MENÜ
İzmir 11°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yağışlar son 35 yılın en düşük seviyesinde: İzmir'de de yüzde 80 kayıp!
Güncel
20 Nisan 2025 Pazar 12:34

Yağışlar son 35 yılın en düşük seviyesinde: İzmir'de de yüzde 80 kayıp!

Türkiye'de bu yıl mart ayında yağışlar, normale göre yüzde 53, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 59 azalarak son 35 yılın en düşük seviyesine indi. İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Manisa gibi Ege Bölgesi'nde yer alan illerde ise yüzde 80’in üzerinde azalma kaydedildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2025 Yılı Mart Ayı Alansal Yağış Raporu verileri açıklandı. Bu verilere göre geçtiğimiz yıl metrekareye 69,5 kilogram düşen yağış miktarı, 28,8 düştü. Yağışlar normale oranla 53, mart ayına göre ise yüzde 59 azalma kaydedildi.

Yüzde 80’den fazla azalma

Türkiye genelinde son 35 yılın en düşük mart ayı yağışı kaydedildi. İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Manisa, Uşak, Burdur, Eskişehir, Ankara, Kırıkkale, Çankırı, Çorum, Adana, Hatay, Kilis çevreleri ile Antalya'nın doğu kesimlerinde normale göre yüzde 80'den fazla azalma meydana geldi. Erzincan ve Erzurum’da ise yüzde 40 artış yaşandı.

En az yağış Ege Bölgesi’nde

Yağışlarda en fazla azalma Ege Bölgesi’nde meydana geldi. Marmara Bölgesi'nde 39, İç Anadolu Bölgesi'nde 35, Karadeniz Bölgesi'nde son 32 yılın en düşük yağışı ölçüldü. İl genelinde en az yağış 5,1 kilogram ile Ankara'da, en fazla yağış ise metrekareye 89,2 kilogram ile Tunceli'de kaydedildi.

En fazla azalma Manisa’da meydana geldi

Mevsim normallerine göre en fazla yağış yüzde 35 oranla Erzincan’da ölçüldü.  En fazla azalma da yüzde 91 ile Manisa’da kaydedildi.

Son 35 yılın en düşük mart ayı

Aksaray, Ankara, Çankırı, Denizli, Hatay, İzmir, Kırıkkale ve Manisa'da 65 mm; Van'da 63 mm; Kırşehir'de 53 mm; Balıkesir'de ise 42 mm yağış kaydedildi. Bolu, Çorum, Eskişehir, İstanbul, Karabük, Karaman, Kastamonu, Konya ve Kütahya'da 39 mm, Bartın, Kocaeli ve Sakarya'da 36 mm yağış alındı. Amasya ve Tokat'ta son 35 yılın en düşük mart ayı yağışı gözlemlendi.

Türkiye genelinde 1991-2020 yılları arasında ortalama yağışlı gün sayısı 11,3 olarak hesaplanırken, bu yıl mart ayındaki ortalama 6,4 güne düştü. Mart ayında yağışlı gün sayısı, İzmir, Manisa, Uşak, Aydın, Mersin, Karaman, Adana, Hatay, Ankara, Çankırı, Çorum, Kırıkkale ve Eskişehir çevrelerinde bir güne kadar azaldı. Öte yandan, Kırklareli, Çanakkale, Balıkesir, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Rize, Artvin ve Bingöl çevrelerinde yağışlı gün sayısı 15-20 gün arasında değişiklik gösterdi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Gerçek İzmir