İzmir'in Güzelbahçe ilçesinde yaşayan 23 yaşındaki Sena Dönmez, 2019 yılının Nisan ayında annesiyle birlikte yolculuk ettiği sırada Narlıdere'de kaza geçirdi. Kullandığı araba, kavşakta iki otomobilin arasında kalan Dönmez, adeta ölümden döndü. Kaza anında şok geçirerek hareketsiz kalan Dönmez, olayın etkisini uzun süre atlatamadı. Yaşananların ardından araç içindeki yolcuların sağlık yönünden güvenliği artıracak bir proje yapmayı kararlaştıran Dönmez, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Bilgisayar Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi olan arkadaşı Şükrü Güzel'den (24) destek istedi. Dönmez, projede olmasını istediği her detayı en ince ayrıntısına kadar çıkarırken, arkadaşı Güzel de yazılımı gerçekleştirdi. İki arkadaş, 'Autohealth' adını verdikleri proje için çalışmaya başladı. Bir yıllık çalışma neticesinde başarıyla tamamlanan proje, 'TÜSİAD Bu Gençlikte İş Var Ege Kampı'nın finalinde de üçüncü olarak kuluçka desteği almaya hak kazandı. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Matematik Bölümü'nde okuyan Sena Dönmez, proje için patent başvurusunda bulunduklarını söyleyerek, "Kazanın etkisini uzun süre atlatamadım. Araç içinde şok geçirdiğim için kazayla ilgili hiçbir yere bilgi veremedim. Kazanın ardından yolcuların sağlık güvenliğini artıracak ne yapabilirim diye düşündüm ve 1 yıl çalıştıktan sonra proje ortaya çıktı" dedi.
"ARACIN KONUMU İLE VERİLERİ AKTARIYOR"
Projeye ilişkin detaylar veren Dönmez, "Emniyet kemerinin kumaş kısmına EKG sensörleri yerleştiriliyor. Yolcular ve şoförün araca binip emniyet kemerlerini takması ile ilk EKG ölçümünü gerçekleşiyor ve bu ölçüm her yolcu için ayrı olarak ana kartta depolanıyor. Araçlar içinde bulunan darbe sensörlerine bağladığımız sistemimiz, belirli aralıklarla kendini tekrarlıyor. Bu aralıklar 30 dakika olabilir, başka bir süreyle de ayarlanabilir. Alınan ilk veriler ile yeni verilerin karşılaştırılması sonucunda yolcuların en az birinde hayati risk gözükmesi veya yolcudan bir süre ölçüm alınamaması (kaza ya da araçtan fırlama olabilir) halinde tüm veriler, gerekli kurumlara aracın konumuyla birlikte aktarılıyor. Ambulans kaza yerine gelene kadar sağlık verisi aktarımı, 112 ile anlık paylaşılmaya devam ediyor. Biz, sistemimizde bilgileri sağlık kuruluşu daha kaza yerine gelmeden onlara ileterek bu süreçteki müdahale tespit sürecini hızlandırmayı hedefledik" ifadelerini kullandı.
"KOLAYLIKLA UYGULANABİLİR"
Böyle bir projenin parçası olmaktan mutluluk duyduğunu belirten Güzel ise, çalışmayı önümüzdeki dönemde daha da geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Güzel, "İnsan sağlığını temel alan, ihtiyacı karşılayacak önemli bir proje gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum. Yazılım kısmında çok emek verdim, uzun süre çalıştım. Ama sonunda hedefe ulaştık.
Projemiz, birçok araca kolaylıkla uygulanabilir. Maliyeti de yüksek değil. Projemiz, riskli yaralanmalarda çevredeki bilinçsiz kişilerin müdahalesini de önlenerek kazazedeleri koruyabilir" diye konuştu.
Filiz güldüler 28 Eylül 2021 Salı 11:40
|