MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yerel siyasetin nabzı ‘Kafe Siyaset’te attı: Avcı ve Dobrucalı'dan çarpıcı yorumlar
Politika
10 Kasım 2017 Cuma 09:54

Yerel siyasetin nabzı ‘Kafe Siyaset’te attı: Avcı ve Dobrucalı'dan çarpıcı yorumlar

Can Radyo’da Kafe Siyaset programında konuşan gazeteciler Sercan Avcı ve Bünyamin Dobrucalı, seçim barajı tartışması, CHP’de devam eden kongre süreci, AK Parti’deki yerel çıkışları yorumladı. Avcı, “ CHP'de koltuk sevdasıyla siyaset yapan kişilere karşı parti lideri masaya yumruğunu vurup müdahale etmeli” derken, Dobrucalı, “ Koskoca CHP İzmir, Tunceli İl Başkanı gibi bir il başkanı bulamıyor. Bulduğunuz başkan ayaklarının üstünde durmalı. Televizyona çıktığı zaman ağzın açık izlemelisin” dedi.

GERÇEKİZMİR - Gazeteciler Sercan Avcı ve Bünyamin Dobrucalı, Can Radyo’da Kafe Siyaset programında yerel siyaseti masaya yatırdı.

İşte programda öne çıkanlar:

SEÇİM BARAJI TARTIŞMASI VAR

SERCAN AVCI: Ülkede 1 haftadır seçim barajı tartışması var. 10 yıldır siyaseti takip ediyorum, bu tartışma hep vardı. Avrupa’da seçim barajı yüzde 5 civarında. Bu boşa bir tartışma mı? Sonuç yok her zaman. Tartışma oluyor ama hep tartışmada kalıyor.

DARALTILMIŞ BÖLGE SİSTEMİNE GİDİLECEK

BÜNYAMİN DOBRUCALI: Boş bir tartışma değil elbette. Bu olması gereken ciddi bir tartışma. Bizde 16 Nisan referandumu gerçeği var. Onun öncesinde yüzde 10’luk baraj parlamenter sistem olduğu için önemliydi. 2002’de DYP seçim barajını aşsaydı şuan çok farklı şeyler konuşuyor olabilirdik. Şuan milletvekili sayısını 600’e çıkardılar ancak yetkileri yok ettiler. Yüzde 10 barajı tartışmasını Bahçeli’nin gündeme getirmesi çok doğal. İç Anadolu ve Akdeniz’de MHP’nin oyu var. MHP’nin buralarda alamayacağı oylar AK Parti’ye gidecek. Erdoğan MHP benim yanımda dursun derse barajı yüzde 5’e kadar indirirler. Ortada tutalım derlerse yüzde 7’ye düşer. Ankara’da anket şirketi bir dostumla görüştüm. Her ne kadar aynı düşüncede olmasak da MHP’de oy kaybının durduğunu iddia etti hatta biraz daha yükseliş olduğunu söyledi. Bahçeli’nin Kerkük, Musul mesajlarından sonra düşüşün bittiğini iddia etti. Bence daraltılmış bölge sistemine gidilecek. Bu sistemde liderlerin ağzından çıkan cümleler esas sayılacak. Liderin ismi vekillerin isminden üstte olacak.

TEMİZEL ŞAŞIRTTI

SERCAN AVCI: Zekeriya Temizel CHP’nin Meclis Başkanı adayı oldu. İzmir’de hiç gözükmeyen ve Meclis’te bir soru önergesi bile vermeyen Temizel ismi şaşırtmadı desem yalan olur.

HAZİRAN’DA İZMİR’E KAR YAĞMASI GİBİ İHTİMAL

BÜNYAMİN DOBRUCALI: CHP’li bir ismin Meclis Başkanı olma ihtimali Haziran’da İzmir’e kar yağması ile aynı ihtimalde. CHP’de Özcan Purçu gibi bir isim var. Adamı 2 yıldır meclise hapsettiler. 81 ilde romanların sesi olması gereken bu ismi kullanamıyorlar. Türkiye’nin her yerinde romanların sorunları var. Bu sorunlara çözüm bulmak yerine başkanlık divanına koy. Sonra diyorlar ki romanlar neden bizi bağrına basmıyor…

DAVA ADAMI

SERCAN AVCI: İki gündür sosyal medyada Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘dava adamı ‘çıkışı dolaşıyor. 1 yıl önce yaptığı konuşma…Bir delinin kuyuya taş atması sonucu çok kişi grup toplantısında konuşmuş zannetmiş. Paylaşımlar o yönde. Sanki bugün yapmış gibi sosyal medyada dolaşıyor. 1 yıl önce İzmir’de belediye başkanları toplantısında söylenmiş o sözler. Bununla ilgili bugün bir köşe yazısı yazdım. Dava var mı ki dava adamı olsun mesajları aldım.

SÜREKLİ DEĞİŞİM YAŞANIYOR CHP’DE

BÜNYAMİN DOBRUCALI: Son 15 yıldır ana muhalefette olan bir partiden bahsediyoruz. 100 civarında genel başkan yardımcısı olan bir liderden bahsediyoruz. Sürekli bir değişim yaşanıyor CHP’de. Birkaç belediye dışında sandıktan dayak yiyerek çıkmışsınız. Onun verdiği bir beklenti var. Bu kez olacak diyorsun ama olmuyor. CHP ne zaman seçime girse büyük beklentiyle giriyor ama sonuç hep aynı. 2019 seçiminde cumhurbaşkanlığı koltuğunu alıyor musunuz insanlar için önemli olan bu artık. Bu yüzden dava adamı çıkışı gündeme geldi.

SERCAN AVCI:  Koltuk sevdasıyla siyaset yapan kişilere karşı parti lideri masaya yumruğunu vurup müdahale etmeli. Bunu yapamaz mı?

RADİKAL DEĞİŞİKLİKLERE İHTİYAÇ VAR

BÜNYAMİN DOBRUCALI: Tüm seçimlerde denediler olmadı. Aynı şeyi yapıp farklı sonuç beklendi. Kurtuluş Savaşı döneminde 3 kez Atatürk meclisin tüm yetkilerini çok zor şekillerde eline alıyor. 9 aylık yetki boyunca her şeyi Atatürk tek başına hallediyor. Madem 2019 bu kadar önemli, çıkacaksın parti meclisinin başına 2019’a kadar bütün sorumluğu alacaksın. Ciddi anlamda radikal değişikliklere ihtiyaç var. Önce partiyi çakma üyelerden kurtarmanız lazım. Kadın kollarını kapatacaksın. Kadın kolları ne işe yarar? Gençlik kollarını da kapatacaksın. Partinin üstüne sadece yük. Gençlere, kadınlara zaten söz hakkı veriyorsan ne gerek var bu kollara?

GENÇLİK KOLLARI ÖNEMLİ

SERCAN AVCI: Sana katılmıyorum.  Gençlik kolları ve kadın kolları olması gereken kollar. Siyaseten tecrübe kazanılacak yerler buralar. Biraz daha aktif hale getirilebilir. Ağabeylerden sıra kalmıyor ki ana kademe gençlere…O nedenle gençlik kolları önemli.

SON KONUŞULAN İSİM ALTAN İNANÇ

SERCAN AVCI:  7 Ocak gibi il kongresi olacak. Herkes eline kalem kağıdı almış matematik yapıyor. Oğuz Oyan ismi konuşuluyor son günlerde. Kendisiyle görüştük, hedefleri arasında il başkanlığı olmadığını ve teklifle gelinse de kabul etmeyeceğini söyledi. Genç bir isme destek vermek istediğini ifade etti. Memiş Sarı ismi ortaya atıldı. Bir belediye başkanı DİSK Şube Başkanı aracılığıyla Sarı’ya teklif götürmüş. Bugün Altan İnanç ismini duydum.

DAHA ERKEN

BÜNYAMİN DOBRUCALI: Bence isim konuşmak için çok erken. Gerçek isimler şuan gündeme getirilmiyor.

İHALE GÜVEN’E KALIR MI?

SERCAN AVCI:  Asuman Ali Güven tekrar il başkanı olur mu sence? Bu ihale tekrar ona kalır mı? Çok karakterli çok düzgün bir isim ama sıkıntılı bir süreç geçirdiler. Devam etmek istemesi açıkçası beni şaşırtıyor. Çünkü bu yönetim kongrede sakat doğmuştu, Alaattin Yüksel’in istifası sonrası daha da kötü duruma düştü.

İZMİR TUNCELİ İL BAŞKANI GİBİ BİRİNİ BULAMIYOR

BÜNYAMİN DOBRUCALI: Bence ihale ona kalabilir ama bu yarışta Asuman Ali Güven favori değil plase değil sürpriz değil bomba olur. Koskoca İzmir, Tunceli İl Başkanı gibi bir il başkanı bulamıyor. Bulduğunuz başkan ayaklarının üstünde durmalı. Televizyona çıktığı zaman ağzın açık izlemelisin.

SERCAN AVCI:  AK Parti İzmir İl Binası’nda düzenlenen basın toplantısında gördüğüm tablo AK Parti’de Hamza Dağ İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı aday adaylığı için çalışmalara başlamış durumda. CHP ile ilgili sert ifadelerde bulunuyor yerele yönelik. Her hafta en kötü 15 günde bir olacak diyor. Yerelde tansiyon oldukça yükselecek.

BAŞAK OLDUKÇA GÜÇLÜ

BÜNYAMİN DOBRUCALI: CHP Konak’ta Şakir Başak’ın adaylığı tamam, karşısında kim olacağı konuşuluyor. Dün bir arkadaşım aradı. Başkan adayı olarak bir isim çıkaracaklarını söyledi. Arkasını araştırdım, öyle bir şey olmayacağını öğrendim. Konak’ta Şakir Başak oldukça güçlü, kaybedeceğini sanmıyorum.

MUHALEFET GÜÇLÜ BİR İSMLE GİRMEZ

SERCAN AVCI:  Konak’ta muhalefet Pazar gününe kadar adayını belirleyecek ve güçlü bir isimle yola çıkacaklar. Ben çok güçlü bir isimle girebileceklerini sanmıyorum. CHP’nin en büyük eylemci başkanının kaybedeceğini düşünmüyorum.

BUCA’DA MUHALEFETİN ADAYI KALMAZ, AKDAĞ, SÜNE ÜÇLÜSÜNDEN BİRİ OLACAK

BÜNYAMİN DOBRUCALI:  Buca’da Çağdaş Kaya resmen adaylığını açıkladı. İlçe yapısına karşı olan arkadaşlar uzun süredir toplantılar yapıyor. Son noktada 3 isme indirdiler başkan adaylığına. Serkan Kalmaz, Kasım Akdağ, Mehmet Süne… Bu üç isim de kendi aday olmak istiyor. Parti içinde ağırlığı olan isimler kendi tabanlarına bu üç ismi sundular. Kim daha ağır basarsa o muhalif kesimin adayı olacak.

ÇİĞLİ’DE ARSLAN GÜMRÜKÇÜ’YE RAZI

SERCAN AVCI: Çiğli’de aday kim olacak belirsizliği var. Hasan Arslan delegasyona çağrıda bulundu. Beni yıpratacak ismi seçmeyin dedi. Yaptığı açıklamalarda geçtiğimiz senelerde çalıştığı ilçe başkanlarıyla uyumlu olduğunu söyledi. ‘Bari Utku Gümrükçü olsun, ona razıyım’ mesajı verir gibiydi. Karşıyaka’da 272 imza toplamış Uğur Yıldırım. Ses getirecek bir toplantıyla ilçe başkan adaylığı açıklayacak. Karşıyaka’da muhalefet toparlanamadı. Belediyenin desteğiyle de mevcut başkan  kongreyi kazanacak sayıya ulaştı. En fazla 30 fire verir.

KARŞIYAKA’DA MUHALEFETİN ADAYI İÇİN KOMİSYON KURULDU

BÜNYAMİN DOBRUCALI: Cihan Türsen 7-8 kişiden oluşan komisyon olduğunu, bu komisyonda uzlaşma çıkarsa kabul edeceğini, çıkmazsa kesin aday olacağını söyledi.

SERCAN AVCI: Muhalefetten Cihan beyin adaylığına sıcak bakmayan isimler var. Onu istemeyen çok kişi var. Tek listeli kongre olmayacak sonuçta. Bence Adnan Alabay, Cihan Türsen gibi isimlerin Uğur Yıldırım’ın karşısına çıkması renkli bir kongre oluşturur.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir