MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yargıdan 2 kez veto yiyen JES için yeni ÇED süreci!
Ekonomi
21 Eylül 2023 Perşembe 12:33

Yargıdan 2 kez veto yiyen JES için yeni ÇED süreci!

Mahkeme tarafından JES projesi 2 kez veto edilen Rama Enerji Şirketi jeotermal kaynak arama faaliyeti için İzmir’in Selçuk ve Aydın’ın Germencik ilçeleri içindeki proje ile yeniden harekete geçti. Şirket Selçuk Havutçulu’da orman vasıflı arazide sondaj ile jeotermal kaynak aramak için başvuru yaparken daha önceki projeler Aydın 1. İdare Mahkemesi ve İzmir 5. İdare Mahkemesi tarafından veto edilmişti.

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - İzmir’in Selçuk ilçesinde Rama Enerji ve Bilgi Teknolojileri Şirketi’nin JES projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatıldı.

70 milyon TL bedel ile gerçekleştirilmesi planlanan proje Selçuk’un Havutçulu Mahallesi ve Aydın’ın Germencik ilçesinin Naipli Mahallesi içinde kalıyor.

Şirket tarafından sahada jeotermal kaynağın çıkarılması ve kullanılması(6 adet sondaj, 10MWe JES, Jeotermal Sera) projesinin gerçekleştirilmesi planlanıyor. Saha toplam 3 bin 973,25 hektar alana sahip.

Projede 10 MWe kapasiteli JES kurulması için 6 adet sondaj kuyusu ve jeotermal ısıtmaya dayalı sera tesisi yer alıyor.

ÇED alanı Havuçlu Mahallesine 1 km, Aydın’daki Naipli Mahallesi’ne ise 1,7 km uzakta kalıyor.

ÇED Başvuru Dosyası’nda yer alan bilgiye göre jeotermal kaynak arama faaliyeti ve JES Selçuk Havutçulu’da, jeotermal kaynak işletme(seracılık) ise Aydın’ın Naipli Mahallesi’nde gerçekleştirilecek.

2 KEZ MAHKEME VETO ETMİŞTİ, ŞİRKET YENİDEN HAREKETE GEÇTİ!
Daha önce Aydın’da şirket tarafından planlanan 1 adet sondajla kaynak arama projesi için ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verilmiş ardından sondaj faaliyetine başlanmış fakat Aydın 1. İdare Mahkemesi itiraz yolu kapalı olarak ÇED Gerekli Değildir kararının yürütmesini durdurmuştu.

Rama Enerji Şirketi ise söz konusu olan açılmış, testleri yapılmış fakat mahkemeden veto yiyen sondaj kuyusunu işletmek isterken 2020 yılında şirket bu kez 4 adet sondaj için başvuru yapmış ve ‘ÇED Olumlu’ kararı almıştı. Süreçte İzmir 5. İdare Mahkemesi ise ‘ÇED Olumlu’ kararını iptal etmiş Danıştay ise kararı onamıştı.

Gelişmelerin ve mahkeme süreçlerinin ardından Rama Enerji yeniden ÇED Başvuru Dosyası hazırlayarak proje için yeniden düğmeye bastı ve JES için ÇED süreci başlatıldı.

SONDAJ KUYULARI ORMAN ARAZİSİNE AÇILACAK!
ÇED sürecine konu olan Aydın Naipli’deki lokasyon arazi niteliğinde bulunurken Selçuk Havutçulu’daki sondaj yapılacak alanlar orman vasfında bulunuyor. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir