Tarım kooperatiflerine verdiği desteklerle Türkiye'de yeni bir kalkınma modeli oluşturan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yine örnek bir projeye imza attı. Yıllarca çiçek alımlarıyla desteklediği Urla Bademler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ni bu kez "ekonturizmle" tanıştıran Büyükşehir Belediyesi, kooperatif arazisi üzerine kurduğu "Doğal Yaşam Köyü" ile geleneksel köy yaşamını turizme açtı.
Projeyi başından sonuna kadar yakından takip eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'in önde gelen turizmcilerini davet ettiği Doğal Yaşam Köyü'nün pazarlama stratejisini de bizzat yürüttü.
Büyükşehir Belediyesi'nin bu yeni projesi hem kırsaldaki istihdam ve üretim olanaklarını artırmayı, hem de yerli ve yabancı turistleri doğal, sağlıklı ve geleneksel üretim metotlarıyla tanıştırarak kırsal yaşamla buluşturmayı hedefliyor. “Doğal Yaşam Köyü” sayesinde ‘kentliler’ köy yaşamıyla iç içe olacak; sütünden yumurtasına, enginarından ekmeğine kadar tüketeceği pek çok lezzeti en doğal bir biçimde üretecek.
İzmir örnek alınsın
Eko-turizm alanındaki gelişmeye katkı sağlayacak "Doğal Yaşam Köyü" kapılarını ilk olarak turizm sektörünün temsilcilerine açtı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Bademler Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Mehmet Sever’in de katıldığı geziyle bölgeyi yakından tanıma fırsatı bulan turizmciler, projenin kırsa turizmde öncü olacağını söyledi.
Daha önce kafasında soru işaretleri doğuran Doğal Yaşam Köyü’nü gezip gördükten sonra şüphelerinin yerini heyecan aldığını ifade eden Ayşatur Turizm Şirketi temsilcisi Bediha Işık, “Yabancı ve yerli turistler beton binaların arasından çıkıp burada kısa bir sürede olsa doğayla iç içe olmanın keyfini yaşayacak. Herkesin hayal edebileceği bir yaşam biçimi bu köyde. Her şey doğal; sütü, meyvesi, sebzeleri, yumurtası.. Türkiye’nin özlediği bir mekan ve inanıyorum ki, bu model Türkiye’ye yayılır. Türkiye, İzmir’i örnek alır” şeklinde konuştu.
Acentelerin tercih ettiği bir yer olacak
Doğal Yaşam Köyü’nün nasıl bir yer olduğuna dair hiçbir fikri olmadığını belirten Pastoral Tur sahibi Yeşim Arıkan, “Aziz Başkan burayı çok iyi bir biçimde gizlemiş. Çok da güzel bir çalışma ortaya çıkarmış. Kendi adıma çok heyecanlandım. Özlenilen eski bir köy geleneğini sürdürmeyi amaçlayan bir yer olmuş. Türkiye’nin pek çok yerini gezdim birçok aktiviteye katıldım ama böyle kapsamlı bir yer görmedim. Biz turizmcilere düşen şey ise bu mekanı hak ettiği yere getirmek için elimizden gelen her şeyi yapmak, dışarıdan turist getirmek. Bu köy günlük gezilerde ise bütün acentelerin tercih edeceği bir mekan olacak” dedi.
Doğaseverlerin vazgeçilmez adresi
Türkiye’de gün geçtikçe betonlaşan yapının hakim olduğunun altını çizen Demeter Turizm sahibi Özlem Akyüz ise düşüncelerini şöyle özetledi: “Bademler Doğal Yaşam Köyü’nden çok etkilendim. Ülkemizde doğayı korumak adına yapılan bir projeyi görmek benim adıma çok sevindirici bir olay oldu. Bana göre dış turizmden daha çok iç turizmi hareketlendiren bir proje olacak. Özellikle de gençler ve çocuklar toprakla iç içe olacak ve doğayı daha çok sevecek. Bir şeyler üretmek ve doğayı kucaklamak isteyenlerin vazgeçilmez rotası Bademler Doğal Yaşam Köyü olacak.”
Mis gibi tarhana, leziz zeytinyağı
İzmir'in yeni Doğal Yaşam Köyü, kent yaşamının koşuşturmasından ve stresinden yorulanlar için ideal bir "kaçış noktası" olacak. Bademler'deki yaklaşık 315 dekar alan üzerine 4 milyon liralık yatırımla kurulan Doğal Yaşam Köyü’nde yaklaşık 10 bin adet ağaç, çiçek üretim seraları, soğuk hava deposu, fide dikim bölümü ve idari binalar yer alıyor. Konaklamalı ziyaretçiler için ayrıca 10 adet bungalov ev, üretim parselleri, yürüyüş ve bisiklet yolları da bulunuyor.
Köyün konukları, doğanın eşsiz güzelliklerini ağaçların arasında gizlenmiş bungalovlarda izlerken, yörenin en köklü ve en kültürlü köylerinden Bademler'in deneyimli üreticilerinden salça, tarhana, reçel, turşu ve köy ekmeği gibi ürünlerin yapımını öğrenecek; kerpiç atölyesinde köy fırını ve hayvan barınakları için kerpiç dökecek. Ziyaretçiler ayrıca, kooperatifin çiçek seralarındaki üretim sürecine katılabilecekleri gibi, zeytin toplayıp kooperatifin taş kırım zeytinyağı fabrikasında zeytin sıkımı da yapabilecek. Bu çalışmalarda kent insanının hem doğayla, tarımsal üretimle ve köy yaşamıyla buluşması hem de tarımsal üretimi ve köyün geleneksel kültürünü öğrenme ve deneyimleme olanağı sağlanacak.
Öğren, yap ve sat
Doğal Yaşam Köyü’ne kurulan meydanda, kooperatifin ürünleri ile birlikte konaklamalı ziyaretçilerin işleme atölyelerinde ürettikleri ürünler ve çevredeki diğer kooperatiflerin ürünleri satışa sunuluyor. Satılan ürünler tamamen doğal. Köyde ayrıca günübirlik ziyaretçiler için kafeterya ve eğitim salonu, örnek üretim serası ve çocuklar için oyun alanı da mevcut. Haftanın yedi günü hizmet veren kafeteryada pişiden gözlemeye, meşhur otlu börekten "godalak"a (İçinde kabuklu yumurta pişirilen yöresel ekmek) kadar çok çeşitli kahvaltı lezzetlerini, yöresel çorba çeşitlerini ve ev yemeklerini tatmak mümkün...
Kırsal turizme doping olacak
İzmir’de kent merkezine 45 dakika uzaklıkta bulunan Bademler Doğal Yaşam Köyü, yeşilin her çeşidinin hakim olduğu, koyunların otladığı, turp otunun bahçeden koparılıp taze sıkma zeytinyağıyla salata yapıldığı, bir yandan mis gibi sümbüllerin koktuğu bu ekolojik yaşam noktası, metropol yaşamından sıkılanların hayalini süsleyen bir mekan.
Doğal Yaşam Köyü’nde halı dokumacısından çiftçisine, tohum üreticisinden organik lezzetlerin pazarlanmasına kadar her adımda kooperatif çalışanlarını görmek mümkün.
Kent insanının "doğayla kopmuş bağlarını onaracak" dev bir yaşam alanı olarak düzenlenen bölge, yok olmaya yüz tutan geleneksel köy yaşamını da tüm unsurlarıyla canlandırıyor. Yerel halkın sahip olduğu kaynaklar daha iyi kullanılarak kaybolmakta olan el sanatları ve üretim yöntemleri gibi değerlerin korunması ve devamlılığı sağlanıyor. Böylece köylerdeki geleneksel bilgi geleceğe taşınırken kırsal turizm de geliştirilecek ve "yerelde kalkınmanın" önemli bir unsuru daha gerçekleştirilmiş oluyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kırsal turizmde önemli bir adım olacak bu modeli kentin farklı bölgelerinde de uygulayacak.
Urla Bademler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin işletmesini yapacağı köyde bulunan 10 adet bungalov evde kalmak isteyenler 0232 776 60 04 / 0232 776 60 03 nolu telefonlardan rezervasyon yaptırabilir.
Leyla taşer 19 Mart 2018 Pazartesi 20:50
|