Mehmet İŞLER /GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, mobil turizm uygulaması Visit İzmir'in tanıtım etkinliğine katıldı. Kent turizmini büyütmek için paydaşlarla yürütülen çalışmalar kapsamında turizm stratejisi ve eylem planına ilişkin konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer önemli mesajlar verdi.
Agora Ören Yeri'nde gerçekleşen programa İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, milletvekilleri, turizm sektörünün temsilcileri, ilçe belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve siyasi partilerin temsilcileri katıldı.
AMACIMIZ İZMİR TURİZMİNİ 12 AYA VE 30 İLÇEYE YAYMAKTIR!
Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, törende yaptığı konuşmada, "Bugün çok heyecan verici bir gün. Türkiye'nin hiçbir şehrinde olmayan Visit İzmir Platformmunu birlikte açmanın heyecanını yaşıyoruz. 2020 ve 2021 yıllarında çok sayıda ilke imza attık. Turizm stratejimizin hazırlanmasında kamu kurumları ve meslek örgütlerini bünyesinde barındıran ve başkanı olmaktan gurur duyduğum İzmir Vakfımız çok önemli bir rol oynadı. Kentimizin refahını arttırma hedefinde çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Önceliğimiz İzmir'de turizmi 12 aya ve 30 ilçeye yaymaktır. Turuncu çember hijyen sertifikasyıla izmir'i sağlıklı ve güvenli kent olarak konumlandırdık. Fuarların tümüyle durduğu 2020 yılında İZFAŞ sanal fuarlar düzenlemek için kendi altyapısını kurdu. 2020 yılını bekleme, dinlenme yılı olarak görmedik, gelişen turizm trendlerini takip ettik ve buna göre adımlar attık" açıklamasında bulundu.
4 MİLYON YERLİ VE YABANCI TURİST HEDEFİ!
"4 milyon üzerinde yerli ve yabancı turisti kentimize çekmeyi amaçlıyoruz" diyen Başkan Soyer, " Dünyanın 3 yerinde İzmir ofislerini bu aydan itibaren açmaya başlıyoruz. Yeni turizm stratejimiz İzimr'in tarihsel mirasının korunması perspektifini taşıyor. Efes ve Bergama İzmir turizm stratejimizin çok önemli ayaklarından biri. Gediz Deltası'nın ilk dünya doğa mirası olması için başvurumuzu yaptık. Ceneviz ticaret yoluyla ilgili süreçleri de yakından takip ediyoruz. Bergama Sunağı'nın Berlin'den İzmir'e geri getirilmesi için uzun soluklu bir mücadeleyi başlattık. Kemeraltı vizyonumuz da eşsiz mirasımızı korumamıza ve yerel ekonomimize katkı sunuyor" ifadelerini kullandı.
KENTİ TEK NOKTADAN TANITMA KONUSUNDA DAHA ÇOK BİRLİKTE ÇALIŞMALIYIZ
Ticaret Odası Başkanı Özgener de, "Gönlümüzü verdiğimiz bu şehri yaşamak ve geliştirmek kadar onu doğru tanıtmak da hepimizin görevi. İçinde bulunduğumuz alan antik dünya için çok önemli. Kamusal alanın ilk örneklerinden biri. Hepimiz kendi faaliyet alanında tanıtım ve pazarlama için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Ancak kenti bütüncül bir bakış açısıyla tek noktadan tanıtma konusunda daha çok birlikte çalışmalıyız" dedi.
DİJİTALLEŞME VURGUSU
Özgener ayrıca, "Turizm hareketliliğinin durma noktasına geldiği bu dönemde İzmir'de çalışmalar paydaşlar tarafından yürütülürken amacımız kentte turizmi 12 aya ve 30 ilçeye yaymaktır. İzmir Vakfı ile sezonu karşılayan tanıtım filmleriyle merhaba diyeceğiz. Önemli olan başka bir nokta da odamız tarafından yoğun şekilde takip edilen turizmde dijitalleşme çalışmalarıdır. Çok yakında kuracağımız turizm dijitalleşme kuruluyla üniversite ve özel sektörün yakından çalışması gerektiğini biliyoruz. Dijitalleşme yaşamı kolaylaştıracak ve turizmi ileri taşıyacak seçkin meslekleri oluşturacaktır. Görevimiz; dış ve iç kaynaklarda süreçleri doğru takip etmektir" açıklamasında bulundu.
PROJEDE NELER VAR?
İzmir Vakfı koordinasyonu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Kalkınma Ajansı ve Sun Express’in ortaklığıyla şehrin dijital turizm altyapısı Visitİzmir mobil uygulaması yayınlandı.
Tümüyle yerli yazılım
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yazılım şirketi İzmir Teknoloji (eski adıyla ÜNİBEL) tarafından tümüyle yerli yazılımla gerçekleştirilen şehir rehberi niteliğindeki Visitİzmir, hem mobil uygulama hem de internet sitesi üzerinden hizmet veriyor. Visitİzmir’in tüm içeriğine visitizmir.org internet sitesi üzerinden de erişilebiliyor. Google Play ve App Store’dan ücretsiz indirilebilen uygulamanın Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dil seçeneği bulunuyor.
11 farklı kategoride 2 bin 300’den fazla nokta
2 bin 300’den fazla tarihi ve turistik noktaya dair bilgi, fotoğraf ve videonun yer aldığı uygulama, İzmir’in tarihi, kültürel, doğal zenginliklerini keşfetmek isteyenlere rehberlik ediyor. Konum bilgisi ile bu noktalara nasıl ulaşılabileceğini harita üzerinden gösteriyor. Bergamalı sepet ustasından, Çeşme’deki lüks otellere, İzmir’in 8 bin 500 yıl öncesine uzanan ilk yerleşim yeri Yeşilova Höyüğü’nden, müze ve sanat galerilerine ya da az bilinen doğa alanlarına ve bu alanlardaki canlılara kadar tüm noktalara dair detaylı bilgilere Visitİzmir üzerinden ulaşılabiliyor.
Projenin ilk ayağında, İzmir Kalkınma Ajansı tarafından oluşturulan uzman ekipler gastronomi, tarih ve kültür, somut olmayan kültürel miras, doğa ve kırsal gibi 11 farklı kategoride İzmir’in turistik cazibelerine dair yazılı ve görsel bilgileri dijital veri tabanına işledi. 12 ayda tamamlanan dijital turizm altyapısı, konunun uzmanları ve Visitİzmir kullanıcıları tarafından düzenli olarak güncellenecek, sisteme yeni bilgiler girilecek.
Visitİzmir Bir Sosyal Medya Platformu
Visitİzmir aynı zamanda bir sosyal medya platformu ve tanıtım mecrası olarak tasarlandı. Visitİzmir uygulaması ile kullanıcılar, İzmir’in turistik değerlerine dair yorum yapabiliyor, fikirlerini diğer kullanıcılarla paylaşabiliyor. Bunun yanı sıra kendi turizm noktalarını beğenip, favorilerine ekleyebiliyor ve yepyeni noktalar önerebiliyor. Duran, statik bir yazılım değil etkileşim halinde sürekli gelişen ve büyüyen bir altyapı olarak Visitİzmir sürekli güncelleniyor. Şehirdeki güncel etkinlikleri ve yenilikleri kullanıcılarına ulaştıran Visitİzmir, İzmir’in tanıtım mecrası olarak da işlev görüyor.