MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yapılaşma talebine kurul seti: SİT derecesi yükseltildi!
Güncel
22 Ekim 2022 Cumartesi 08:51

Yapılaşma talebine kurul seti: SİT derecesi yükseltildi!

İzmir’in Bornova ilçesinde 3. derece arkeolojik sit alanı olan ve yapılaşmaya açılmak istenen alanda yapılan sondaj çalışmalarında tunç çağı ve orta tunç çağı mimarisine ait eserler ortaya çıktı. Alanın SİT derecesi yükseltilerek yapılaşmanın önüne geçildi.

GERÇEKİZMİR - İzmir’in Bornova ilçesi Kazımdirik Mahallesi’nde özel mülkiyete kayıtlı, 3. derece arkeolojik sit alanı olan ve koruma amaçlı uygulama imar planı uygun bulunan alandaki taşınmazda yapılan sondaj kazısında erken tunç çağı ve orta tunç çağı mimarisi, envanterlik ve etütlük eserler ile seramik parçaları bulundu.

İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu yapılaşmaya açılmak istenen taşınmazın bu istem uygun olmadığına mimari kalıntılar dikkate alınarak 1. Derece arkeolojik sit alanı olarak tescillenmesine ve açığa çıkan kalıntıların korunmasına karar verildi.

İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararı şöyle;

İzmir Ili, Bornova İlçesi, Kazımdirik Mahallesi, Katipoğlu Mevkii'nde bulunan, tapunun 2 ada, 114 parselinde özel mülkiyette kayıtlı olan, "3. derece arkeolojik sit alanı" ve koruma amaçlı uygulama imar planı uygun bulunan alanda kalan taşınmazda yapılan sondaj kazısı sonucunda; açığa çıkan erken tunç çağı ve orta tunç çağı mimarisi, envanterlik ve etütlük eserler ile seramik parçaları dikkate alındığında; taşınmazda yapılaşma isteminin uygun olmadığına, 2863 sayılı Yasa kapsamına giren mimari kalıntılar ve buluntular dikkate alınarak taşınmazın "1. derece arkeolojik sit" alanı olarak tescillenmesine, sit fişinin onaylanmasına parselin tapu kütüğüne "3, derece arkeolojik sit alanıdır" şerhinin kaldırılarak "1. derece arkeolojik sit alanıdır" şerhinin konulmasına, parselin 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tesciline yönelik 1/5000 ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı imar planı değişikliğinin Koruma Bölge Kuruluna iletilmesine, açığa çıkan kalıntıların yerinde korunmasına yönelik işlemlerin; ilgili Müze Müdürlüğü, Yeşilova höyüğü Kazı Başkanlığı ile Izmir Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğünün denetiminde gerçekleştirilmesine, yapılan işlemlerin sonucundan Izmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne bilgi verilmesine, parselde açığa çıkan kalıntılanın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun; Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun 10.04.2012 gün ve 37 sayılı ilke kararı kapsamında değerlendirilmesi isteminin uygun olmadığına karar verildi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir