MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Tüm detaylarıyla krizi bitiren ve Akşener masaya döndüren süreç!
Politika
6 Mart 2023 Pazartesi 13:41

Tüm detaylarıyla krizi bitiren ve Akşener masaya döndüren süreç!

Güne CHP’li 2 başkanın Akşener ile yaptığı görüşmeyle başlanırken, ‘cumhurbaşkanlığı yardımcılığı önerisi’ akabininde gerçekleşen gelişmeler sonunda İYİ Parti Lideri’nin masaya döneceği açıklandı. Akşener Millet İttifakı'nın aday toplantısına katıldı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in geride kalan hafta yaşanan aday krizi sonrası masadan kalkmasının ardından Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayının açıklanacağı gün Ankara’da peş peşe gündeme damga vuran gelişmeler yaşandı. 

MASAYA DÖNÜŞÜN ÖNÜNÜ AÇAN FORMÜL 

Perde İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’ın İYİ Parti Genel Başkanı Akşener’i ziyaretiyle açıldı. 

Görüşme sonrası masaya dönüş yolunu açan öneri İYİ Parti’den yapılan açıklamayla duyuruldu.  

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu ise Meral Akşener’in Millet İttifakı’na yeni bir formül sunduğunu ve İmamoğlu ile Yavaş için cumhurbaşkanı yardımcılığı teklif ettiğini açıkladı. Zorlu “Genel Başkanımız yine milletin sesi doğrultusunda, Millet İttifakı'na yeni önerisini sunmuştur. İki belediye başkanının (İmamoğlu-Yavaş) seçilecek 13. Cumhurbaşkanı'nın yetkili icracı Cumhurbaşkanı Yardımcısı olması önerisi iletilmiştir” dedi. 

Zorlu, "Bildiğiniz gibi 13. cumhurbaşkanının belirlenmesi süreci, 2 Mart'taki toplantının ardından sayın genel başkanımız daha önce mutabık kaldığımız istişare ve halkın tercihi konularındaki ilkesel çerçeveyle müzakere sürecini yürütmüştür. Milletin sesi olma sorumluluğunu en başından bu yana duyan ve bu sorumluluk bilinciyle hareket eden sayın genel başkanımız, milletimizin sesi doğrultusunda, milletimizi heyecanlandıracağını düşündüğümüz yeni bir öneriyle millet ittifakına önerisini sunmuştur. Sayın büyükşehir belediye başkanlarımız 2018'de işbirliğiyle büyük bir başarı yakalamış başkanlarımız ziyaret etti. İki isme cumhurbaşkanı yardımcılığı önerildi. Akşener'in masaya katılmasını bekliyor ve umut ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

Görüşme sonrası konuşan Ekrem İmamoğlu, "Sayın Meral Akşener’i ziyaret ettik. Kılıçdaroğlu’nun bilgisiyle gerçekleştiriyoruz. Duygularımızı paylaştık" dedi. Yavaş ise "Masada yaşanan bu olayları seyretme imkanımız yok. Milletimizin ayrılığa tahammülü yok" sözlerini kullandı.

Mansur Yavaş ise ''Bizler Millet İttifakı'nın belediye başkanlarıyız. Önümüzde seçim var ve milletimizin ayrılığa tahammülü yok. Tekrar bir araya gelinmesi arzusu milletimizin arzusuzudr. Bizde bugün bunun için bir araya geldik.'' ifadelerini kullandı. İmamoğlu ve Yavaş ardından Saadet Partisi'ne geçti.

Bu görüşmenin ardından 5’li masa olarak toplanacak Millet İttifakı’nın adayın açıklanacağı toplantısı daha önce açıklandığı saat 14.00’dan ileri bir saate ertelendi. 

Öte yandan toplantının erteleme kararının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Meral Akşener, ABB Başkanı Mansur Yavaş ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu birlikte bir görüşme yaptı. 

VE AKŞENER MASAYA DÖNDÜ 

Yaşanan gelişmelerin ardından İYİ Parti cephesinden bir açıklama daha geldi. İYİ Parti Sözcüsü Zorlu, Akşener'in Saadet Partisi'nde gerçekleşecek Millet İttifakı toplantısına katılacağını duyurdu. 

Akşener'in de katıldığı Saadet Partisi'nin ev sahipliğindeki toplantının ardından, ittifakın ortak cumhurbaşkanı adayı açıklanacak. İsmin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olması bekleniyor.

MASAYA DÖNÜŞÜN PERDE ARKASI 

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre CHP grup başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç ile partiden iki genel başkan yardımcısı krizin aşılması için çalıştı ve İYİ Parti'yle temasa geçildi. İYİ Partili kurmaylarla birlikte, Meral Akşener'in isimlerini gündeme getirdiği İmamoğlu ve Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atanması formülü şekillenmeye başlandı. 

İYİ Parti'yle temasın ardından CHP'li kurmayların Kemal Kılıçdaroğlu'na sunduğu bu formüle CHP lideri de sıcak baktı. CHP lideri önce İmamoğlu ve Yavaş ile konuştu, daha sonra bu öneriyi Millet İttifakı bileşenleri Saadet, DEVA, Gelecek ve Demokrat Parti Genel Başkanları ile paylaştı. Liderlerin yaklaşımı olumsuz olmayınca Akşener’le yeniden temas için çalışma başlatıldı. 

GÖRÜŞME PAZAR GECESİ GERÇEKLEŞTİ
Cumartesi günü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmek için Ankara’ya gelen İmamoğlu, görüşme sonrası İstanbul’a geri dönmüştü. Ancak bu gelişme üzerine yeniden Ankara’ya doğru yola çıktı. Bu arada CHP ve İYİ Parti heyetleri arasında da temaslar hızlandı. Akşener ile ilk görüşmeyi de iki belediye başkanı yaptı.

Edinilen bilgiye göre Akşener’in İmamoğlu ve Yavaş ile görüşmesi pazar gecesi gerçekleşti. Akşener, belediye başkanlarının cumhurbaşkanı yardımcısı olarak icracı görevler üstlenmelerinden memnuniyet duyacağını söyledi.

Akşener daha sonra formülü parti yöneticileriyle bir kez daha değerlendirmek için süre istedi. Bugün öğlene kadar da bu görüşmeler gerçekleştirildi.

En son belediye başkanları bugün saat 13.30’da bir kez daha İYİ Parti’ye giderek Akşener ile görüştü. Akşener belediye başkanları ile yaptığı bu görüşmenin ardından önce CHP lideri ile bir araya geldi, daha sonra Millet İttifakı toplantısına katılmak için Saadet Partisi’ne gitti.

NE OLMUŞTU?
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Millet İttifakı'na yönelik sert açıklamalarının ardından CHP, Saadet Partisi, DEVA, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti liderleri, bugün bir kez daha bir araya gelerek cumhurbaşkanı adayı ve geçiş süreci yol haritasını açıklayacak.

Toplantı Temel Karamollaoğlu ev sahipliğinde gerçekleşecek. 

Saadet Partisi Genel Merkezi önünde açıklanacak cumhurbaşkanı adayını, ittifakın “en yaşlı lideri” olduğu gerekçesiyle Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu tarafından ilan edilmesi bekleniyor. 

Öte yandan diğer liderlerin büyük oranda cumhurbaşkanı yardımcıları olmalarının da aynı açıklama ile duyurulacağı ifade ediliyor.

Liderlerin, cumhurbaşkanı adayı olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ismini açıklaması bekleniyor. CHP Genel Merkezi'nde de adaylık açıklamasına hazırlık yapılıyor. Saadet partisi ev sahipliğindeki açıklamadan sonra Kılıçdaroğlu ve partililerin genel merkezde bir araya gelmesi planlanıyor. (Haber servisi, Gazeteduvar, Cumhuriyet)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir