MENÜ
İzmir 12°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP İzmir’de ‘Özel’ kararın kronolojisi!
Sercan Avcı
YAZARLAR
17 Ekim 2025 Cuma

CHP İzmir’de ‘Özel’ kararın kronolojisi!

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir’de il başkan adaylığı için Bihlun Tamaylıgil ismini ilk sıraya aldı. Tamaylıgil ismi Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve İzmir’de bazı aktörlerle 2 ay önce paylaşıldı.

İsmi adaylık için geçenler arasında ilçe kongrelerinden en iyi çıkan Buca İlçe Başkanı Çağdaş Kaya oldu. Ancak Kaya’ya İzmir’de Tugay’la birlikte bazı vekiller ve önemli aktörler sıcak bakmadı, Genel Merkez’de karşı çalışma yapıldı. 

Tamaylıgil il başkanlığı görevine sıcak bakmayınca ve ikna edilemeyince, Genel Merkez İzmir özelinde alternatif aramaya başladı.

Kaya dışında süreçte ismi öne çıkan başta İrfan İnanç Yıldız olmak üzere tüm isimlere destekleyen kadar karşı çıkan da olur. Ortak bir isimde uzlaşılamadı. Kongre süreci ciddi kutuplaşma ve yarışa doğru gitmeye başladı.

Bu tablo sürerken Genel Başkan Özel, cezaevinde tutuklu bulunan İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ile devam kararı aldı.  Bu kararda CHP Lideri’nin vefa konusuna çok önem vermesi… İl başkanları ve belediye başkanlarına yönelik operasyonlara karşı duruş-mesaj… Genel Başkan Özel’in İzmir için düşündüğü Bihlun Tamaylıgil’in göreve sıcak bakmaması… İl başkanlığı için çok fazla ismin adının geçmesi… Kongrenin yarışa doğru gitmesi nedenleri etkili oldu.

Bu karar alındığında kulislere bir iddia düştü. ‘Aslanoğlu tahliye olursa aday değişecek, tahliye olmazsa da ‘güçlü başkan vekili’ formülü gündeme alınacak. Aslanoğlu kongrede seçildikten sonra cezaevinde istifa edecek. Genel Merkez başkan vekili ile devam edecek ya da yeni bir atama yapılacak.’

Bu iddia neticesinde ‘başkan vekili’ kulisleri hareketlendi. Çağdaş Kaya, İrfan İnanç Yıldız, Yağmur Yurdakul Özkan, Burak Durak, Murat Aydın, Altan İnanç, Sirhan Özen isimleri ‘başkan vekilliği’ için gündeme geldi. Aktörler burada da uzlaşamadı. Her isme destek veren kadar karşı çıkan da oldu.

Mevcut Başkan Vekili Barış Özdemir’le devam edilsin fikri ağırlık kazandı.

Aslanoğlu ev hapsiyle tahliye olunca ‘aday değişimi’ gündeme geldi. Aslanoğlu’nu istemeyen, kendi desteklediği adayın il başkanı olmasını isteyen aktörler çalışma yapmaya başladı.  

Aslanoğlu’nun ilçe başkanlarına talepler için evinde tek tek randevu vermesi ‘evden il başkanlığı mı yapılır’ eleştirisini ayyuka çıkardı. Genel Merkez’in müdahalesiyle randevular iptal edildi. İptal edilince ‘aday değişiyor’ beklentisi yükseldi. 

Araya çok sayıda önemli aktörün girmesi ve yukarıda söylediğim 'tahliye olursa aday değişir' iddiası neticesinde CHP Lideri Özel, zaten İzmir’de il başkanlığı için alternatif düşündüğü isimlerden olan ve Aliağa’daki seçimlerde performansından mutlu olduğu, Büyükşehir Belediyesi’ne bizzat bürokrat olarak önerdiği Çağatay Güç isminde karar kıldı.

Güç ismine örgüt içinden epey bir eleştiri geldi. Özellikle siyasetten gelmemesi, siyasi tecrübesinin az olması ile Büyükşehir’de bürokrat olması öne çıkan tepkiler oldu. Genel Merkez geri adım atmadı.

Çağdaş Kaya, İrfan inanç Yıldız gibi isimler Çağatay Güç isminin gündeme gelmesinden sonra örgütten ‘aday çık’ baskısı gördü. 

Genel Başkan Yardımcısı Ensar Aytekin İzmir’e geldi. İlçe başkanlarıyla toplantı yaptı. Toplantıda Çağatay Güç isminin Genel Başkan Özgür Özel’in kararı olduğu ve bu kararda Güç’ün Aliağa’da yerel seçimde ve Büyükşehir Belediyesi’nde bürokrat olarak gösterdiği başarılı performans ve herkese eşit mesafede bir isim olmasının etkili olduğu ifade edildi. 

Çağatay Güç’ün de toplantıya katılması ‘uzlaşı sağlandı’ diye yorumlandı. Güç, kongreye 1 kala akşam saatlerinde adaylığını ilan etti.

Kaya ve Yıldız aday çıkmak için kolları sıvarken ‘ikna mesaisi’ başladı, uzun saatler netice alınamadı, 'çekiliyorlar, çekildiler' iddialarının arasında en sonunda Kaya 'çekilme' kararı aldı ve kongre sabahına ulaşıldı.

Kongre büyük ihtimalle tek adaylı ve blok liste olarak yapılacak. Genel Merkez’in adayına karşı aday çıkılma durumu İzmir’de uzun süredir görmediğimiz bir tablo…Kongreye sayılı saatler var. Bekleyip göreceğiz.

Görünen o ki, Genel Başkan İzmir'de hiçbir belediye başkanı, milletvekili, MYK üyesi veya bir araya gelerek oluşan ittifaklara güç vermek istemedi.

Ancak Güç kararında etkili olanlar, süreci arka planda yönetenler (kongreden sonra daha net yazacağız) oldu. Bu isimler kongre sabahına mutlu ve ‘güçlü’ giriyor. 

Ve bir de Cemil Tugay… İlçesi Karşıyaka’da kaybeden, sürece diğer ilçelerde müdahil olmayan Tugay, Genel Merkez’in ‘Çağatay Güç’ kararıyla sürecin en mutlu isimleri arasında yer alıyor.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Gerçek İzmir