CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, yaşlıların yaşadığı sorunları Meclis gündemine taşıdı. Purçu, “452 huzurevinde halihazırda kalan 14 bin 535 yaşlı nedeni ile yerleşmek isteyenlerin aylarca hatta yıllarca sıra bekledikleri bilinmektedir. Özel huzurevleri ise bakanlık kararı ile taban ve tavan fiyat uygulamasına sahipler. Gerek özel gerek kamu huzurevlerinde ise yaşlıların zaman zaman kötü muameleye maruz kaldıkları bilinmektedir” dedi.
Özcan Purçu, yaşlıların yaşadığı sorunların araştırılması amacıyla TBMM’de komisyon kurulması için önerge hazırladı. Purçu, önergesinde şunları kaydetti:
“TÜİK rakamlarında açıklandığı üzere; Türkiye'de 65 yaş üstü nüfus, 2016’dan 2021’e 1,5 milyon kişi artarak 8 milyonu aşmıştır. 65 yaş üstü nüfusun yaklaşık yüzde 65’ini 65-74 yaş grubu, yüzde 27’sini 75-84 yaş grubu ve yüzde 8’ini 85 ve daha üzeri yaş grubu oluşturmaktadır.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ‘2030'da Türkiye'de yaşlı nüfus oranının yüzde 12,9'a çıkacağı öngörülüyor’ diyerek Türkiye’de yaşlanma gerçeğini kabul etmiştir.
Buna karşılık yaşlı nüfusunun büyük bir kesimi 3 bin 500 TL gibi asgari ücretin altında bir maaş alıyor, temmuz ayında yapılan bin 684 TL zam ise yüzde 130’luk enflasyon karşısında eriyip giderek nerdeyse yaşlılara ‘Ne halin varsa gör’ deniliyor.
Barınma sorunları ya da hayat sorunları nedeni ile huzurevine yerleşmek isteyen yaşlılar ise ne kamuya ne özele yerleşemiyor. Kamu huzurevlerinin yetersiz kapasitesi ve çok uzun bekletme sürelerinden dolayı yaşlılar yerleşemiyorlar. 452 huzurevinde halihazırda kalan 14 bin 535 yaşlı nedeni ile yerleşmek isteyenlerin aylarca hatta yıllarca sıra bekledikleri bilinmektedir.
Özel huzurevleri ise bakanlık kararı ile taban ve tavan fiyat uygulamasına sahipler. Taban fiyat bin 390, tavan fiyat ise 12 bin TL olarak belirlenmiş durumda. Aynı zamanda dar gelirli yaşlılar, bu fiyatlandırmanın da ötesinde her ay depozito ödemekteler ve ayrıldıklarında depozitolarını alamıyorlar.
Gerek özel gerek kamu huzurevlerinde ise yaşlıların zaman zaman kötü muameleye maruz kaldıkları bilinmektedir.
“Ağır hayat koşulları ve yaşlılara uygun olmayan şehirlerden dolayı yaşlılar evlerinden çıkamıyorlar. Bu yüzden hem aktif bir hayattan uzak kalıyorlar hem de psikolojik sorunlar yaşıyor” diyen belirten Purçu, yaşlıların yaşadığı sorunların araştırılması için Meclis’te komisyonun kurulmasını önerdi. (ANKA)