MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP İzmir’de il kongresinde kazanan belli oldu
Politika
6 Temmuz 2024 Cumartesi 08:19

CHP İzmir’de il kongresinde kazanan belli oldu

CHP İzmir'de yerel seçimlerin ardından parti içi yarış kadın kollarında başladı. 4 yıla yakın süredir il kadın kolları başkanlığı görevini yürüten Nurdan Şenkal Uçar’ın aday olmadığı il kongresinde Zahide Kurun kırmızı, Pınar Sert Ceylan ise beyaz listeyle yarıştı. CHP İzmir’in yeni il kadın kolları başkanı Zahide Kurun oldu. Kongreye CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka ve CHP Kadın Kolları Genel Başkan Adaylığını açıklayan, kadın kolları MYK üyesi Merve Kır da katıldı.

Halil İbrahim GÜLER/GERÇEKİZMİR -Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) başarıyla çıkılan yerel seçimlerin ardından parti içi yarış kadın kollarında start almıştı.

İzmir'de 30 ilçede kongrelerin tamamlanmasının ardından gözler il kongresine çevrilmişti.

CHP'li kadınlar Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde gerçekleşen il kongresinde yeni il başkanını seçmek için sandık başına gitti.

Kongrede Buca İlçe Kadın Kolları eski Başkanı Zahide Kurun ile Karabağlar İlçe Kadın Kolları eski Başkanı Pınar Sert Ceylan yarıştı. 4 yıla yakın süredir il başkanlığı görevini yürüten Nurdan Şenkal Uçar, Pınar Sert Ceylan lehine çekilme kararı almıştı.

YENİ İL BAŞKANI KURUN

Kongrede doğal delegelerle birlikte toplam 339 delegeden 324’ü oy kullandı. Oyların sayılmasının ardından Sert Ceylan 157 oy alırken, Kurun ise 164 oyla kongreden zaferle ayrıldı.

KURUN: ASIL KAZANAN CHP

Sonuçtan mutluluk duyduğunu belirten Kurun, “Öncelikle bugün gerçekten çok güzel bir kongre süreci geçirdik. Delegelerimizin teveccüh etmiş olduğu oy rakamlarından da net gözüküyor. Aslında rakamsal olarak belki kırmızı liste beyaz listeden birkaç farkla kazandı ama asıl kazanan Cumhuriyet Halk Partisi oldu. Kırmızı beyaz rengimiz bizim Türk bayrağımızı simgeliyor. Bizim de renklerimiz kırmızı beyazdı. Bu renkler ile de birleştirmiş olduk. Tüm İzmir'in kadınları ile ilgili bir bütünlük birleştirici bir güç olduğumuzda tüm elementleri bir araya getirdiğimizde birbirimizi entegre ettiğimizde çok güçlü olabiliriz. Bu şekilde böyle projelerle ilerleyeceğiz. Sen, ben yok” dedi.

KAZANAN LİSTE

GENEL BAŞKAN VE GENEL BAŞKAN ADAYI DA KATILDI

Kongreye CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka ve CHP Kadın Kolları Genel Başkan Adaylığını açıklayan, kadın kolları MYK üyesi Merve Kır da katıldı. 

Kongrenin divan başkanlığını Konak Belediyesi Eski Başkanı Sema Pekdaş, divan üyeliğine de Birgün Değirmenci, Hülya Alay yaptı. 

NELER YAŞANDI?

KONGREYE GENEL BAŞKAN NAZLIAKA DA KATILDI

Kongreye CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka da katıldı. 

Divan Başkanlığına Konak Belediyesi Eski Başkanı Sema Pekdaş, divan üyeliğine de Birgün Değirmenci, Hülya Alay seçildi. 

GENEL BAŞKAN ADAYI KIR DA SALONDA

Kongreye katılan bir başka isim de CHP Kadın Kolları Genel Başkan Adaylığını açıklayan, kadın kolları MYK üyesi Merve Kır oldu. 

Kongrede konuşan Pekdaş, "Cumhuriyetin ikinci yüzyılın ilk kadın kongresidir. 3 ay önce yapılan yerel seçimlerde Türkiye'nin birinci parti olan Kadın Kolları olarak yapıyoruz. Yapılan tüm anketlerde Türkiye'nin birinci partisi gösteriliyor. Gençlerimiz geleceklerini başka ülkelerde arıyorlar. Bu da bizim sorumluluğumuz daha ağır. Bu sorumluluğu yerine getirmek için daha çok çalışmamız gerekiyor. Kurucu önderimize laik biçimde çalışmak zorundayız" dedi.  

UÇAR ÇALIŞMALARINI ANLATTI
Kongrenin açılış konuşmasını yapan CHP İzmir Kadın Kolları Başkanı Nurdan Şenkal Uçar, “Göreve geldiğimiz ertesi günü zor koşullara rağmen çalışmalarımızı başladık. İzmir Bayraklı depremi, sel gibi doğal felaketlerde kadın dayanışmamızı gösterdik. Birlikte oluşturduğumuz kriz masaları ile tüm Türkiye'deki kadınlarımıza toplandığımız TIR’lar dolusu yardımlara ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Kadınlarımızla birlikte demokratik kazanımları eşi temsilcileri için çalışmalar yaptık. İzmir'de genel seçimlerde kadınların temsiliyetleri için yoğun çalışmalarda bulunduk. Eşit işe eşit ücret. Yerel seçimlerde daha çok kadın belediye başkanı, daha çok kadın meclis üyesi, isteklerimizi Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel, Genel Başkanımız Sayın Aylin Nazlıaka hanımla birlikte değerlendirilerek İzmirimizi 8 ilçe iradesini kadın başkanlarımıza teslim ettik. Partimizin kadın üye sayısını arttırdık ve arttırmaya devam edeceğiz. İl kongremizde adaylarımıza başarılar dilerim. Şahsım olarak görev süremde, benimle birlikte büyük ailemizin başarısı için çalışan tüm dostlarıma teşekkür ederim. Büyük Cumhuriyet Halk Partisi’nin bir üyesi olarak sorunsuz geçeceğine inandığım il kongremizi tekrar hoş geldiniz. Biz büyük bir aileyiz, birlikteyiz” açıklamasında bulundu.

NAZLIAKA: CESUR KADINLARIN KENTİ İZMİR
Konuşmasına İzmir’in önemine vurgu yapan Nazlıaka, “Divan Başkanımızın da söylediği gibi önemli bir kongre gerçekleştiriyoruz. Burası işgale karşı ilk kursunu atan güzel İzmir! Burası aynı zamanda ülkemizin kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın ebedi istirahat ettiği güzel İzmir. Eşitliğin çağdaşlığın, demokrasinin, cesur kadınların kenti güzel İzmir. Bunun için bugün çok önemli bir kongre gerçekleştiriyoruz. Cumhuriyet kentimizde sizlerle olmaktan büyük bir onur duyuyorum” dedi.

“HEP BERABER ÜFLÜYORUZ”
Nazlıaka sözlerine şu şekilde sürdürdü:
Değerli arkadaşlar, biz medeni kanunu sil başkan diyenleri tarihten silip, eşit bir Türkiye'yi hep birlikte yaratacağız. Ve çocuklarımız, çocuklarımızın laik, çağdaş, bilimsel eğitim hakkı her geçen gün ortadan kaldırılmaya çalışılırken, dört artı dört sistemiyle erken yaşta zorla ve çocuk işçiliği sayısının ne kadar arttığını hepimiz son derece iyi biliyoruz. Peki biz neler yaptık? Bizler hep birlikte, bir kişiyi bile dışarıda tutmuyorum. Hakikaten yağmur demedik, çamur etmedik. İstanbul İzmir için özellikle söylüyorum. Deprem, yangın demeden sahalarda olduk. Gerçekten de dayanışmayı hep beraber yükselttik. Bu aşamada bütün Türkiye genelinde 973 ilçede de ilçe kadın kolları başkanlığını kurduk. Üç 300 ilçede parti tarihimizde ilk kez kadın kolları kuruldu. 200 bin yeni kadın üyeyi partimize kattık ve partideki kadın üye oranını yüzde 37 yükselttik. Yine eşit temsil için sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle toplantı yaptık ve 50 temsil ve fermuar sistemi için bir kanun teklifi hazırladık. Bizler bunu oluşturduk. Meclise verildi. Her ne kadar AKP ve MHP oylarıyla reddedilmiş olsa da önümüzde eylül ayında bir tüzük kurultayı var. Bu tüzük kurultayında hem kadın kollarımızın yetkisi için, yetki hakkına sahip olması için, tıpkı 1980 öncesinde olduğu gibi hem kadın kol doğrudan mali özerkliğe sahip olup bir kesimin olması için hem 50 eşit temsil ve fermuar sistemi için hep birlikte mücadele edeceğiz. Hep beraber ‘üflüyoruz’. Bu sözcük zoru başaranlar anlamına geliyor. Birtakım eğitimlerle herhalde salı günü ilçe kadın kolu başkanları, il kadın kolu başkanları, merkez yönetim kurulu üyeleri ve bizler bir araya geldik. Hedefimizi ortaklaştırdık ve hep birlikte parti politikalarımızı içselleştirip, kadınları sadece kadın politikasının içerisine sıkıştırmayan, sağlıktan eğitime, adaletten, insan haklarına her alanda bizi bilgilendiren bir konumumuzla bir araya geldik. Ve tabii yaşama projesi… Bundan bahsetmeden olmaz. Yaşamak projemizle 7/24 faaliyet gösteren çağrı merkezimizle tüm şiddet mağduru kadınlara, onların ailelerine ulaşmaya çalıştık. Ücretli hukuki destek, psikoloji destek, barınma ihtiyacının karşılanması ve özellikle duruşmalarda yanlarında bulunup onların yalnız olamadıklarını gösterdik” dedi.

Ak Parti’nin kendilerinin yaptığı çalışmaları taklit ettiğini savunan Nazlıaka, “Ortalama her ay 81 ile 973 ilçede eş zamanlı basın açıklaması yaptık. Hep şunu duyuyoruz değil mi? Ya AKP kadın kollarından çalışıyor. Ne oldu? Son 4 yıldır Cumhuriyet Halk Partisi kadın kollarının çalıştığı deniliyor. Ve AKP kadın kolları bunu kullanıyor. Basın açıklaması yapacağı zaman 81 ilde 973 ilçede eş zamanlı basın açıklaması yapıyoruz izlemeye başladı. Yani taklitler aslında yaşatır. Devam etsinler. Bir de politikalarımızı ve bizim söylemlerimizi içselleştirseler ne kadar ne kadar güzel olacak. Dayanıştık, kenetlendik. Kadın Türkiye Kadın Hareketi'yle de kenetlendik. Dünya Kadın Hareketi'yle de kenetlendik. Ve bu noktada kadın kollarımızda, milletvekillerimiz oldu. Parti meclisi üyelerimiz oldu. Belediye başkanlarımız oldu. Ana kalemini geçen kadın kollarından arkadaşlarımız oldu. Ve hiç şüphesiz eğer 31 Mart'ta İzmir’in 30 ilçesinin 28’ni kırmızıya boyandıysa, 8 ilçesinde aramızda doğduğu gibi kadın belediye başkanlarımız ve partimiz bir iki parti olarak şüphesiz genel başkanımız Sayın Özgür Özel'in parti yönetimimizin meclis grubumuzun  yürütülen kampanyanın önemi var. Bunda hiç şüphesiz sıkılmadık el çalınmadık kapı bırakmayan sizlerin, bizlerin, hepimizin çok önemli bir payı var. Onun için ben şimdi bir tekrar yapacağımın dediği gibi kendinizi bir alkışlayın sevgili kız kardeşlerim hep birlikte başardık. Öncelikle örgüt bir bütün, örgütü ana kademe kadın kolları, gençlik kolları diye ayırmıyorum İş gücü çalışmalıyız ve örgütü bir bütün halinde tutmayı çok ama çok önemsiyoruz” diye konuştu.

KIR: BU YOLDAN DÖNENLER OLABİLİR AMA BİZ YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ
CHP Kadın Kolları Genel Başkan adaylığını açıklayan Merve Kır da kongrede konuştu.  Kır, “Kahraman Türk kadınlarının torunları Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği yolda ülkemizin birlik ve beraberliği için onlardan aldığımız cesaretle hep birlikte sürdüreceğiz. Kadınların hak arama mücadelesi hiç olmadığı kadar önemli ve gereklidir. Kadın cinayetlerinin, kadına yönelik şiddetin ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin arttığı bir dönemdeyiz. Birbirinden adaletsiz kararlarla gözümüzü kapatıyorlar. Ancak kararlılıkla söylüyorum ki bizler bu karanlığı aydınlığa çıkaracak güce sahibiz. Hiçbir kadının yalnız yürümesine asla izin vermeyeceğiz. Bizler eşitsizliğin ve adaletsizliğin karşısında her zaman durduğumuz gibi dimdik duracağız. Kadınların ekonomik, sosyal ve siyasi anlamda tam eşitliği sağlanana kadar bu mücadelemiz sürecektir. Bu mücadelede yoldan dönenler olabilir. Kenetleşen mücadelemizi köylere indireceğiz. Taşradaki kadınların sesini daha gür çıkmasını sağlayacağız. Arkadaşlar biz partimize ve ülkemizde bir yenilenme hareketi başlatarak Türkiye'de kadın hareketinin çok farklı bir yer düzeyine gelişmiş bir sürecini hep beraber ilmek ilmek öreceğiz. Biz kadınların emeğiyle değerli düşünceleriyle kadın gözünden bakış açılarımızla hep birlikte inşa edeceğiz. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında ‘kadın olmak Türkiye'de zor’ lafını ortadan kaldıracağız” dedi.

İKTİDARIMIZ DÖNEMİNDE TÜM HAKLARINIZA KAVUŞACAKSINIZ
Kır sözlerini şu şekilde sürdürdü:  
Yeni hak ve özgürlüklere sahip, kadınlar artık her gün gasp edilen haklarını aramak durumunda kalmayacakları bir ülke yaratmalıyız. Nasıl ki Atamız dünyanın birçok ülkesindeki kadınlardan önce Türk kadınlarına haksız verdiyse… Cumhuriyet Halk Partisi'nin iktidarında kadınlar tüm haklarına kavuşmuş ve ülkeler özgür yaşayan bireyler olacaktır. Ben inanıyorum ki önümüzdeki ilk seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanımız Özgür Özel liderliğinde çağdaş ve eğitimci politik iki politikalar ile iktidar olacak. Bunu hep birlikte geliştireceğiz. Bunu değiştirerek ve geliştirerek yapacağız. Türkiye'nin ilk yüzyılının kurucu partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi'nin iktidar yapacağımız ana, baba ocağı partimizin Güzel ülkemizin ikinci yüzyılını şekillendirdiği yarınlarda birlikte olacağız. Yerelden gelene iktidara giden yolda Cumhuriyet Halk Partimizin bugün burada gerçekleştirdiği demokrasi şöleni partimize yakışır şekilde birlik ve beraberlik içerisinde gerçekleştirmesini diliyorum. Her iki adayın durumuna başarılar diliyorum. Şimdiden İl Kadın Kolları Başkanı ve yönetimiyle tebrik ediyorum.”

PINAR SERT CEYLAN: EŞİTLİK YÜRÜŞÜYÜNÜ BAŞLATIYORUZ

Adaylardan ilk konuşmayı Sert Ceylan gerçekleştirdi. İlerleyen süreçte birlik ve beraberlik mesajı veren Sert Ceylan "Kürsüden bakınca Kuvay-ı Milliye coşkusunu gördüm. Çünkü CHP Kuvay-ı Milliye'nin kendisidir. Öncelikle Atam'a 5 Aralık'ta biz kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıdığı için minnetimi sunuyorum. Sizlerden sadece 1 adım önde omuz omuza bu mücadeleyi yürütmek istiyorum. Artık yürümenin zamanı geçti, koşmalıyız. Bize büyük bir sorumluluk verildi. Bu sorumluluğun gereğini hepimiz yapmalıyız. Uygarlık savaşında kadın-erkek birlikte yürümeliyiz. Kurulduğu günden bu güne AKP iktidarı ve Cumhur İttifakı kadın haklarını ortadan kaldırma çabası içerisinde. 3 çocuk masalı ile kadınları eve hapsetmeye çalıştılar. Başarılı olamayınca İstanbul Sözleşmesi'ni kaldırmaya çalışmışlardır. Kadınlar toplumun her alanında daha etkin ve üretken olabilirler. Kadınları edilgen hale getiren bu düzeni kabul etmiyoruz. CHP bu edilgenliği ortadan kaldıran bir partidir. Kadın kotası değil fermuar sistemi istiyoruz. Başarı birlikten geçer. Kadın ve gençlik kolları uyumlu bir çalışma yürütecek. İlk kurşunun atıldığı İzmir'den özgürlük ve eşitlik yürüyüşünü başlatıyoruz" açıklamasında bulundu.

ZAHİDE KURUN: ADAYIM ÇÜNKÜ…

Kadınlarla birlikte tüm güçlükleri aşmak için aday olduğunu belirten Kurun, “Sevgili dostlarım ben içinizden biri ablanız, kardeşiniz, sırdaşınız, yoldaşınızım. Yoldaş diyorum çünkü bu salonda bulunan tüm parti emekçilerimizin aynı güzel günlerinde daha bir dünyanın hayalini kuran, bu uğurda emek veren, mücadele eden, cesur kadınlarda olduğunu biliyoruz. Ve her biriyle ayrı ayrı aynı onur ve şeref duyuyorum.  Adayım çünkü Türkiye'nin en güzel illerinden biri olan güzel İzmir'imizde halkımızın yüzü biraz gülsün diye gece gündüz emek vermeye darda kalanın imdadına eğilmeye ilçe için emek vermeye hazırım.  Aydın kendine güvenen, milli iradesiyle siyasete eşit bir noktasında köklü kararlar alan yönetim kademelerinde biz de varız diyen kadınların çoğalması adına mücadele vermek için buradayız. Birbirimizi ötekileştirme, dar kadro oluşturarak sadece kendi ikbaliniz için çalışma anlayışını yıkmak için adayım. Gelecek adına verilmiş hiçbir mücadeleyi en azından en çoğuna tek bir emeği incitmeden ve eksen dökülen kayma tutmak adına adayım. Gülmek bir halk gülebiliyor, çözülmek demiş bir şair. Bugün çocukların dahi gülmeyi unuttuğu günler yaşıyoruz. Biliyoruz ki çocuklar bile diyorsa bir halk yaşıyoruz. Çocukların güldüğü bir ülkeyi kurma mücadelesi her şeye değerdir. Ve bu mücadele ancak ve ancak biz kadınların verdiği emekle altı okun altında bir araya gelen Cumhuriyet kadınlarının en çok da Cumhuriyet Halk Partili kadınlarımızın mücadelesiyle hayat bulacaktır. Bu yüzdendir yükümüz ağır, sorumluluğumuz büyüktür. Ancak geleceğe dair sağlamdır. Umudu örgütlemek adına adayım. Esas olan geleceğin kurulduğu zaman diliminde kadınların siyasetin etkin bir gücü olarak sözünü söylemesini sağlamaktır. Bu gerçeği görmezden görmeden kadınların üzerine söylenen tüm sözler boştur. Zordur bu ülkede kadın hele de kadın siyasetçi olmaktır. Önümüzdeki engeller süreklilik halinde artarak devam etmektedir. Ama biz kadınlar tüm güçlüklerin üstesinden gelecek bile zekaya ve irmeye sahibiz. Evet yolunuz uzun ama ortak değerlere inanmak ve bu uğurda mücadele etmekle aşılamayacak hiçbir güç yoktur. Tüm bu güçlükleri aşmak için mücadele etmek için adayım” dedi.

Kongre'de oy verme süreci başladı. Doğal delege olan belediye başkanlarıyla birlikte 339 kadın kongrede oy kullanacak. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir