Üniversitelerde yüz yüze eğitimin başlamasının ardından yurt çapında binlerce öğrenci barınma duvarına çarptı. Hızla artan kira fiyatları ve talebe yetişecek ev bulunamaması nedeniyle pansiyon ve yurtlara yönelen öğrenciler buralarda da ya yüksek fiyatlar ya da dolu odalarla yüz yüze geldi. Bu büyük sıkıntıların gölgesinde lisans mücadelesi veren öğrencilerden biri de 20 yaşındaki Atilla Eray Esen... Geçen yıl İzmir Ekonomi Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü’nde burslu okumaya hak kazanan Esen, hazırlık sınıfını uzaktan eğitim yoluyla memleketi Kocaeli’nde tamamladı. Yüz yüze eğitimin başlamasıyla İzmir’de kiralık ev arayışına giren Esen, yüksek fiyatlar nedeniyle çaresiz kalınca üniversiteyi bırakmayı bile düşündü.
İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine göre başvurduğu yurtlardan da ‘Boş odamız yok’ yanıtını alan Esen, barınma sonunu çözmek için ilginç bir yola başvurdu. Esen, uygun fiyata satın aldığı ve üniversiteye yakın bir araziye park ettiği 7 metrekarelik karavanını evi gibi kullanıyor. Yemeğini karavanda yapan, geceleri de burada uyuyan Esen, “Başlarda garipsiyordum ama alışmaya başladım. Eve çıkmış olsam giderlerim çok fazla olacaktı. İyi ki karavanı tercih etmişim” diyor.
KALACAK YERİM YOKTU
1 aydan bu yana yeni yuvasının karavan olduğunu söyleyen Esen, “1 ay önce Kocaeli’nden İzmir’e geldim. Ekonomi Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü’nde okuyorum. Aslında geçen sene kazanmıştım ama pandemi dolayısıyla derslerimiz online devam ediyordu. Bu sene hazırlık bitti birinci sınıfa başladım. Buraya gelmek istediğimde bir baktım ki yurt ve ev fiyatları çok uçuk. Oldukça eski evlere çok fahiş fiyatlar istiyorlardı. Kalacak bir yerim yoktu. Babam internetten Bahçelerarası’ndaki bu karavan park yerini görmüş. İlk şaka yapıyor sandım ama mantıklı gelmeye başladı. Manisa’dan uygun fiyatlı bir karavan bulduk. Buraya gelirken önce Manisa’ya uğradık karavanı aldık, ardından buraya geldik. Daha önce bir karavan deneyimim yoktu. Hatta ilk kez ailemden ayrı kalıyorum. Yalnızlığı severim, genelde karavana kapanıp kitap okuyorum. Bazı insanlar özellikle bu hayatı tercih edebiliyor. Minimal yaşam çoğu kişinin hayatı” ifadelerini kullandı.
FAHİŞ KİRALAR ÇOK ACIMASIZCA
Karavanda yaşadığını öğrenen kişilerin büyük bir şaşkınlık yaşadığını belirten Esen, öğrencilere dayatılan yüksek kira fiyatlarına ise isyan etti: “Sipariş getirenler karavanda yaşamanın hayali olduğunu söylüyor. Herkesin hayali ama hayata geçirenlerin sayısı çok az. Üniversiteye de oldukça yakın bir mesafedeyim. Bisikletime atlayıp 15 dakikada derslere yetişiyorum. Arkadaşlarıma karavanda yaşadığımı söyleyince çok şaşırıyorlar. Hatta imreniyorlar. Başlarda garipsiyordum ama alışıyorum yavaş yavaş. Eve çıkmış olsam giderlerim çok fazla olacaktı. İyi ki karavanı tercih etmişim diyorum. Uzun süre uygun fiyatlı bir ev aradım ancak bulamadım. Hatta bir ara herhalde gidemeyeceğim İzmir’e dedim. Sonuçta biz öğrenciyiz bu kadar fahiş fiyatlara evleri kiraya koymak çok acımasızca. Burada karavanlarında kalan başka insanlar da var. Çok cana yakınlar, yardıma ihtiyacım olduğunda hemen koşuyorlar. Burası büyük bir apartman gibi... Tek yaşamaya alışkın olan herkese karavanda yaşamayı tavsiye ediyorum.” (Çağla Geniş / İlkses Gazetesi)