
İzmir'de belediye serasına 'tuzlu' saldırı!

İzmir ve Finlandiya arasında dostluk köprüsü

Başkan Tugay'dan diplomasi trafiği

İzmir'in raylarında çeyrek asırlık gurur

Asena TUNCA/GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde altyapı çalışmalarına devam ediyor. Büyükşehir'in altyapı hamlelerinden biri bugün gerçekleştirilen temel atma töreni ile gerçekleştirildi.
78 milyon liralık yatırımla hayata geçirilecek Bayraklı Sevgi Yolu ve çevre sokakları kapsayan yağmur suyu şebeke hattının temel atma töreni İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'ın katılımı ile gerçekleşti.
Tugay tören öncesi İZSU çalışanları ve Bayraklı halkı ile kahvaltı yapıp sohbet etti.
Konuşmada ilk olarak İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan söz aldı: “Göreve geldikten kısa bir süre sonra 12 Temmuz gecesi bu sokaklardaydık. Yağmurdan etkilenen vatandaşları ziyaret ettik. Başkanımızın müdahale için halkımıza sözleri oldu. Hızlıca projelendirme yapıldı. Burası arkeolojik sit bölgesi. Bayraklı 1. Etap çalışmamızda Tepekule Mahallesi ve Çay Mahallesi bölgesi sular altında kalıyordu. Çalışmaların yüzde yetmişi tamamlandı. Bu sokaklar en çok etkilenen sokaklar. Üst kotlarda da çalışmaları devam ettireceğiz. 2. Etabı da devam ettireceğiz. Şu an Bornova Çayı’nın hemen kenarındayız. Nursultan Nazarbayev Caddesi’ni geçip Sevgi Yolu’na giderek esnafımızı yıllardır etkileyen yağmur suyunu özecek. Bölgedeki taşma engellenmiş olacak. Bu iki çalışma yaklaşık 200 milyon TL’ye mal olacak. 3 yatırım yaklaşık 600 milyon TL değerinde. Smyrna Meydanı’ndaki göllenmeyi de sona erdirdik. 600 milyonluk yatırımla yağmur suyu problemini Bayraklı’da kaldırmış oluyoruz.”
"Bayraklı talihsiz bir bölge"
“Bayraklı talihsiz bir bölge” diyen Erdoğan, “Tüm su burada birikiyor. Hemşehrilerimiz için bu projeleri harekete geçirdik. Her altyapı yatırımı birtakım sıkıntıları beraberinde getirir. Projede sorumlu Onur Demirci, Daire Başkanı Ferit Bey, Emre Bey, Ulaş Bey her zaman yanınızda olacak. Çalışanlarımıza 7/24 ulaşabilirsiniz. Sıkıntıları birlikte aşmak istiyoruz. Telefonlarımız hep açık oldu. Çalışma boyunca kendim de sürekli burada olacağım” ifadelerini kullandı.
“70 yılı aşkın bir sorunun köklü çözümünün başlangıcını yaşıyoruz”
Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, Erdoğan’ın ardından söz aldı. Önal konuşmasında şu ifadelere yer verdi: Seçimlerden hemen sonra beklenmeyen yağışlardan en çok etkilenen bölgelerden biri Bayraklı idi. O gün buradaydık. Başkanımız talimat verdi. 3’ncü proje de yakın zamanda başlayacak. 1950’lerden sonra plansız yapılaşma ile 70 yılı aşkın bir sorunun köklü çözümünün başlangıcını yaşıyoruz. Plansız yapılaşma ve coğrafyasından mütevellit ayrıştırma hatları olmayışından Bayraklı’da u birikintileri ve sağanak sonrası felakete dönüşen olaylar yaşayabiliyorduk. Şu an çözümün eşiğindeyiz. Altyapı yatırımları nankördür. Yapım aşamasında birçok zorluğu beraberinde getirir. Yatırımların yapılması meşakkatli olacak. Çözüm için sabra ihtiyacımız var. Ama bir daha felaketlerin yaşanmayacağı bir Bayraklı ve sözünü tutmuş olan başkanımıza şükranlamı sunuyorum.”
Toplantıda son olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay konuştu. TMMOB makine, inşaat ve çevre mühendisleri odasına teşekkür ederek sözlerine başlayan Tugay “Yağmur yağdığında burada kolayca su baskınları oluşuyor. Uzun yıllardır problemler yaşıyorsunuz. 12 Temmuz 2024’te ne yazık ki şahit olduk. Ani yağış sonrası bu bölgedeki pek çok yerin nasıl sular altında kaldığını bizzat kendimiz yaşadık. Birçok yerde altyapı sorunları yaşanıyor. Tüm İzmir adına sorunlar yaşanıyor. Körfez’in istediğimiz temizlikte olmaması en büyük sorunlardan biri ancak en temel 3-4 sorundan biri altyapı sorunudur. Bu dönemde yapacağımız işin en az rahatsızlıkla sürmesi için en hızlı şekilde sonlandırılmasını söyledim. Fakat altyapı ile ilgili her çalışma maalesef göze hoş görünmüyor. Ancak altyapısı iyi olmayan bir şehrin üstüne ne yaparsanız olmuyor” dedi.
“Hem ekonomik hem siyasi olarak baskı altında iş yapmaya çalışıyoruz”
"ŞARKI TÜRKÜ SÖYLEMEYE GELMEDİK"
İzmir’in her sorununu çözmede kararlı olduklarını söyleyen Tugay, şöyle konuştu: “Bu kararı beraber verdik. Bu yola birlikte çıktık. Yıllardır bekleyen pek çok altyapı sorununu halledeceğiz. Trafik ve ulaşımla ilgili projelendirdiğimiz işler var. En önemli diğer konu da kentsel dönüşüm konusu. Depreme dayanıklılıkla ilgili sorun yaşayan binalarımız ve plansız kentleşme nedeniyle çöp konteyneri koyacak yeri olmayan mahallelerimizin dönüşümünü gerçekleştireceğiz. Başkan Önal, deneyimli. Diğer başkanlarla birlikte kararlıyız. İzmir’in tüm sorunlarına değineceğiz. Bizi hem ekonomik hem siyasi olarak baskı altında tutuyorlar. Biz iş yapmak istiyoruz. Biz 'bu dönemi iş yapmadani şarkı-türkü söyleyerek geçirelim' demiyoruz. Bu şehre hizmet için geldik. Çözüm için çalışıyoruz. Bizi reklamla değiş yaptıklarımızla değerlendirin. Gecesini gündüzüne katıp belediyelerimizin mensupları adına özellikle bunu rica ediyorum. Sadece maaş karşılığı görev yapan değiş bu şehri sevdikleri için çalışan insanlar. Bayraklı en çok hizmet edeceğimiz bölgelerden biri.daha önce verdiğim tüm sözler yerine getirilecek. Bir hatırlatma yapmak istiyorum: Yağmur suyu hattına çöp, izmarit atılmaz, kirli su dökülmez. Bunu herkesin öğrenmesi lazım. O su derelere ve denize gidiyor. Bunlara dikkat etmemiz gerekiyor. Bazı şeyleri şehre sahip çıkmak adına insanlarımız tarafından öğrenilmesi gerekiyor. Altyapılarımızı korumalıyız. Bu şehrin taşına, toprağına sahip çıkmak herkesin görevi. Sadece bu bölgedeki 3 alanda projelendirilmiş altyapı çalışmaları için 600 milyon lira harcanacak. Bu kadar büyük para harcanan işlerde gereğini mutlaka yerine getirmek lazım. Biz yaptığımız işin değerinin bilinmesini bu şehrin korunmasını istiyoruz yalnızca.”
Tugay sözlerini şöyle tamamladı: “İZSU şu kadar zarar etti deniliyor. Biz hiçbir zaman kar amacında olmadık. Zarar adı verilen eksiler eğer yatırım için kullanılmışsa o zarar değil halkın faydasınadır. Lüks ve keyif için harcandıysa o zaman zarar deriz. Eksiğimiz varsa çaba gösteren insanlarız. İZSU zarar ediyor denilmeden önce yapılanlara bakmak lazım. Şu an Körfez’de gemilerle yapılan dip tarama çalışmalarına gidiyor. Kapasite artışına gidiyor. Sadece son bir yıldaki çalışmalarla içme suyu kaçağı yüzde 26 azaltıldı.”