MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Aile hekimliği çalışanları neden iş bıraktı... Talepler neler?
Sağlık
17 Şubat 2022 Perşembe 09:31

Aile hekimliği çalışanları neden iş bıraktı... Talepler neler?

Aile hekimliği çalışanları Türkiye çapında iki günlük iş bırakma eylemini başlattı. Hak ediş kayıpları ve özlük hakları için grev yapacak olan sağlık çalışanları seslerini bakanlığa duyurmaya çalışacak. Grev öncesinde açıklamalarda bulunan Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası Genel Hukuk ve Mevzuat Sekreteri Ahmet Kandemir İzmir’de eyleme yüksek katılım beklediklerini belirtti. 

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Aile hekimliği çalışanları Türkiye çapında iki gün iş bıraktı. 

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN)'den yapılan açıklamada 2 günlük eylemin 30 Haziran 2021’de yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği sonrasında özlük haklarında yaşanan kayıplar, iş güvencelerinin ortadan kalkması ve uygulanabilirliği olmayan kronik hastalık izlemlerinin hak ediş kayıplarına yol açtığı nedeniyle gerçekleştirileceği açıklandı.

İş bırakma öncesinde Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Gürsel Özer ve Genel Hukuk ve Mevzuat Sekreteri Ahmet Kandemir değerlendirmelerde bulundu. Kandemir İzmir’de iş bırakma eylemine yüksek katılım beklediklerini söyledi. Kandemir grevin sadece Aile Sağlığı Merkezleri’nde değil kamu hastanelerinde de gerçekleşeceğini ekledi. 

"SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMAKTAN ÇIKTI"
Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Gürsel Özer yaptığı açıklamada iş bırakmanın nedenlerini ve taleplerini anlattı. 

Özer, "Biz neden iş bırakıyoruz? Aile hekimliği uygulaması sürdürülebilir olmaktan çıkmak üzere. Bu şu demek; Biz hem maaş alan ayrıca işletmeci olan insanlarız. İşin işletme kısmında cari gider ödeneği diye bir para verilir bu para ile biz aile sağlığı merkezlerinde olan her şeyden sorumluyuz. Kapı kırılır biz yaptırırız, eldiveni biz alırız, pamuğu biz alırız ve kira veririz kamu binası da olsa. Yıllar içinde son ekonomik dalgalanma ile ilgili konuşmuyorum memur aşı oranında zam yapıldı bize ama giderler öyle artmadı. En son zamlardan sonra elektrik-doğalgaz yüzde 120 zamlandı. Biz A sınıfı veya B sınıfı olursak ayrıca biz hemşire, ebe ya da tıbbi sekreter çalıştırırız. Asgari ücret son üç yılda yüzde 15, yüzde 21 ve yüzde 47 arttı. Bizim için artışlar yüzde 8’ler civarında oldu. Bu kesinlikle sürdürülebilir değil" dedi. 

"SİZİNLE KONUŞTUĞUM İÇİN BANA 50 CEZA PUANI VEREBİLİRLER!"
30 Haziran’da yürürlüğe giren yönetmelik ile hak kayıpları yaşadıklarının altını çizen Özer, "2021 yılında 30 Haziran’dan sonra bir yönetmelik yayınlandı. Yönetmelikle bizim iş güvencemiz tamamen elimizden alındı. Biz sözleşmeli olarak çalışan insanlarız. Bir yönetmelik hazırladılar ve buna göre işe geç gelme fiilini 5 defa gerçekleştirirseniz sizin sözleşmeniz feshedilebiliyor! Nöbetli çalışan aile sağlığı merkezleri var, devlet hastanesi olmayan yerlerde raporlu olsanız dahi 5 nöbete gitmezseniz sözleşmeniz otomatik olarak sonlandırılıyor. Ben şimdi sizinle konuştuğum bana 50 ceza puanı verebilirler! Toplamda 200 ceza puanı alırsak iş akdimiz sona erer. Bu sözleşme ile şunu getirdiler ceza puanınız 150 olduğu takdirde il sağlık müdürlerine sözleşme yenilememe hakkı verdiler. Başka hiç bir kriter yok. Hiç kimse bu şartlarda kimseyi işten atamaz, uluslararası sözleşmeler var, kanuna aykırı, anayasal haklara aykırı. Bu çalışanın tüm haklarını gasp eden bir yönetmelik, biz bunu dava da ettik davayı kazanacağız ancak biz bunu hazmedemiyoruz. Kanun yapmayacaksınız, yönetmelik çıkaracaksınız insanları canınızın istediği gibi işten atacaksınız bu başarılı olursa diğer yerlere de bulaşır. Kamunun diğer çalışanlarına da bulaşır. Biz bu mücadeleyi bu nedenle önemsiyoruz’’ dedi.

BAKAN KOCA’YA SESLENDİ
Özer Sağlık Bakanı Koca’ya seslenerek, ‘’Biz bu tür yanlışların düzeltilmesi için, iş güvencemiz için, özlük haklarımızdaki kayıpların düzeltilmesi için bakanlığın verdiği sözleri yerine getirmesi için biz iş bırakıyoruz. Bunun çözümü de var, o da şudur; Bakan bey oturacak karşılıklı konuşacağız çözümü bulacağız hep birlikte yapacağız. Bunu da neden önemsiyoruz? Ben bugün hekimim ben emekli olacağım ben de bu hizmeti alacağım. Bizim nihai hedefimiz bu ülkenin sağlıklı yarınlarını oluşturmak iyi sağlık hizmeti almak’’ dedi. 

"İZMİR’DE YÜKSEK ORANDA KATILIM BEKLİYORUZ"
İzmir’deki iş bırakma mesaisinin detaylarını anlatan AHESEN Genel Hukuk ve Mevzuat Sekreteri Ahmet Kandemir ise şunları söyledi: Biz öncelikle bir sağlıkta şiddet yasası istiyoruz. Pandemi döneminde dahi önüne geçilemiyor. Geçtiğimiz yıl 30 Haziran’da bir yönetmelik çıktı, bizim iş güvencemiz yok sayıldı. Biz bu yönetmeliğin kalkmasını istiyoruz. Yıllardır süren bir hak ediş kayıplarımız var, bunların telafi edilmesini ve emekliliğimize yansıtılmasını istiyoruz. İzmir’de yüksek oranda katılım bekliyoruz. ASM’lerin çoğunda katılım olacak. Sadece aile hekimliği çalışanları grevi olmayacak devlet hastanelerinden de iş bırakan sağlık çalışanları olacak. Hem İzmir’de hem Türkiye çapında olacak. Ankara’da 17 Şubat’ta miting yapacağız. 18 Şubat Cuma günü İzmir’de İl Sağlık Müdürlüğü önünde saat 12:30’da bir basın açıklaması yapacağız. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir