MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Başkan İduğ’dan 16 ayın raporu ve çarpıcı mesaj: Tüm belediyeler açık verecek!
Yerel Yönetimler
13 Temmuz 2020 Pazartesi 12:21

Başkan İduğ’dan 16 ayın raporu ve çarpıcı mesaj: Tüm belediyeler açık verecek!

Bornova Belediye Başkanı İduğ, 31 Mart 2019 tarihinde göreve gelmesi sonrasında geçen süreci değerlendirdi. Yaşanan pandemi, ekonomik kriz, belediye mali yapısı gibi konularda net ifadeler kullanan İduğ, zorunlu olmadıkça gayrimenkul satmaya sıcak bakmadığını aktardı. İduğ ayrıca, “Biz her ay 42 milyon açık vereceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi 150 milyon açık verecek. Türkiye’de tüm belediyelerde gelir azalmasının getireceği açık verme durumu olacak” dedi.

Mehmet İŞLER /GERÇEKİZMİR - Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, görevde bulunduğu süreçte yaptığı çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Basın mensuplarıyla bir araya gelen Belediye Başkanı İduğ, net ifadeler kullandı. Bornova Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda ayrıca soru-cevap bölümü de yer aldı. Gerçekleşen faaliyetlerle ilgili video sunumu da yapıldı.

Belediye mali yapısına, ilçedeki projelere, seçim öncesi verilen vaatlerin yapılıp yapılmadığına, dünyayı etkisi altına alan ve gündelik yaşamı işlemez hale getiren koronavirüs salgınına, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krize dair parantezler açan İduğ önemli açıklamalar yaptı.

6 AYLIK DEĞERLENDİRME
İş dünyasından geldiğini vurgulayarak sözlerine başlayan İduğ, ekonomi odalarında ve kurumlarında yaptığı görevleri sıraladı. İduğ, “Aslında 1 yıllık süreci anlatmak doğru değil. Çünkü Haziran’da seçim oldu. Türkiye 3 ay seçim molası verdi. Sonrasında pandemi patladı ve hayat durdu. İzletilen film aslında 6 aylık bir dönem. Bu dönemde çalışma arkadaşlarımızla sıkıştırılmış programlarla yaptık” dedi.

VERİ TOPLAMAYA BAŞLADIK
İduğ sözlerini sürdürdü ve “Belediyede profesyonel kadrolar kumral önemliydi. Para pul hikayeydi. Planlama yapmak ve kurumsal hafızaya sahip olmak önemliydi. Türkiye’de en önemli eksik geçmiş döneme ilişkin bilgi bulunmamasıdır. Herkes kendi dönemin yaşıyor gidiyor. 5 yıllık dönemde kişiye bağlı değil sisteme bağlı kurumsal bir Bornova yaratmak istiyoruz. İzmir’deki yerel yönetimler ve STK’ların iş birliği içinde olması gerekiyor. Dünyada en önemli şey veri… Şimdi biz veri toplamaya başladık” açıklamasına imza attı.

ARAÇ SATIN ALMA HAKKINDA RAKAMLARLA BİLGİ VERDİ
İduğ önceliklere vurgu yaparken, “4 ana konu var. Birincisi; yerel yönetimlerde kurumsal hafıza dedik, ikincisi ise finansal okuryazarlık… Yani etkin kaynak kullanımı... 387 milyon TL bütçesi olan bir Bornova Belediyesi var. Yüzde 65’i personel gideri var. Kalan yüzde 35’le mal, hizmet alımı ve yatırım yapmasını beklemek hayalciliktir. İlk geldiğimizde baktık, en büyük gider payı ne? Yüzde 10 kadar kira gideri var. 36 milyon TL kira ödüyoruz. Hesap yaptık. O günkü şartlarda kiralamak doğru olabilir ama bizim karşımıza 12 ayda sıfırlama çıktı ve satın aldık. 5 milyon da teşvik geldi ve arabalar 31 milyona düştü. Kasada para yok. Ama 2 buçuk 3 milyon her ay kira ödeyebiliyorsam kredi öderim. Nitekim öyle yaptık. Arabaları kimden aldık? Şaibeli bir belediye olmayacağız dedik. Devlet Malzeme Ofisi’nden satın aldık. Ödeyeceğimiz kira karşılığında arabaları satın aldık” diye konuştu.  

BELEDİYE HİZMET BİNASI İÇİN: ŞİMDİ ZAMANI DEĞİL!
“Bir belediye hizmet binası projemiz var” açıklamalarıyla devam eden İduğ, “Her belediyeye lazım ama paranız varsa… 200 milyon TL’lin altında bir maliyetle o binayı yapamazsınız. Bugünkü şartlara bakıldığında 200’ü de geçersiniz. Biz bu parayı verirsek belediyede çay, kahve içer, zaman geçirir eve giderim. Yatırım yapmamız lazım. Hizmet binası gereklidir ama zamanı şimdi değil. Bornova Belediye binasının yanında İş Bankası var, orayı satın aldık. 4 milyon TL’ye aldık. Cumhuriyet Meydanı’nda 8 katlı bir dershanenin binasını da aldık. Biri 6 milyon biri 4 milyon! Özkanlar Pazar Yeri’nin kurduk. 3 bin mağdur vardı. Pazardan gelen gelirle bu binaları satın almış olduk. Bornova Belediyesi’nden para çıkmadan bizim oldu” ifadelerini kullandı.  

PANDEMİ SÜRECİNDE NELER YAPILDI?
Pandemi sürecine değinen İduğ, “Kimsenin öngörmediği bir konu çıktı karşımıza. Küçük esnafın bundan etkilendiği çok net... Ekonomi gelişmeleri çok önemli… Büyük küçüğü yutacak. Kriz döneminde ‘iyi ki bu araçları almışız’ dedik. Kiradan kurtulduk ama araçlar günde 7 saat değil 24 saat çalışmaya başladı. Kira 7 saat sonrasında 50 milyona çıkacaktı. İnsanlar evde kalınca atık 3 katına çıktı. 8 bin 800 konteyneri günde 3 kere boşalttık. Temizliğe ve maskeye özen gösterdik. Günde 30 bin tane ürettik. Ben iş dünyasından geldiysem bunun bir bedeli var. Ben onları temsil ediyorsam bize destek vermeleri gerekiyordu. Gerekeni yaptılar. Bir telefonlar 20 bin 500 erzak paketini bize verdiler. 24 saat çalışan bir belediye olarak krizi yönetmeye çalıştık” dedi.

BELEDİYELER AÇIK VERECEK!
Finansal okuryazarlık konusuna değinen İduğ, “Kendi şirketlerimi nasıl yönetiyorsam öyle davranıyorum. Vergiler ödenmezse ne yapacağız? 2020 Ocak sonunda gelirlerde düşme olursa ne yaparız diye oturduk plan yaptık. Biz her ay 42 milyon açık vereceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi 150 milyon açık verecek. Türkiye’de tüm belediyelerde gelir azalmasının getireceği açık verme durumu olacak. Biz bunu krediyle çözmüyoruz. Belediyelerde borç yükünün doğru olmadığını düşünüyorum. Tasarruf mümkün. Hizmet alımını rekabetçi piyasada yaparsanız yüzde 40 üzerinde tasarruf yaparsınız. Aynı erden sürekli satın alan bir belediye değil işini yapan ehil firmalardan satın almalar yapabilirsiniz. Yılda 12 milyon mesai veren bir belediyeyiz. Planlama yaparsanız aynı işi 8 milyon mesaiyle yaparsınız. Göreve geldim 3 gün sonra grev vardı. Oturduk sözleşme yaptık 9 milyon kar elde ettik” ifadelerini kullandı.  

PERSONEL GİDERLERİNİ AÇIKLADI
İduğ, “3 tür maaş ödüyoruz. KHK ile kadromuza aldığımız işçilerin maliyeti 6-7 bin TL’dir. Devlet memuru arkadaşlarımız 12-13 bin, kadrolu işçimizin maliyeti 24 bin TL’dir. Bunlar aylık! Araç kiralamada gördüğümüz bir şey daha vardı. 38 milyonluk bir gider. 158 kadrolu çalışanımız var. Ne yapacağız? 158 genç arkadaşımıza iş verdiğimizde, emekli olanlar sonrasında 26 milyon kar elde ettik. Pandemi sürecinde beklemeye geçtik. Havuzu yapmayacağım. Beklemeye devam edeceğim. Küçük dokunuşların yeteceğini düşünüyorum. Kültür merkezlerimiz var. Etkin değil. Ayda büyük gideri olan kültür merkezlerini doğru bulmuyoruz. Bunları etkinleştirmeye çalışıyoruz” dedi.

DOST MARKET İÇİN ATİLA’YA ÖVGÜ
Dost Market Projesi’ne değinen İduğ, “Önceki dönem Belediye Başkanımız Olgun Atila’nın doğru yaptığı bir işti.  Ama orada parayla alışveriş yoktu. Yoksulu işaret etmiş oluyorsunuz. Alan el veren eli görmeyecek dedik. Biz evlere teslimat yaptık. Dokunmaya başladık. Belki başka ihtiyaçları çıkacak. Yoksulluk envanteri gerçek ihtiyaç sahibine ulaştırılması gereken konudur. Elinizde veri varsa o bölgeye hizmet etmek daha kolay oluyor” diye konuştu.

37 MİLYON BORÇLA DEVRALDIK
Başkan İduğ detaylı bilgilendirme sonrasında gelen soruları yanıtladı.  Belediyenin mali yapısı üzerine konuşan İduğ, “Her belediyenin borcu var. Borçsuz belediye Türkiye’de yoktur. Biz borcu en az olan belediyelerden biriyiz. 37milyonluık borç bakiyesiyle devraldık. Bu belediyeler arasında en iyi olanlardan… Bornova bir üniversite ve sanayi kenti... Standardı yüksek bir ilçe, geliri yüksek... İzmir’de 1 milyon 300 bin araç var, dörtte biri Bornova’da. Zengin bir ilçe... Vergilerini ödeyen vatandaşlarımız var” dedi.

VAATLERİN YÜZDE 20’Sİ GERÇEKLEŞTİ
“Seçim sürecindeki vaatlerinizden kaçını yerine getirdiniz?” sorusunu yanıtlayan İduğ, “ Yüzde 20’sini yaptığımı düşünüyorum. 6 ayda bu kadarı gerçekleşti. İlk etap finansal yapıyı oluşturmaktı. Esas etkisini 2020’de görecektik. Pandemi biraz etkiledi. Gelirleri artan bir Bornova Belediyesi olacak” ifadelerini kullandı.

29 MART’TA BURAYA İNSAN ALAMAZSINIZ
“Görev sürenizde kaç personelle yollar ayrıldı?” sorusu üzerine konuşan İduğ, “İşten çıkarma bizde olmadı… 2 bin 40 çalışanımız vardı. Devam ediyor. 8 arkadaşımızın 31 Mart’ta seçildim. 29 Mart’ta buraya insan alamazsınız. Buna hakkınız yok. Ben seçmeliyim. Öyle şey yok. Bu doğru ve etik değil. Ben hiç personel çıkarmadım. 29 Mart ‘ta kayıt yapılan 8 kişiye teşekkür ettik ama açıkta bırakmadık. Ama bizim tercihimizin olması doğruydu” açıklamasına imza attı.

BEĞENİLİRSE 2-3 DÖNEM DEVAM EDİLİR, BENİM DE İSTEMEM ÖNEMLİ! 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e birlikte yürütülen hizmetler için teşekkürlerini ileten İduğ, “Kaç dönem devam edeceksiniz?” sorusu karşısında, “Tunç Soyer’e buradan çok teşekkür ediyorum. İlk yatırımını burada yapmıştır. Yarı olimpik yüzme havuzuyla bizi onurlandırdı. Tüm çalışmalarda uygulama bütünlüğüyle çalışıyoruz. Biz Bornova’da Tunç Başkan ile birlikte aynı adımları atan bir belediyeyiz. Ben Bornova’ya ekibimle beraber 5 yıl için görev yapmaya geldim. 1 yılı geride kaldı. Önümüzdeki 4 yılda ekiple birlikte çalışacağım. O konular yeri geldiği zaman konuşulur. 2-3 dönem beğenilirse devam edilir. Tabii benim de istemem önemli. Benim de bir hayatım var. Aziz Kocaoğlu 15 yıl belediye başkanlığı yaptı. Hayatının dörtte birini belediyede geçirdi. Kişisel hayatından fedakarlık yaptı. Belediye başkanlığı çok kutsal bir görev” dedi.

SOYER SÖZ VERDİ, İZMİR’DE 50 SENE SU SORUNU OLMAYACAK
İlçede zaman zaman su sorunu yaşandığının hatırlatılması üzerine kısa bir açıklamada bulunan İduğ, “İzmir’in soru sorunu 50 sene olmayacak. Tunç Başkan’ın sözüdür” diye konuştu.

ÖRGÜT BAŞIMIN TACIDIR!
Bornova’da belediye-örgüt uyumunun yaşandığının vurgulanması üzerine söz alan İduğ, “Örgüt başımın tacıdır. Örgüt neyi takdir ediyorsa onunla birlikte çalışırım. Benim parti terbiyem bunu gerektirir” ifadelerini kullandı.

SÜRECİ EN İYİ YÖNETEN BELEDİYE OLDUĞUMUZU VALİ AYYILDIZ SÖYLEDİ
31 Mart 2019 yerel seçimlerinde yüzde 58’lik oy alarak koltuğa oturan İduğ, ‘Oylarda şu an yükselme var mı?’ sorusunu cevapladı. İduğ, “En yüksek oyu aldık.  154 bin kişiye, oy veren vermeyen herkese teşekkür ederim. Ben herkesin belediye başkanıyım. Yaptıklarımız halkta memnuniyet yarattı. Önceki Vali Erol Ayyıldız pandemi sürecini en iyi yöneten belediye olduğumuzu kaymakamımıza bildirdi. Bir sandık konduğu zaman Tunç Başkan’ın ve diğer ilçelerin alacağı oylar seçimde alınanlardan daha yukarıda. Bu pandemi sürecinde çok iyi bir uygulama bütünlüğü vardı. Açıkçası oyların yükseldiğini söyleyebilirim ama oran olarak söylemek doğru değil. Bunu zaman gösterecektir. Ama büyüme var” dedi.  

ZORUNLU OLMADIKÇA SATMAM!
Bornova Belediyesi’nin gayrimenkullerinin satmayı düşünmediğini vurgulayan İduğ, “Zorunlu olmadıkça, yasa ‘sat’ demedikçe satmam. 370 milyon varlığı olan bir belediyeyi devraldım. Dershane, kreş, İş Bankası binalarını aldık. 432 milyona büyüttük. Herhangi bir şeyi satma ihtiyacı hissetmiyoruz. İddialı bir şey söylemek istemem ama bir şeyi satıyorsam yerine bir şeyi almak içindir. 43 tapu satın aldık. 42 milyonluk açık hazineden gelecek paradan dolayı. Ama biz onu kapattık. Yatırım planım vardı, bekletiyoruz. Kriz devam ederse yapmam. Önce personelimin maaşını ödemek ve Bornova halkının hizmetini karşılamak istiyorum” ifadelerini kullandı.  

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir