Bornova Belediyesi'nin geleneksel Tohum Takas Şenliği, yerel üreticiyi Büyük Park'ta buluşturdu. Türkiye'nin dört bir yanından gelen üretici kooperatifleri, vakıflar, dernekler, belediyeler ve tohum merkezleri katılımıyla gerçekleşen Şenlikte, yerel ve eski tohumlar yeni nesillere aktarıldı. Kurulan elliye aşkın stantta hem tohum takası yapıldı, hem de kendi bahçelerinde organik üretim yapmak isteyen vatandaşlara tohum dağıtıldı. Ziyaretçiler, doğal ve el yapımı ürünlerin yer aldığı tezgahlardan bol bol alışveriş etti. Şenlik kapsamında Tohum Topu, Evde Doğal Sabun Yapımı, Solucan Gübresi Üretim ve Ev Yapımı Tarım İlaçları atölyeleri gerçekleştirildi. Selda Kesgi de verdiği konser ile etkinliğe ayrı bir renk kattı.
Yoğun ilgiyle gerçekleşti
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ ile Eşi Ufuk İduğ'un ev sahipliğinde gerçekleşen Şenliğe, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in Eşi Neptün Soyer, Bornova Belediye Başkanı olduğu dönemde 2012 yılında Tohum Takas Şenliği'ni ilk kez gerçekleştiren CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr.Kamil Okyay Sındır ve Eşi Rana Sındır, İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, CHP Bornova İlçe Başkanı Asım Güven ve Ziraat Odası Bornova Şube Başkanı Cengiz Derici de katıldı. Katılımcılar hep birlikte günün anısına çınar ağacı dikti.
Tohum Takas Şenliği kapsamında Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi'nde "Yerel Tohum, Doğal Tarım" başlıklı bir de söyleşi gerçekleştirildi.
Söyleşi öncesi konuşan CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, "Tohumun ne kadar önemli olduğunu biliyoruz ama onu nasıl teslim ettiğimizi unutuyoruz. Yıllardır süregelen yanlış politikalarla herşeyimizi kaybettik. Şimdi elimizdeki bir avuç tohuma sahip çıkmaya çalıyoruz. Bu anlamda böylesi etkinlikler çok önemli. Katkı koyan, katılım sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.
Tarımda kendine yeten bir ülkeydik
Türk tarımının içerisinde bulunduğu durumun çok acı olduğunu söyleyen İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, "Kendi tohumlarımızı ancak takas yoluyla paylaşabiliyoruz. Bir ülke için bundan ayıp daha ne olabilir ki? Türkiye gayri milli olmayan politikalar nedeniyle bu noktaya gelmiştir. Milli olmayan politikalarla tarımda kendine yeten bir ülke olmaktan çıktık. 'Üretme tüket, üretme dışarıdan satın al' anlayışına teslim olduk. O nedenle Bornova Belediyesi'nin yaptığı bu gibi çalışmalar çok önemli" dedi.
Değerlerimize sahip çıkalım
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ ise bu şenliği başlatan Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır'a teşekkür ederek şöyle konuştu; "Toprak, tohum ve insane, çok güzel bir üçlüdür. Yaşam döngüsüdür. O yüzden yerel tohumlarımıza sahip çıkmalıyız. Şenlikten de öte bu geleneği yaşatmalıyız. Bir tarım ülkesiyken samanı ithal eden, tohumu İsrail'nden alan bir ülke haline geldik. Şunu herkes bilmelidir ki; kendi öz varlıklarını koruyan bir ülke olmalıyız. Biz çocukken Yerli Malı Haftası'nı kutlardık. Belki herşeyin yerli olması mümkün değil ama bu değerleri hep birlikte mutlaka korumalıyız"
Konuşmaların ardından geçilen söyleşide Börtü Böcek kitabının yazarı Ziraat Yük. Mühendisi Füsun Tezcan Tarımsal Zehirlerin Zararları ve Ev Yapamı İlaçları, Üzüm-Sen Genel Başkanı Ziraat Mühendisi Adnan Çobanoğlu Üretici Gözüyle Yerel Tohumları anlattı. Prof. Dr. Tayfun Özkaya Yerel Tohumun Önemi başlıklı konuşmasında tohum ve ilaçta tekelleşme sorununa dikkat çekti. Özkaya, "Aynı firma hem tohum, hem tarım ilacı hem de kanser ilacı üretiyor. Bu pazarı kaybetmek istemedikleri için yerel tohum ve fidanları yok etmek istiyorlar" dedi.