Cumhuriyetin ilanının ardından Anadolu’da gerçekleştirilen en önemli aydınlanma hareketi olarak kabul edilen Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 78. yıldönümü sevginin kenti Dikili’de anlamlı bir etkinlikle kutlandı.
Dikili Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nce organize edilen kutlama programı kapsamında Çandarlı Kültürevi’nde Köy Enstitüleri hakkında yazılan kitap, yüksek lisans ve doktora tezleri ile bilimsel makalelerden oluşan arşivi kapsayan Türkiye'nin ilk ve en büyük ihtisas kütüphanesinin açılışı törenle gerçekleştirildi. Açılış töreninde Kızılçullu Köy Enstitüsü mezunlarından Rıza Yetim de kendi yazdığı eserlerden oluşan kitap setini kütüphane arşivine bağışladı.
"CUMHURİYETİN DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDİYORUZ"
Törenin açılış konuşmasını yapan Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, Köy Enstitüleri belleğinin bilgi, belge ve kitaplarla artık tek bir yerde toplandığını belirtti.
Cumhuriyetimizin en büyük ve önemli aydınlanma hareketi olan Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun yıldönümünde böyle anlamlı bir açılışa ev sahipliği yapmaktan büyük bir onur duyduklarını ifade eden Başkan Tosun, “Cumhuriyetin değerlerini daha güçlü sahip çıkma gerekliliğimizin olduğu bir dönemde Türkiye'deki en büyük ihtisas kütüphanesini Dikili'mizde açıyoruz ve bunun gururunu yaşıyoruz. Bu kütüphanemizde Cumhuriyet tarihimizin parlayan yıldızı ve en büyük, en önemli aydınlanma hareketi olan Köy Enstitülerine ilişkin tüm merak edilenlerin soruların cevaplarının bulunabileceği zengin bilgi, belge ve kitap belleği mevcut. Böyle anlamlı bir değerin kentimize kazandırılmasında üstün gayretler gösteren değerli hocamız Bekir Özgen ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü çalışanlarımıza gönül dolusu teşekkür ediyorum. Köy Enstitüleri belleği ve Cumhuriyet değerlerine sahip çıkma bilinciyle açtığımız bu müze, Dikili’nin tarihi ve kültürel yaşamında önemli bir boşluğu dolduracaktır. Tüm hemşerilerimizi ve kentimize konuk gelen vatandaşlarımızı bu müzeyi ziyaret etmeye davet ediyorum” dedi.
Dikili Belediyesi Köy Enstitüleri İhtisas Kütüphanesi’nin açılışına önemli katkılar sunan eğitimci Bekir Özgen ise tarihi bir mekânda Cumhuriyet sevdaları ile buluşan ihtisas kütüphanesinin içeriği ve belleği bakımından Türkiye'nin ilk ve en büyük ihtisas kütüphanesi olduğunu söyledi.
Özgen, “Dikili Belediyesi’nin destekleri ile ilk olarak Köy Enstitüleri’nin yaşam biçimini konu alan öykü yarışmasını düzenleyip, kitaplaştırdık. Ardından da Köy Enstitüleri konusunda yüksek lisans ve doktora tezi veren ya da bu kişilere danışmanlık yapan akademisyenlerden oluşan bir sempozyum düzenleyip ikinci bir eserin oluşmasını sağladık. Bugün ise Köy Enstitüleri hakkında yazılan kitaplardan, bu konuda verilmiş yüksek lisans ve doktora tezleri, bilimsel makaleler ile çeşitli bilgi ve belgelerin arşivlerden oluşan ihtisas kütüphanesinin açılışını gerçekleştiriyoruz. Kentimize ve Cumhuriyete gönül vermiş herkese hayırlı, uğurlu olsun diyor, geleceğe ışık olacak bu kütüphanenin Dikili’ye kazandırılmasında bütük katkılar sunan Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun'a çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
VATANDAŞLAR KÜTÜPHANEDEN NASIL YARARLANACAK?
İnternet ortamında desteklenecek olan kütüphane Çandarlı Kültürevi’nin ikinci katında yer alıyor. Belleği sayesinde Türkiye’ye ve dünyaya örnek olabilecek bu kütüphane randevu sistemi ile akademik araştırma yapan herkese mesai saatleri içerisinde hizmet verecek.
Dikili Belediyesi Köy Enstitüleri İhtisas Kütüphanesi’nin açılışına Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun’un yanı sıra Belediye Başkan Yardımcısı Çiğdem Elibol, CHP’li belediye meclis üyeleri Sunay Yarar, Hakan Başaran ile belediye bürokratları ve çok sayıda vatandaş katıldı.