü süre içinde bir dava açılmadığı oldu.
BARINMA İMKANI SAĞLAMAK ÜZERE İŞLEMLER YÜRÜTÜLMEKTEDİR!
Son olarak gönderilen yanıtta bağış sözleşmesine uygun olarak işlemlerin yürütüldüğü ve öğrenciler barınma imkanı sağlamak üzere çalışmaların devam ettiği DEÜ Rektörü Nükhet Hotar imzası ile Şahinci’nin avukatına bildirildi.
Gelişmenin ardından bağışçı Şahinci’nin oğlu Erin Şahinci’nin avukatı üniversiteye bir ihtarname daha çekti. İhtarnamede daha önce taşınmazın bağışçıya iade edileceği yönünde beyanda bulunulduğu belirtildi.
DEÜ’YE 15 GÜN MÜHLET!
Av. Arık tarafından üniversiteye çekilen ihtarnamede 15 gün süre içerisinde bağış şartı olan kız öğrenci yurdu inşaatı için tahsis olunan arazi, mimarı proje, yüklenici firma, inşaatın başlangıcı ve bitişi gibi bilgilerin kendilerine bildirilmesi aksi takdire üniversiteye tapu iptal davası ve sair davalar açılacağı belirtilmişti.
Osman tıraş 22 Eylül 2024 Pazar 00:02
|