TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Aliağa’da 30 Ağustos’ta yaşanan, Yeni Foça sahillerine kadar ulaşan ve büyük kirliliğe neden olan ham petrol sızıntısını Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sordu. Yaşanan kirliliğin kaynağının ne olduğunu, sorumlularının bulunup bulunmadığını soran Polat, “Büyük kirliliğe neden olan söz konusu facianın sorumlularının korunması ve bu kişilere imtiyaz tanınması söz konusu mudur?” diye sordu. 2003 yılından bu yana Türkiye karasularında kaç gemi faciası, kazası ve yakıt sızıntısı yaşandığının açıklanmasını isteyen Polat, “Denizlerimizin temizliğinin sağlanmasına yönelik olarak uydudan takip sistemi kullanılmakta mıdır? Kullanılmıyor ise bunun gerekçesi nedir?” sorularını yöneltti.
EKOSİSTEME ZARAR VERİYOR
CHP’li Polat, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, İzmir’in Foça ve Aliağa ilçelerinin yaz aylarında yerli ve yabancı binlerce turisti ağırladığını anımsattı. Yaklaşık 70 kilometrelik eşsiz sahile sahip bu iki ilçeden Aliağa’da bulunan tersane ve liman nedeniyle bölgeye birçok yük gemisi geldiğini ifade eden Polat, bu gemilerin neden olduğu kirlilik ve yakıt atıklarının Foça ve Aliağa sahillerini kirlettiğini, ekosisteme zarar verdiğini vurguladı. Son olarak 30 Ağustos 2018’de Aliağa ilçesinde gece geç saatlerde denizde ham petrol sızıntısı yaşandığını hatırlatan Polat, şöyle devam etti:
“Denizin yüzeyini tamamen kaplayan ve kilometrelerce karelik alana yayılan petrol tabakası rüzgarın da etkisiyle Yeni Foça sahillerine kadar ulaşmıştır. Yeni Foça’nın Koruncak Mevkii Sitesi önünden Gencelli Koyu’na kadar uzanan tüm sahili petrole bulayan bir tabaka oluşmuştur. Yayılan akaryakıtın yetkililerin ifade ettiği gibi ‘basit bir sızıntı’ olmaktan çok öte olduğu, gerçek anlamda temizlik için uzun soluklu bir çalışmaya ihtiyaç bulunduğu tarafımızca yerinde yapılan incelemede de görülmüştür.”
“SORUMLULAR KORUNUYOR MU?”
Foça’da yaşanan kirliliğinin kaynağının ne olduğunu, sorumluları bulmak üzere ne gibi çalışmalar yürütüldüğünü ve sonuçlarını soran Polat, “Facianın sorumluları bulundu ise hangi cezai müeyyideler uygulanmıştır? Bulunmadıysa bunun nedeni nedir? Büyük kirliliğe neden olan söz konusu facianın sorumlularının korunması ve bu kişilere imtiyaz tanınması söz konusu mudur?” diye sordu.
MAĞDURİYETLER NASIL GİDERİLECEK?
CHP’li Polat, denizlerde bu tür vahim olayların bir daha yaşanmaması adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı çalışmaların neler olduğunun, ne tür önlemler alındığının açıklanmasını isteyerek, “Denizlerimizin temizliğinin sağlanmasına yönelik olarak uydudan takip sistemi kullanılmakta mıdır? Kullanılmıyor ise bunun gerekçesi nedir? Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle, söz konusu çevre felaketinin yaşandığı bölgede turizm faaliyeti ile uğraşan vatandaşlarımızın karşı karşıya olduğu mağduriyetler nasıl giderilecektir? Hükümetinizin bu yönde bir çalışması olmuş mudur? Olacak mıdır?” sorularını yöneltti.
TÜRK KARASULARINDA KAÇ GEMİ FACİASI VE SIZINTI YAŞANDI?
Denizleri kirlettiği gerekçesiyle son 3 yılda kaç kişi, kurum veya işletmenin tespit edildiğini, bunlara hangi cezai müeyyidelerin uygulandığını soran Polat, “Kirlilik nedeniyle zarar gören deniz canlıları hangileridir? Bu zararın bölge ekosistemine sonuçları ne olacaktır? Bu zararların asgariye indirilmesi adına ne tür önlemler alınmaktadır? 2003 ile önergenin yanıtlandığı tarih aralığında; Türkiye karasularında kaç gemi faciası, kazası ve yakıt sızıntısı yaşanmıştır? Bunlar sırasıyla belirtilmek üzere nerelerde olmuştur? Sonuçları nedir?” diye sordu.