MENÜ
İzmir 20°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Vali Köşger'den 'İktisat Kongresi Binası'nda inceleme ve önemli mesajlar!
Yerel Yönetimler
6 Haziran 2022 Pazartesi 13:42

Vali Köşger'den 'İktisat Kongresi Binası'nda inceleme ve önemli mesajlar!

İzmir Valiliği, Atatürk'ün 1923 yılında yaptığı çağrıyla toplanan İzmir İktisat Kongresi'ne ev sahipliği yapan ve 1979 yılında yıkılan simge yapıyı kente yeniden kazandırmak için harekete geçti. Nisan ayında yaptığı açıklamayla alandaki binanın tapusunun alındığını ifade eden Vali Köşger, bugün alanda incelemelerde bulunarak, devam eden çalışmalarla ilgili yetkililerden bilgi aldı. Köşger'den incelemelerin sonrasında önemli açıklamalar da geldi. 

GERÇEKİZMİR - İzmir Valiliği Cumhuriyet'in Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün 1923 yılında yaptığı çağrıyla toplanan İzmir İktisat Kongresi'ne ev sahipliği yapan ve 1979 yılında yıkılan simge yapıyı kente yeniden kazandırmak için harekete geçmişti.

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger Nisan ayında yaptığı açıklamayla yıkılan binanın tapusunun aldığını duyurmuştu. 

Vali Köşger bugün alana indi ve İzmir İktisat Kongresi Binası alanında incelemelerde bulunarak, devam eden çalışmalarla ilgili yetkililerden bilgi aldı. Köşger'den incelemelerin sonrasında önemli açıklamalar da geldi. 

"OSMANLI DÖNEMİNDE DOLDURULMUŞ BİR ALAN" 
İzmir Valisi, "Kurtuluş Savaşı gerçekleştikten sonra Mustafa Kemal Atatürk 17 Şubat 1923'te üzerinde bulunduğumuz alanda inşa edilmiş olan, 'Osmanlı Bankası Deposu' olarak adlandırılan bu binada Cumhuriyet henüz ilan edilmeden, bağımsızlığı gerçekleştirir gerçekleştirmez, gerçek bağımsızlığın ekonomik olacağı şiarıyla bu binada iktisat kongresi gerçekleştirmiş. Burası 2 parselden oluşuyor, tescillenme aşamasındayken bina yıkılmış. Binalardan biri tescilliydi, biz tespit ettikten sonra ikinci kısmını da tescilledik. Buranın arsasını kamulaştırma ya da satın alma yoluyla valilik bünyesine geçireceğiz ve 17 Şubat 2023 yılına yetiştireceğiz. Bunları söylemiştik. O faaliyetin ikinci etabındayız. Birinci aşaması arsayı satın almaydı. Doğrudan satın alma yöntemiyle satın aldık, hızlıca çalışmalar başladı. Arkeolojik alanın kazılmasıyla ilgili, bizdeki bilgilere göre, içinde bulunduğumuz alan İzmir'in iç limanı, Osmanlı döneminde doldurulmuş bir alan ve o alan üzerine yapılmış bir binadan bahsediyoruz" diye konuştu. 

İÇİNDE MÜZE DE OLACAK! 
Köşger şunları söyledi: Osmanlı arkeolojik kazısı yapıldı, ikinci aşama bu. Osmanlı arkeolojik kazısı nihai hedefe ulaşmış durumda, binanın zemin ve temel görüntüleri ortaya çıktı. Bazı noktalarda sondaj yapılacak. Burası dolgu alanı olmasına rağmen daha eski tarihlerden bir bulgu olabilir mi diye sondaj kazıları yapılacak. Daha geçmişe yönelik kalıntı ele geçerse kazı ilerletilecek. Dolgu alanı olduğu için ihtimal düşük ama yine de sondaj kazıları yapılacak. Daha sonra da çıkan sonuca göre yol almaya başlayacağız. Mimari projesi de tamamlanıyor. En kısa sürede yeniden inşa edeceğimiz binanın ihalesini yapacağız. 17 Şubat 2023'te  Cumhuriyet'in 100. yılında önümüzdeki 100 yıla ışık tutan uluslararası bir iktisat kongresini gerçekleştireceğiz. Kalıntı parçalarını da buranın içinde uygun noktalarda sergileyeceğiz. Binanın içinde uygun alanı küçük bir müze gibi değerlendirmeyi düşünüyoruz...  

"ÖNGÖRDÜĞÜMÜZ TAKVİMİN ÖNÜNDEYİZ"
Binanın tamamlanması için öngörülen takvimin önünde gidildiğini anlatan Köşger, "Arsayı satın aldık, binanın maliyeti ile ilgili çalışmalar yapılıyor, ucuz bir şey değil, restorasyon  işleri kolay değil, ciddi bir külfet öngörüyoruz, bunu öngörerek yola çıktık. Sondaj kazılarından tahminimizden farklı bir şey çıkarsa zaman kaybına neden olabilir ona bakacağız. Şu an için öngördüğümüz takvimin önünde gidiyoruz" diye konuştu. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir