Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından düzenlenen Tek Dünya Kentleri Yarışması'na (OPCC) 2017-2018 döneminde 23 ülkeden 132 şehir katılırken, Türkiye'den Gaziantep, İstanbul ve İzmir yer aldı. Yarışmacı kentlerin başvurularını değerlendiren jüri, İzmir'i, 'iklim değişikliğiyle mücadele, sürdürülebilir hareketlilik ve ulaşım konusundaki iddialı hedef ve uygulamaları' nedeniyle Türkiye'nin ulusal şampiyonu seçti.
İzmir, uluslararası yarışmanın finalistleri arasında yer aldı. Finale kalan 40 kent arasından belirlenecek birincinin, 12 Eylül'de San Francisco'da düzenlenecek 'Dünya İklim Zirvesi'nde açıklanacağı bildirildi.
HER ÜLKEDEN 3 FİNALİST SEÇİLİYOR
WWF tarafından 2011'den bu yana gerçekleştirilen etkinliğin öncelikli hedefi, iklim değişikliğiyle mücadele etmek, kentlerde iklim dostu bir dönüşümü teşvik etmek, çevresel sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda yol alan kentleri seçmek ve farkındalık oluşturmak. Yarışma, karbon ayak izini azaltma ve iklim değişikliğinin etkilerine karşı direnci artırma yolunda anlamlı ve yenilikçi adımlar atan kentleri öne çıkarıyor. Her bir kentin sunduğu veriler tek bir adreste toplanıyor ve uluslararası uzmanlardan oluşan bir bilimsel konsey, yapılan başvuruları değerlendirerek her ülkeden en fazla üç kenti finalist olarak belirliyor. Değerlendirme, iklim hedefleri açısından önem taşıyan enerji, binalar, iklim değişikliğine uyum konularına yoğunlaşıyor. Bu yılın tematik odağı olan sürdürülebilir ulaşım ve hareketlilik konusundaki hedef ve uygulamalara da özel önem veriliyor.
ÇEVRE DOSTU BELEDİYE
İzmir Büyükşehir Belediyesi, iklim değişikliği ile mücadele konusunda yerel yönetimlerin çabalarının desteklenmesi amacıyla dünyada 7 bin 700'ün üzerinde, Türkiye'de ise sadece 11 belediyenin imza koyduğu Başkanlar Sözleşmesi'ne (Covenant of Mayors- CoM) 2015 yılında taraf olmuş ve 2020 yılına kadar sera gazı salımını yüzde 20 azaltmayı taahhüt etmişti. Bu taahhüt kapsamında İzmir çapında ilk defa sera gazı envanteri içeren 'İzmir İli Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı' hazırlandı. Sera gazlarının salım azaltımının sağlanması için enerji verimliliği konusunda bilinçlendirme, yenilenebilir enerjilerin kullanımı, ulaşımda toplu taşımanın yaygınlaştırılması, elektrikli araç ve otobüslerin kullanılması, yaya ve bisiklet ulaşımının payının artırılması, kentsel dönüşüm sonucunda enerji etkin binalar yapılması ve katı atık sahasında oluşan gazlardan elektrik elde edilmesi gibi hedefler belirlendi. (DHA)
İzmirli 10 Eylül 2018 Pazartesi 18:16
|