MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Tüpraş İzmir'de patlama: 4 ölü, 2 yaralı
Güncel
11 Ekim 2017 Çarşamba 10:10

Tüpraş İzmir'de patlama: 4 ölü, 2 yaralı

İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki TÜPRAŞ Rafinerisi'nde bakım çalışması yapılırken, ilk belirlemelere göre basınç nedeniyle meydana gelen patlamada 4 kişi öldü, 2 kişi de ağır yaralandı.

İZMİR - Tüpraş Aliağa Rafinerisi'nde ürün tankında saat 09.25'te bakım çalışmaları yapılırken basınç nedeniyle şiddetli bir patlama meydana geldi. Patlamada, bakım çalışmasına katılan 4 çalışan öldü, 2'i de yaralandı. 

- FOTO GALERİ: OLAY YERİNDEN İLK KARELER... 

İŞ KAZASI, SALDIRI YOK! 
Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz, patlamada 4 işçinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Yılmaz, TÜPRAŞ İzmir Rafinerisi önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçenin çok sayıda sanayi kuruluşunu bünyesinde barındırdığını ve 55 bin işçinin çalıştığını söyledi.

Aliağa'da talihsiz bir olay yaşadıklarını, bu tür kazaların zaman zaman meydana gelebildiğini belirten Yılmaz, depolama alanında uzun süredir bakımda bulunan ve işletmeye alınmak üzere hazırlanan bir nafta tankının içinde çalışma yapıldığı sırada gaz sıkışması sonucu patlama olduğunu kaydetti.

Yılmaz, "Anlık bir patlama. Herhangi bir yangın, başka bir sızıntı veya TÜPRAŞ'ın genelini, faaliyetini etkileyecek bir durum yok. Patlama sonucunda 4 işçimiz vefat etti. Olaydan dolayı etkilenen 2 kişi vardı. Birini yaralı kabul ediyoruz durumu hafif. Hepimizin başı sağ olsun." diye konuştu.

TÜPRAŞ'ın kendi operasyonel faaliyeti ve üretiminin devam ettiğini anlatan Yılmaz, tesise araç girişinin yapılmadığını, sağlık, itfaiye ve AFAD ekiplerinin bölgede olduğunu dile getirdi. Yılmaz, "Adli vakadır. Başsavcı olay mahallinde. Polis tahkikatını yapmak üzere burada. Ayrıntılar teknik incelemenin ardından ortaya çıkacak" ifadelerini kullandı.


ALARM DURUMUNA GEÇİLDİ 
Patlama ihbarı üzerine tesisteki itfaiye ekipleri alarm durumuna geçirilirken, ambulanslar sevk edildi. Patlamanın meydana geldiği bölümde enkaz kaldırma çalışmaları yapılırken, yaralı işçi ilk müdahalenin yapılabilmesi için Aliağa Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

TÜPRAŞ YAŞAMINI YİTİREN İŞÇİLERİN İSİMLERİNİ AÇIKLADI 
Tüpraş'tan yapılan açıklamada da saat 09.25'te İzmir Rafinerisi ürün tankında bakım çalışmaları sırasında patlama meydana geldiği belirtilerek, rafineri teknik ekiplerinin olaya müdahale ettiği, gelişmelere ilişkin kamuoyunun bilgilendirileceği ka

Açıklamada, "Yapılan tüm müdahalelere rağmen yüklenici firma çalışanlarımız Kemal Şaşmazer, Yusuf Kepenek, Mehmet Karademir ve Mehmet Dere hayatını kaybetmiş, yaralı Halil İbrahim Kavlak'ın ise tedavisine devam edilmektedir" ifadesi kullanıldı.

TÜPRAŞ verilerine göre Aliağa Rafinerisi'nde 1353 kişi çalışıyor. 1972 yılında 3 milyon ton/yıl ham petrol işleme kapasitesiyle üretime başlayan İzmir rafinerisi, önemli kapasite artırımları ve ünite modernizasyonlarıyla gelişerek 1987 yılında 10 milyon ton/yıla ulaştı. 2007 yılında destilasyon kapasitesindeki revizyonlar da göz önüne alınarak rafinerinin ham petrol işleme kapasitesi 11 milyon ton/yıl olarak tescil edildi. Verilere göre, İzmir Rafinerisi’nde, 2016 yılında 7,3 milyon tonu yurt içine olmak üzere toplam 10,4 milyon ton ürün satışı yapıldı.

2 İTFAİYE ERİ DUMANDAN ETKİLENDİ
Patlamada 2 itfaiye eri de dumandan etkinlendi. Sağlık ekipleri bu itfaiye erlerine müdahale etti. Patlamanın meydana geldiği depolama alanındaki nafta tankına itfaiye ekiplerinin soğutma yaptığı görüldü.

YARALI İŞÇİNİN DURUMU İYİ
Patlama ardından Menemen Devlet Hastanesi'ne kaldırılan kaynak işçisi 33 yaşındaki Halil İbrahim Kavlak'ın tedavisi sürüyor. Evli ve 3 çocuk babası Kavlak'ın patlama sırasında dışarıda olduğu ve gazdan etkilendiği öğrenildi. Hayati tehlikesi bulunmayan işçinin amcasının oğlu İlyas Kavlak, haberi televizyondan gördüğünü belirterek, şöyle dedi: "Gece vardiyasında bir fabrikada çalışıyorum. Sabah eve geldim ve haberi televizyondan öğrendim. Amcamın oğlunun yaralandığından haberim yoktu. 4 işçinin öldüğünü söylüyorlardı. Sonra yaralandığı haberi geldi. Ben de hastaneye geldim. Durumu iyi, hayati tehlikesi yok, sadece gazdan etkilenmiş. Kendisi kaynakçı. Olay sırasında tankın içinde değilmiş."

VALİLİK'TEN AÇIKLAMA
İzmir Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada ise patlamada ağır yaralanıp hastaneye kaldırılan 4 işçi; Kemal Şaşmazer, Yusuf Kepenek, Mehmet Karademir ve Mehmet Dere'nin yaşamını yitirdiği belirtilerek, "Yangın kontrol altına alınmış olup, soğutma çalışmaları devam etmektedir. Kaza ile ilgili adli ve idari tahkikat başlatılmıştır" denildi.

BAKANLIK SORUŞTURMA BAŞLATTI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TÜPRAŞ İzmir Rafineresi'nde bugün saat 09.25 sıralarında meydana gelen patlama ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, bir süreden bu yana kullanılmayan yüzer tavanlı boş nafta tankının bakımı yapılırken meydana gelen patlama sonucu 4 işçinin yaşamını yitirdiğini, 2 işçinin yaralandığını hatırlatıldı. Açıklamada, şöyle denildi: "Yaralılarımızdan biri Aliağa Devlet Hastanesi'ndeki tedavisinin ardından taburcu edilmiş, Menemen Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınan diğer yaralımızın ise durumu iyi olup hayati tehlikesi bulunmamaktadır. Olayda hayatını kaybeden emekçilerimize Allah'tah rahmet, yaralılarımıza acil şifalar dileriz. Olaya ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Julide Sarıeroğlu'nun talimatları çerçevesinde soruşturma başlatılmıştır. Soruşturma kapsamında 3 başmüfettiş, 1 müfettiş görevlendirilmiş ve inceleme devam etmektedir. Bakanlığımız Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir İl Müdürlüğü ve Aliağa Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü olay yerine intikal ettirilmiştir." 

EVLERİNE ATEŞ DÜŞTÜ
Tüpraş Aliağa Rafinerisi'ndeki nafta tankında meydana gelen patlama sonucu yaşamını yitiren 4 işçinin Aliağa, Menemen ve Bergama'daki evlerine ateş düştü.

Acı haberi alan işçi yakınları, gözyaşlarına boğuldu. Patlamada yaşamını yitiren işçilerden bekar olan 24 yaşındaki Kemal Şaşmazer'in Bergama'da yaşayan ailesinin, 2 çocuğundan biri olduğu ve rafinerinin ürün tanklarının bakımını yapan yüklenici firmada 11 aydır çalıştığı öğrenildi.

Patlamada hayatını kaybeden işçilerden 44 yaşındaki Mehmet Dere ve 40 yaşındaki Yusuf Kepenek'in ise yüklenici firmada 1 yıldır çalıştığı, her ikisinin de evli ve 3 çocuk babası olduğu belirtildi. Dere'nin ailesinin Aliağa, Kepenek'in ailesinin ise Menemen'de olduğu öğrenildi.

Yaşamını yitiren işçilerden evi Aliağa'da bulunan 26 yaşındaki Mehmet Karademir'in de 2.5 yaşında bir çocuk babası olduğu belirtildi. Eşiyle bir süredir ayrı oldukları için çocuğuna anne ve babası bakan Karademir'in yüklenici firmada 2 yıldır çalıştığı öğrenildi. (DHA, AA)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir