Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla fen işleri şantiyesinde işçilerle bir araya geldi. Sosyal mesafe kuralına özen gösterilen etkinlikte konuşan Başkan Sandal, "Çalışan her arkadaşımızın başımızın üzerinde yeri var. Benim için Türk’ü Kürt’ü, Alevi'si Sünni'si, sağcısı solcusu yok. Benim için önemli olan insan ve hizmet edilecek vatandaş. Bunun için buradayız. Üzerinize düşenin fazlasını yapıyorsunuz. Sizlerle onur, gurur duyuyorum” dedi.
Bayraklı Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü'nün Doğançay'daki şantiyesinde düzenlenen programa Başkan Sandal'ın yanı sıra CHP Bayraklı İlçe Başkanı Pınar Susmuş, DİSK Genel İş İzmir 6 No’lu Şube Başkanı Değer Yıldız ve belediye işçileri katıldı.
"Üzerinize düşenin fazlasını yapıyorsunuz"
Zor bir süreçten geçildiğini hatırlatarak, personel ve gelirin azalmasına rağmen belediyede tüm işlerin aynı şekilde devam ettiğini ifade eden Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, "İster kriz, ister normal şartlar olsun. Her zaman bütün bedeli ödeyen emekçi kardeşlerimizdir. Emekçi kardeşlerimiz bu ülkenin asıl sahipleridir. Bu süreçte bütün belediyeler; çalışanlarıyla birlikte hizmet destanı yazıyor. Personelimizin yüzde 40'ı yok ama fen işlerindeki, temizlik işlerindeki, diğer birimlerdeki işlerimiz yine devam ediyor. Arkadaşlarımız gece gündüz çalışıyor ve zorlu günlerde tüm çalışanlarımız üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor. Sizlerle onur, gurur duyuyorum, iyi ki varsınız" dedi.
"Önceliğim, emekçilerin hakkıdır"
Koronavirüs salgınıyla mücadelede yapılanların siyasal bir süreç olmadığını, kavga ve çatışma ortamından uzak kalınması gerektiğini vurgulayan Sandal, "Bu süreç; dayanışmayla bu yüklerin altından kalkacağımız, omuz omuza vereceğimiz, toplumun bütün katmanlarının mücadele içinde olduğu bir süreç. Geldiğimiz nokta itibarıyla pozitif bir hava esiyor ancak bunu gevşetmemek lazım. Sağlık Bakanlığının açıklamalarını ciddiye alın. Çünkü sağlık teşkilatında emek veren binlerce doktorumuz, hemşiremiz, hasta bakıcımız, sağlık çalışanımız gece gündüz çalışıyor, ailelerini görmüyorlar. Bugün bir mücadeleden söz etmek gerekiyorsa önce onlardan sonra da belediye çalışanlarından ve diğer kamu çalışanlarının emeğinden söz etmek lazım. Bizim üzerimize düşen; vatandaşımız adına bu süreci doğru yönetmek. Azalan personel ve gerileyen bütçelerimizle bu süreci sürdürülebilir kılmamız gerekiyor. Salgınla mücadelede önümüzde en az 3 ayımız daha var. Bu süreci doğru organize edemezsek, o zaman üzerimize düşeni yerine getirmemiş oluruz. Ben hesabıma, kitabıma bakmadan olmayan bir şeyin vaadinde bulunmam. Benim önceliğim; bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da emekçi kardeşlerimizin maaşlarının gününde ve tam yatırılmasıdır" diye konuştu.
Sahada çalışan personele hediye çeki
Salgın dolayısıyla gece gündüz hizmet veren personeli de unutmayarak, sahada görev yapan çalışanlara yönelik hediye çeki verilmesiyle ilgili hazırlık yapıldığını aktaran Sandal, "Sahadaki arkadaşlarımıza küçük bir sürprizimiz olacak. Hediye çeki dağıtmakla ilgili bir planımız var. Konuyla ilgili arkadaşlarımız hazırlıklarını yapıyor" dedi.
"Bu süreçte kimsenin maaşı kesilmeyecek"
Salgının belediyelere yansımasının gelir düşüklüğü olacağını dile getiren Başkan Sandal, "Bu süreçte ortalama gelirlerimiz yüzde 50’ye kadar düşüş yaşayacak. Biz bu durumu kurgulamazsak, güzel organize etmezsek 2-3 ay sonra çalışan arkadaşımız kirasını ödemekte zorluk çeker. Herkesin evi, çocuğu, ödemesi, taksidi ve başka dertleri var. O nedenle öncelikli iş, çalışan emekçi arkadaşlarımın alın terini, çalışarak kazandıkları, hak ettikleri maaşlarını vermek. Bu süre zarfında hiçbir emekçi arkadaşımın hiçbir yol arkadaşımın yasal işler dışında aldığı ücret üzerinden herhangi bir kesinti olmayacak. Bu tür asparagaslara inanmayın" diyerek çalışanların dedikodulara kulak asmamasını istedi.
"Önemli olan insan"
Hayatı boyunca mücadelenin içinde olduğunu, işçilerin her zaman yanında olduğunu vurgulayan Sandal, sözlerini şöyle tamamladı: Sizin hakkınız bizim size olan namus borcumuzdur. Emeğinizin karşılığı neyse, günü zamanı geldiğinde bunu sonuna kadar yaparız. Bugüne kadar yaptığımız sözleşmelerle bunun işaretlerini fazlasıyla verdik. Altını çiziyorum; çalışan her arkadaşımızın başımızın üzerinde yeri var. Benim için Türk'ü Kürt'ü, Alevi'si, Sünni'si, sağcısı, solcusu yok. Benim için önemli olan insan ve hizmet edilecek vatandaş. Bunun için buradayız. Sizlerle onur, gurur duyuyorum. Sahadaki performansınızdan, gayretinizden, verdiğiniz emekten dolayı sizleri kutluyorum. 1 Mayıs Dünya Emek ve Dayanışma Günü’nüz kutlu olsun.
"Bugün alın terinin günü"
CHP Bayraklı İlçe Başkanı Pınar Susmuş ise, "Sosyal belediyecilik örneği sergileyen tüm emekçi kardeşlerimin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum. Emeğin, mücadelenin, alın terinin günü bugün. Emek bizim için en yüce değerdir ve emek mücadelesinde her zaman birlikte olacağımıza söz veriyorum. 1 Mayıs 1977’de İstanbul Taksim’de katledilen devrim şehitlerimizi de saygıyla anıyorum. Onların mücadelesini hep birlikte sürdüreceğiz. İşçi kardeşlerimiz başımızın tacıdır. Yaşasın örgütlü mücadelemiz. Ne ezen, ne ezilen, emekçe hakça düzen” diye konuştu.
“İşçinin siyaseti, ekmek davasıdır”
Disk Genel İş İzmir 6 No’lu Şube Başkanı Değer Yıldız da, “Bayraklı işçileri 2 aydır yılmadan, sokaklarda canla başla çalışıyor. Bugün emperyalizm ve kapitalizmle mücadele günü. Bugüne kadar dünya üzerinde hep ezilen işçi sınıfı olmuştur. Ancak bizler kendi haklarımızın farkına varmadıkça, birbirimizi korumadıkça, çevremize gereken saygıyı göstermedikçe kimse bize gereken saygıyı göstermez. Çalışan tüm arkadaşlarımız birbirini kendi kardeşi, canı gibi görürse dayanışmamız daha da artacaktır. Bizim din, dil, ırk, siyaset ayrımımız olmaz. İşçinin siyaseti ekmek davasıdır. Günümüz kutlu olsun” dedi.
“Yeni bir düzen istiyoruz”
Açılış konuşmalarında söz alarak sendika adına işçilere seslenen Disk Genel İş İzmir 6 No’lu Şube Yöneticisi Maşallah Baran da, “Önemli bir dönüm noktasındayız. Sosyal ve iktisadi felaketle karşı karşıyayız. Kapitalizmin kaleleri virüs salgınıyla sallandı. İnsanlık tarihinin en büyük felaketlerinden biriyle yüz yüzeyiz. Bu süreçte en az kollanan kesim işçi kesimdir. Salgınla birlikte eski düzen iflas etti. Yeni bir toplumsal düzen istiyoruz. Bu düşüncelerle Emek ve Dayanışma Günü'müz kutlu olsun” dedi.
Konuşmaların ardından sosyal mesafe kuralı göz önünde bulundurularak, çalışanlar bayrak çubuklarından tutup, kısa süreli halay çekti.