Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı (EBSO) Ender Yorgancılar pandemi sürecinde üretimin ve bu temelde sanayinin ne denli önemli olduğunun ortaya çıktığını belirterek “Pandemi ile birlikte birçok konuda farkındalıklarımız arttı, önceliklerimiz değişti. Hangi alanda olursa olsun, küresel ekonomide üretimin önemi en yüksek seviyeye çıktı.14 ayı geride bıraktığımız bu zorlu süreçte; çok yıprandık, çok üzüldük, ortak acıları paylaştık. Ancak, gördük ki, koşullar ne olursa olsun, üretmek zorundayız. Özellikle de zaruri ihtiyaçlarımızda yerli üretim kapasitemizi artırmak, dışa olan bağımlılığımızı minimum seviyeye indirmek zorundayız. Bunun farkındayız ancak, henüz bir planlama dahilinde yürüdüğümüz söylenemez. Çok güçlü olduğunu her krizde kanıtlayan, özel sektörümüz özellikle sanayi özelinde kısmen desteklerle ama daha ağırlıklı kendi imkanları ve tecrübeleri ile çok başarılı bir sınav verdi” diye konuştu.
“Komşudan tedarik” anlayışının pandemi ile birlikte zorunluluğa dönüştüğünü hatırlatan Başkan Yorgancılar “Bu durum yakın coğrafyamızda üreticilerimize, ihracatçılarımıza olan ilgiyi de artırdı. Zira, sanayi üretim endeksindeki artışlar, PMI endeksinin 50 barajının üstünde seyrediyor olması, işgücü artışına sanayinin damgasını vurması, her türlü kısıta rağmen, ihracatın sınırlı da olsa artıyor olması en sağlam kanıtlardır. Tarım, inşaat ve hizmetler sektörü baz alındığında bir önceki aya göre işgücü sayısı en yüksek artan sektör sanayidir. Sanayi ile 480 bin kişi işgücüne eklenmiştir. Bu ülkemiz adına umut veren bir gelişmedir” dedi.
Her 4 gençten birinin işsiz olduğu ülkemizde en öncelikli konulardan birinin istihdam olması gerektiğine vurgu yapan Yorgancılar “Güçlü sanayi altyapımız ile gençlerimizi iş ve aş sahibi yapmalıyız ki, ülkelerine hizmet etme fırsatını onlara verelim. Yeniden umut aşılayalım ki, yeşererek ülkemizi büyütsünler. İstihdam edilenlerin %22 'sinin sanayi sektöründe olduğunu düşündüğümüzde, Kısa Çalışma Ödeneği’nin uzatılması, bizlere de çalışanlara da nefes aldırmaktadır” diye konuştu.
Kalıcı çözümlere ihtiyaç duyulduğunun kaçınılmaz bir gerçek oluğunu belirten Başkan Yorgancılar “Bu da bir an önce normalleşmeden ve yeni doğrudan yatırımlardan geçmektedir. Sanayicilerimizin karşı karşıya kaldığı, hammadde, navlun, konteyner, işgücü ve ek vergilerle katlanan maliyet artışları Üretici Fiyat Endeksi’nde artışın %35 seviyelerine çıkmasında çok net gözlenmektedir. Oysa ki, bizim bu maliyetleri değil, teknolojik seviyemizi yükseltecek, dijital dönüşümü sağlayacak maliyetler ile yeniden yapılanmayı konuşmamız gerekiyor. Ülkemizin pandemi sonrası dönüşümün içinde yerini alması için sanayinin de dönüşümü kaçınılmazdır” dedi.