Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - İzmir’de Ağustos ayı içinde Bayraklı ilçesinde görülen ve kentin diğer bölgelerine de sıçrayan balık ölümleri ve kötü koku sorunu yaşanmaya devam ediyor.
Ortaya çıkan çevre felaketinin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un talimatıyla oluşturulan Bilim Kurulu, İzmir Körfezi'ndeki toplu balık ölümleri ve kirlilikle mücadele için İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı’nı hazırlayarak 15 maddelik listeyi kamuoyu ile paylaştı.
Bilim Kurulu toplantısı ve basın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank çarpıcı açıklamalarda bulundu.
VARANK’TAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
Varank eylem planı ile ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, “Acil eylem planı bugünden itibaren yürürlüğe koyuldu zaten. Orada görev tanımları, kimlerin hangi görevleri yapacağı belli oldu. İçeride uzun bir zaman bunları tartıştık, görüştük. Bu tip durumlarla birlikte hocalarımızla sorumlu olan kuruluşları belirledik. Ve eylemlerimizi hayata geçirmiş olduk. Burada süreleri de net bir şekilde göreceksiniz. Hangi zaman diliminde kim hangi eylemi yapacak? Bu acil eylemlerin içeriğine de bakarsanız asıl bizim hedefimiz ilk etapta karasal deşarjı engellemek bir şekilde atığı engellersek denizin daha fazla kirlenmesine, körfezin daha fazla kirlenmesinin önüne geçmek istiyoruz. Zaten ilk eylem maddesi de öyle başlıyor. Bununla ilgili bir büyükşehir belediyemizle birlikte çalışmalarımızı zaten başladık sahada” diye konuştu.
“BELEDİYE BU KİRLİLİĞİ TEMİZLEYECEK!”
"Bakanlık ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay arasında fikir birliğine varıldı mı?" sorusunu yanıtlayan Varank, “Şimdi bakın burada sorumlu olan kuruluşlar dediğim gibi belli. Yani körfezin temizliğinde sorumlu olan kuruluş belediye. Bunu geçmişte de yapılan çalışmaları var zaten. Limanın açılmasıyla, derinleştirilmesiyle ilgili Ulaştırma Bakanlığı’na da zamanında verilmiş bir görev var. Onlar kısmen bu görevi yerine getirmişler. Ve şu anda gemilerin geçişi için yeterli derinlik açılmış. Ama bunun arttırılmasıyla ilgili Ulaştırma Bakanlığı da üstüne düşeni yapacak. Zaten bugünkü eylem planlarında onlar da görülüyor. Yani belediye bu kirliliği temizleyecek bizim koordinemizde arkadaşlar ama burada görev her zaman yereldedir. Yani tüm havzaların ya da denizlerin, kıyıların, körfezin temizliği nasıl 81 bir ilimizde yerel yönetim tarafından yapılıyor ve bakanlık olarak biz de elimizden gelen desteği veriyorsak bugün de aynı şekilde süreci işleteceğiz” açıklamasını yaptı.
Hakan Senoyar 7 Ekim 2024 Pazartesi 20:09
|