T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı himayelerinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ ve TÜRSAB ortaklığıyla düzenlenen Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı’nda, destinasyon tanıtımlarından yerel yönetim buluşmalarına; alternatif turizminden dijital dönüşüme kadar pek çok etkinlik yer aldı. Ticari potansiyelini değerlendirmenin yanı sıra katılımcılar, fuarda kendi ülkelerinin yöresel tatları ve geleneklerini sergileme fırsatı yakaladı. 43 ülkenin buluştuğu fuar, kültürler ve kıtalararası dokuları bir araya getirerek renkli görüntülere sahne oldu. Birbirinden kilometrelerce uzakta olan ülkelerin ortak buluşma noktası ise; kahve kokusu oldu. İnsan tarihinde kahve ile birlikte pek çok şeyin başlangıç noktası olan Etiyopya, geleneksel kahve sunumu ile ziyaretçilerden tam not aldı. Orijinlerin başkenti Etiyopya, kültürel ve sosyal bir değer olan kahve kültürünün Türk gelenekleri ile olan benzerliğini de gözler önüne serdi.
Orijinlerin başkenti Etiyopya
Etiyopya’nın orijinlerin başkenti olarak geçtiğini belirten Federal Demokratik Etiyopya Cumhuriyeti Başkonsolosluğu Sekreteri Selam Nigussie Ketsela, “Ülkemiz, insan oluşumlarının başlangıç noktasıdır. İnsan ırkının ilk türleri Etiyopya’da keşfedilmiştir. Sizlerin ataları da buraya dayanmaktadır. Dolayısıyla kültürümüz kendi içinde pek çok kültürü kucaklar. Diğer bir ilginç nokta ise kahve çekirdekleri ilk kez ülkemizde keşfedilmiştir. Efsaneye göre genç bir çoban keçilerini otlatmaya çıkarmış. Keçilerin bir kısmının bu esnada kahve liflerini yediğini görmüş. O gece çekirdeklerden yiyen keçiler uyanık kalmış. Çoban bunun bir tür enerji verici maddeye sahip olduğunu anlamış ve bunu tüm kasaba halkına yaymış. Bunun üzerine bölge halkı çekirdeği kavurup kullanmaya başlamış” dedi.
“Kültürlerimiz arasında benzerlikler var”
Kahve çekirdekleri, demleme ve sunum yöntemlerine yönelik bilgi veren Ketsela, “Kahve demleme yöntemleri Yemen başta olmak üzere Arap bölgelerinde başladığı için kahve çekirdeklerinin çoğuna Arabika deniyor. Kahvemizin aromatik ve kendine has bir tadı var. Oldukça zengin bir kafein içeriğine sahip… Geleneksel kavurma ve demleme yöntemlerimiz var. Kahve masasından fincan ve demliklerine kadar tüm ekipmanlarımız geleneksel. Fincanlarımız sizin Türk kahvesi fincanlarınıza benziyor. Kültürlerimiz arasında benzerlikler var çünkü Türklerle eski zamanlara dayanan köklü bir tarihsel bağımız mevcut” dedi.
“Kahve, sosyal bir değerdir”
Fuarda özellikle kahve sunumu gerçekleştirdiklerini belirten Ketsela, “Diplomatik bir görev için İstanbul’a geldik pek çok kez fakat İzmir’e ilk defa geldik. Çok faydalı bir fuar oldu. Fuarda çok iyi bağlantılar elde ettik. Gerçekten çok beğendik. Geleneksel etkinliklerimiz ve kahve sunumlarımızla da insanların ilgisini çekmek istedik. Kahve sunumumuzda vermek istediğimiz mesaj kahvenin tıpkı bu fuar gibi insanları birleştirmesi oldu. Kahve, sosyal bir değerdir. Bize insani ilişkilerimizi hatırlatır. Ülkemizde bir insan kahve yapıyorsa eğer hemen komşusuna haber verir. Bizler kahveyi hiçbir zaman yalnız içmeyiz. Sosyal hayatı güçlü kıldığı ve kaybedilmemesi gereken bir değer olduğu için fuarda da bunu sunmak istedik” şeklinde konuştu.