MENÜ
İzmir 20°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Başkan Soyer rakamları verdi ve ekledi: Belki de tarihin en büyük felaketi!
Yerel Yönetimler
2 Şubat 2021 Salı 10:40

Başkan Soyer rakamları verdi ve ekledi: Belki de tarihin en büyük felaketi!

Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer katıldığı yayında afet günüyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Metrekareye düşen yağış rakamlarını açıklayan Başkan Soyer, "Gerçekten İzmir için büyük bir felaket... Belki de tarihindeki en büyük felaketlerinden biri su baskını, sel anlamında..." ifadelerini kullandı. 

GERÇEKİZMİR - İzmir şiddetini gece geç saatlerde artıran ve kentin dört bir yanında sel ve taşkınlara neden olan sağanak yağış kabusuyla boğuşuyor.

- SOYER'DEN PROGRAMLARINA ERTELEME, İZMİR'E KRİTİK ÇAĞRI!... 

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer katıldığı canlı yayında afet günüyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Metrekareye düşen yağış rakamlarını açıklayan Başkan Soyer, "İzmir için büyük bir felaket" ifadelerini kullandı. 

İşte Soyer'in öne çıkan mesajları: 
Gerçekten İzmir için büyük bir felaket... Belki de tarihindeki en büyük felaketlerinden biri su baskını, sel anlamında... En son 1995 yılında 4 saat içinde metrekareye 100 kilogram yağmur düşmüş, o vakit 61 vatandaşımız hayatını kaybetmişti.  

Burada da  son 24 saatte 126 kilogram düştü. Bu çok büyük rakam, rakamın büyüklüğünü gösterebilmek adına şu örneği vereyim. İzmir yıllık toplam 717 kilogram yağış alıyor…  Son 24 saatte 126 kilogram! Büyük bir felaket. Bütün derelerimiz taştı... Sahil kesimi etkilendi, merkezden geçen derelerin olduğu tüm mahalleler etkilendi.

Mümkün olduğu kadar vatandaşlarımızın trafiğe çıkmamalarını, araç kullanmamalarını,  evden çıkmamaların rica ediyorum. Hem kendileri için eziyet doğuracak hem de işinin başında sel felaketinin tahribatını azaltmak için nedeniyle çalışan ekipleri engelleyecek.

Bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde görev başında. Herkes olanca gücünle maksimum düzeyde bu yaraları gidermeye çalışıyor. Maalesef yağış devam edecek gözüküyor. İnşallah şiddetini artırmaz.



Güzelyalı’da metrekareye 125,6 kg yağmur düştü
Öte yandan İzmir’de dün gece Güzelyalı’ya 125,6, Karabağlar’a 119, Bayraklı’ya 110,4, Balçova’ya 95,3, Menderes’e 80,6, Bornova’ya 64,  Foça’ya 57, Aliağa’ya 55,3, Kınık’a 48,3, Karaburun’a 48,2 ve Buca’ya 47 kilogram yağış düştü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre İzmir’de Şubat ayı yağış ortalaması 102,3 kilogram iken, İzmir bir gecede 126 kilogram yağış aldı.

Beklenenin ve mevsim normallerinin üzerindeki yağış miktarı kentin pek çok bölgesinde yaşamı olumsuz etkiledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı itfaiye, fen işleri, park ve bahçeler ekipleri ve İZSU Genel Müdürlüğü’nün ilgili birimleri çalışmalarını sürdürüyor. İhbarlara yetişebilmek ve yaşamı normale döndürebilmek için tüm belediye imkanları seferber edildi.

1995 yılında İzmir'de yaşanan sel felaketinde ne olmuştu?
1995 yılı 3 Kasım'a 4 Kasım'a bağlayan gece, 4 saatlik sürede metrekareye 100 kilogramdan fazla yağış düştü. Kaynağını Yamanlar Dağı'ndan alıp İzmir Körfezi'ne boşalan Büyükçiğli, Kavaklıdere, Örnekköy, Dallık ve Yamanlar derelerinin yatakları boyunca 322 konut yıkıldı; çoğu Örnekköy ve Dallık dere yataklarında olmak üzere 10 bin bina sel sularından zarar gördü. 61'i olay sırasında olmak üzere 63 kişi hayatını kaybetti.
Yağış sınıflandırmasında 1 metrekareye 100 kilogramın üzerinde düşen yağışlar “aşırı yağış” olarak değerlendiriliyor.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Samim Sivri
 2 Şubat 2021 Salı 11:56
İzmire geçmiş olsun
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir