Gizem TABAN/GERÇEKİZMİR - AK Parti Karabağlar İlçe Başkanı İrfan Doğruca, 31 Mart yerel seçimlerinde ikinci kez Karabağlar Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Muhittin Selvitopu’nun görevde geride bıraktığı 100 günü değerlendirdi. Toplantıda Karabağlar Belediyesi AK Parti Grup Başkan Vekili Fikret Mısırlı da yer aldı. Doğruca ve Mısırlı, Selvitopu’na sert eleştirilerde bulundu.
BELEDİYEYE MALİ DURUM ELEŞTİRİSİ
Belediyenin mali durumu hakkında eleştirilerde bulunan Doğruca, “Karabağlar Belediyesi’nin 333 Milyon olarak açıkladığı 2019 bütçesinin gerçekçi olmadığını defalarca söylemiştik. 100 günde Belediye Meclis gündemine getirdiği güncel borçları ve yapılandırma taksitlerini ödemek için İller Bankası A.Ş.'den 35 Milyon lira anapara ve faizleri ile birlikte kredi kullanmak için istediği yetkiyi AK Parti Meclis grubumuz yatırımlarda kullanılmayacağını fark ettikten sonra ret oyu kullanıldı. CHP’li Meclis Üyelerinin oy çokluğu ile krediye onay verdiler. Yine aynı meclis gündeminde, Karabağlar Belediye Müdürlüklerinde 25 yılını doldurmuş ve emekliliğe hak kazanmış 38 kadrolu personelin kıdem tazminatlarının ödenebilmesi için İller Bankası A.Ş.'den 10 milyon lira anapara ve faizi ile birlikte kredi kullanılmasına AK Parti grubumuz emekli olacak kardeşlerimizin mağdur olmaması için olumlu oy kullanarak oy birliği ile karar aldırmıştır. Karabağlar Belediyesinde görev yapan emekliliğe hak kazanan kardeşlerimiz için her yıl ayrılması zorunlu paralar nereye gitti? Halen çalışmakta olan bin 507 emekçi kardeşlerimizin ileriki yıllarda emekli olmaya hak kazanmaları halinde, tazminatlarını karşılamak için yıllardır zorunlu olarak ayrılması gereken paralar nerede kullanıldığı, bilançolardaki yansıtma hesaplarının da gerçekçi olmadığı ortaya çıktı” diye konuştu.
BORCU, BORÇLA ÖDEMEYE ÇALIŞIRKEN NASIL HİZMET YAPACAK?
Doğruca şöyle devam etti: “Borcu borçla ödemeye çalışırken nasıl yatırım ve hizmet yapacak. Geçtiğimiz hafta açıkladığı 15 projenin hayata geçirilmesi maliyetinin 300 Milyon lira olduğunu kamuoyu ile paylaşırken hayal satan başkan yarım kalan projeleri dahi hayata geçirmesi zor görünüyor. 40 milyon lira 2014 yılında göreve geldiğinde devir aldığı borç nasıl olduğunda 5 katına yaklaşırken 192 Milyon liraya dayandı. Görev geldiğinden beri Yatırım yapmadan hizmet üretemeyerek sadece siyaset yaparak cambaz ipte diyerek Karabağlar Belediyesini batma noktasına getirdi. Karabağlar halkımız bu kadar kötü yönetimi hak etmiyor.”
DEMOKRASİ ÜNİVERSİTESİ ÇIKIŞI: POLEMİK ÜRETİYORLAR
Karabağlar Belediye Başkanı Selvitopu’nun sık sık gündeme getirdiği Demokrasi Üniversitesi arazisi hakkında konuşan Doğruca, “Demokrasi Üniversitesi ilk olarak Karabağlarda rektörlüğü açıldığında bir kampüs alanı olacağı ortaya çıktı. Bunun için Karabağlar dışındaki alternatifler değerlendirildi. Daha sonra kampüsün Karabağlarda kurulması konusunda karar alındı. Üniversitenin Karabağlara gelmesi faydalı olacaktı, bunun için çok çaba sarf ettik. TOKİ 50 dönüm gibi bir alan vermeyi taahhüt etti. Daha sonra yeri TOKİ bize hibe etti. Biz ilçe başkanlığı olarak buraya bir üniversite getirmeye sebep olmuşuz. Fakat neden tamamı değil de yarısı verildi diye polemik üretiyorlar. Onun için belediye başkanına katılmıyoruz. Biz başka belediyelerin yeter ki sınıf açılsın, eğitim yapılsın diye kendi binalarını veriyorlar. Karabağlar bu işi siyasete çekmeye çalışıyor. İlerleyen zamanlarda gerekirse başka alternatifler de üretilir. Burada önemli olan üniversitenin gelmesi... Polemik üretip insanların işin aslını örmelerini engellemeye çalışıyor. Hem iş imkanı oluşacak hem de etrafında bir sosyal donatı alanı oluşacaktır” dedi.
MISIRLI: KENTSEL DÖNÜŞÜMDE DEVLET DESTEĞİ ALINMALI
Karabağlar Belediye Meclisi’nde oluşturulan uzlaşma komisyonuna yönelik açıklama yapan Karabağlar Belediyesi AK Parti Grup Başkan Vekili Mısırlı, “Uzlaşma komisyonu mecliste tartıştığımız 4 ana konudan oluşuyor. Poligon deresinin ilçeye kazandırılması gerekiyor. Yeşil alanın kişi başına düşen miktarının artışını sağlayacaktır. Üçüncüsü de kentsel dönüşüm. 6306 yasaya göre yapılması yönünde fikir belirttik. Başkan 5393 göre yapayım diyor ama riskli alan olarak kabul ediliyor. Biz diyoruz ki 36306 kanununa göre yapalım çünkü devletin gücüne ihtiyaç var. Kentsel dönüşümde devlet desteğiyle yapılırsa, müteahhitte yüzde 50 kredi desteği bulunuyor. Zaten belediyenin gücü belli 540 hektardaki kentsel dönüşümden bahsediyoruz. Şimdi dördüncü maddemiz yer alan kaymakamlığın önünde otopark mı yapılsın, ya da kamuya eğitim alanı mı yapısın, bu 4 ana konu üzerinde yoğunlaştık. Bu tarz şeyler siyasi amaçlı değil tamamen Karabağlar’a hizmet amaçlıdır” diye konuştu.
BAZI KÖYLER DAHA LÜKS
İlçedeki kentsel dönüşümde son durumun sorulması üzerine Doğruca “Kentsel dönüşümde 2012 yılında 14 mahalle riskli alan ilan edildi. Kurulan bazı dernekler hizmeti farklı noktaya taşımaya çalıştılar. Vatandaşlar yerinde dönüşüm olmasını istedi. Şimdi altın mahallenin planları askıya çıktı. İtirazlar olmazsa planlar hayata geçecek. Devlet bir şeyler yapmaya çalışıyor, bizler de bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Burada yeşil alan sayısı biraz kısıtlı kalıyor. Daha planlar ortaya çıkmadan belediye başkanı itiraz edeceklerini söylüyor. Stratejik ulaşım planıyla ilgili hayata geçirilecek bir şey yok. İstimlak yapılması lazım bunun için bir kaynağı yok. İnsanlarda artık bıkkınlık oldu. Bakıyorsunuz İzmir’in bazı köylerinde vatandaşlar buradan daha lüks halde yaşıyor. Kentsel dönüşüm sosyal dönüşümü de geliştirecektir. Buna engel olmaması gerekiyor” açıklamasında bulundu.