Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Türkiye uzun süredir dört gözle beklenen 14 Mayıs seçimlerinde sandığa gitti.
Cumhur İttifakı ülke genelinde meclis çoğunluğunu sağlarken Cumhurbaşkanlığı seçiminde 1. Turda kazanan çıkmadı. 2. Turda yarış Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkanı ve Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasında geçecek ve Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı 28 Mayıs’ta belirlenecek.
Muhalefet cephesinde mecliste azınlıkta kalınması hayal kırıklığı yaratırken İzmir’de CHP her iki bölgeden 7+7 vekil çıkartarak CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun dile getirdiği 9+9 hedefinin altında kaldı. Geçtiğimiz seçimde olduğu gibi İzmir’de 14 vekil çıkaran CHP’de Demokrasi ve Atılım Partisi(DEVA), Demokrat Parti ve Gelecek Partisi kontenjanından Meclis’e giden isimler ve bu partilerin oy getirisi tartışma konusu oldu.
‘’OY BÖLMEYİN DESEK DE TİP’E KAÇAN OYLAR VAR’’
DEVA Partisi İzmir Kurucu İl Başkanı olan CHP listelerinden 1. Bölge 6. Sıradan seçilerek Meclis’e gitmeye hak kazanan Seda Kaya Ösen tartışmaları ve seçim sonuçlarını değerlendirdi.
‘İttifak partilerinin CHP’ye katkısı ne oldu?’, ‘9+9 hedefi neden gerçekleşmedi?’ sorularını yanıtlayan Ösen, ‘’Tabi ki D’hondt sistemi de göz önüne alınmalı. Ciddi oy kayışları oldu. Bizler açısından her teşkilat elinden geleni yaptı. Bu süreç karışık bir süreç, çok milliyetçilik üzerinden bir kampanya yürütüldü. Milliyetçilik üzerinden yürütülen kampanya AK Parti’den çok milliyetçi tandanslı partilere daha çok yaradı. MHP’nin oy oranı olsun, Sinan Oğan’a gösterilen teveccüh olsun bunu görüyoruz. Bu açıdan milliyetçi partilerde bir yükselme olduğunu görüyoruz. Bunun dışında biz halkımız her ne kadar büyük olan partiye oy verin, oy bölmeyin desek de küçük partilere kaçan oylar da var. TİP’i kastediyorum ikinci bölgede. İncelendiğinde aslında İzmir’de 8+8’e çok yaklaşıldığı görülüyor. Burada hiç seçime girmemiş bir partiyiz. Bu seçimde kendi oy oranımızı görmek bizim ve kamuoyu için de iyi olacaktı. Burada bir Türkiye mi, parti mi diye bir irade kullanırken hep beraber bir büyüğün parçası olmak mümkün olan en fazla vekili çıkarmak CHP’ye kazandırmakla ilgili bir seçim yapıldı sonuçlar da böyle oldu. Milliyetçiliğin yüzde 25’e geldiğini görüyoruz. Artık 4 kişiden 1’i milliyetçi. Bu da soru işaretleri yaratan bir konu. Kalan 2 haftalık kampanya döneminde de bu yükselen milliyetçilik ve halkın terör örgütleri ile ilgili kaygılarının ne kadar yersiz olduğunu Millet İttifakı’nın kesinlikle terörle bir ilişkisi olmadığını daha net anlatmamız gereken bir kampanya sürecine ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum’’ diye konuştu.
‘’ANADOLU’DA GÖRÜYORSUNUZ BAZI ŞEYLERİ’’
‘’Siz daha önce teşkilatlarımızın bazıları kendi logomuz ile seçimlere girmediğimiz için hayal kırıklığı yaşadı demiştiniz’’ diye hatırlatılması üzerine Ösen, ‘’Anadolu illerini kastetmiştim, Anadolu illerindeki sonuçlara baktığınız zaman da zaten görüyorsunuz bazı şeyleri’’ ifadesini kullandı.
DEVA SEÇMENİNİN ELİ CHP LOGOSUNA GİTMEDİ Mİ?
Ösen ‘’DEVA seçmenin eli CHP logosuna gitmedi mi?’ sorusunu da yanıtladı.
Ösen, ‘’İzmir özelinde biz hiç böyle bir şey görmedik. Bizde öyle bir sıkıntı olmadı. Burada baktığınız zaman İzmir özelinde gerek teşkilatımızla DEVA’nın profili ile partimizin liberal, aydınlık yüzüyle birebir örtüşen bir yapı olduğu için bizim burada o tarz bir sıkıntımız olmadı. Biz zaten burada daha çok kendi tabanımızdansa AK Parti tabanına yönelik bir çalışma yürüttük, DEVA olarak’’ dedi.
‘’AK PARTİ 3,4 PUAN DÜŞTÜĞÜNE GÖRE BAŞARI VAR’’
Bu çalışma sizce başarılı oldu mu sorusunu yanıtlayan Ösen, ‘’AK Parti 3,4 puan düştüğüne göre bence orada bir başarı var.’’ dedi.
‘’MİLLİYETÇİ YÜKSELMEYİ SON 3 GÜNDE GÖRDÜM, BİZE ‘KAFANIZI KESECEĞİZ’ DEDİLER’’
AK Parti ve MHP’nin Millet İttifakı’nı terörle ilişkilendiren seçim kampanyasının etkilerini ve milliyetçi dalgayı son 3 günde sahada gördüğünü aktaran Ösen çarpıcı örnekler aktardı.
Ösen, ‘’‘’Tabi MHP’nin yüzde 10 oy alacağını kaç kişi görebildi Türkiye’de? Siyasetçiler olarak göremedik, sizler basın mensubu olarak göremediniz, anket şirketleri de göremedi. Sonuçta milliyetçiliğin yükselmesine yönelik bir politika öngörmedik. Şunu söyleyebilirim, ‘’Son 3 günde ben sahada bunu hissetmeye başladım. Birçok yerden ‘Siz PKK’lısınız’ gibi haksız eleştiriler, ‘sokaklarda kafanızı keseceğiz’ diyen insanlar türedi. Sahada gördüm bunları. Sanki Millet İttifakı gelirse ülke bölünürmüş gibi algı oluştu. Kimse kimsenin milliyetçiliğine aslında sorgulayacak halde değil de. Bugün baktığınızda HÜDA PAR AK Parti sayesinde meclise girdi ilk defa ama buna yönelik çok negatif bir politika güdüldü’’ diye konuştu.
‘’TEK BAŞIMIZA GİRSEK, CHP OY KAYBEDECEK MİYDİ?’’
CHP içindeki ‘İttifak partilerinin oyu nerede?’ tartışmasına dair konuşan Ösen, ‘’Öncelikle bir şunu söyleyebiliriz. Yeni sistemle biz hiç seçime girmemiştik bunu tekrarlamak istiyorum. Biz seçime tek başımıza girsek 1+1 vekil çıkaramasak da herhalde en az 70, 80 bin, TİP kadar oy alacağımızı siz de takdir ediyorsunuz. Bu durumda o zaman CHP vekil kaybedecek miydi? Bunu oturup düşünmek lazım. O zaman bu oylarla vekil kaybına sebep olacak mıydı CHP’de? İkincisi bu genel merkezlerin tercihi idi. Bizlerin adayların dahli olmadı. Bizden sadece yorum istendi. Her il kendi yapısına göre yorumda bulundu ve bir karar alındı. DEVA sahadaki bütün CHP’li vekiller kadar en az onlar kadar belki fazlası var birçoğundan çok yoğun bir çalışma sarf ettik. Bütün teşkilatlarımızla sahadaydık. 15 gün daha bunu artırarak devam ettireceğiz. Bu bizim için de önemli bir mesele. Bizim Cumhurbaşkanı adayımız da Kemal Kılıçdaroğlu. Bizim başka adayımız yok. Bunun için bu parti içi hizipleşme konuları ile vakit kaybetmenin doğru olduğunu düşünmüyorum’’ dedi.
DP’Lİ İSİMDEN ‘NEDEN 9+9 OLMADI’ SORUSUNA YANIT!
CHP İzmir listelerinden seçime giren Demokrat Parti’nin kontenjan adayı Haydar Altıntaş 1. bölge 7. sıradan seçilerek TBMM’ye girdi.
Seçimin ardından liste, CHP’nin ittifak ortakları ve oy oranları hakkındaki sorulara yanıt veren Altıntaş çarpıcı mesajlar verdi.
‘İzmir’de CHP her iki bölgeden 7 olmak üzere 14 milletvekilliği kazandı. Nasıl değerlendiriyorsunuz’ sorusunu yanıtlayan Demokrat Parti Genel İdare Kurulu(GİK) üyesi Haydar Altıntaş ‘’Neden 9+9 olmadığı konusunda ben de üzgünüm ama yorum yapmakta zorlanıyorum. Sayın Kılıçdaroğlu’nun aldığı oy kadar milletvekilliği için de oy alabilseydik dediğiniz rakamlara ulaşırdık. Cumhurbaşkanı adayımızın aldığı oy ile milletvekili listelerinin aldığı oy arasındaki fark nedeniyle bir parti içi değerlendirme, analiz yapıp nedenlerini araştırmak gerek. Şu anda 2. tur hazırlıkları yaptığımızdan bu rakamlar üzerinden bir analiz yapamadık henüz’’ dedi.
‘İZMİR’DE DAHA FARKLI BİR SONUÇ BEKLİYORDUM’’
CHP listelerinden seçime girdiniz. AK Parti’nin aldığı oya talip oldunuz. Bu seçmene ulaşabildiniz mi’ sorusunu yanıtlayan Altıntaş, ‘’Seçim sonuçlarına baktığımızda gördüğüm rakamlara baktığımızda tabi ki ben üzüldüm. Burada sahadaki arkadaşlar ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Gayet de güzel olgun bir seçim kampanyası yürütüldü. Daha farklı bir sonuç bekliyordum milletvekilliği seçimlerinde İzmir’de’’ açıklamasını yaptı.
‘’SONUÇ BÖYLE TEZAHÜR ETTİ’’
‘CHP listelerinden seçime giren küçük partilerin bir oy katkısı olmadı’ eleştirilerini yanıtlayan Altıntaş, ‘’O konuda ne söyleyebilirim. Atılan oyların hangisi CHP’liydi, hangisi DP’liydi diye ayırmak zor. Sonuç itibariyle herkes kendi açısından yorumlayabilir. Ben endi adıma söylüyorum diğer partiler de gördü elimizden geleni yaptık, çalıştık. Sonuç öyle veya böyle tezahür etti diye birbirimize eleştirmenin bir mantığı olduğunu düşünmüyorum’’ diye konuştu.
‘’2. TURDA KILIÇDAROĞLU’NUN ŞANSI VAR!’’
Altıntaş Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı yarışını 2. Turda kazanma şansı hakkında ise, ‘’Gayet tabi şansı olduğunu düşünüyorum. Elimizden geleni yapacağı inşallah’’ diyerek sözlerini noktaladı.