Başbakan Binali Yıldırım tarafından “İzmir Körfezi’ne bir tüp geçiş ve gerdanlık takacağız” müjdesiyle vaat edilen körfez geçişi için 5 yıl beklenecek.
Konuyla ilgili olarak CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit tarafından hazırlanan önergeye verilen yanıtta, “İzmir Körfez Geçişi’nin etüt ve proje çalışmalarının tamamlandığı, otoyol raylı sistem ve özel yapılara ait kesin projelerin onaylandığı ancak kabul işlemlerinin devam ettiği belirtildi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit’e yazılı olarak gönderilen yanıtta şu bilgilere yer verildi:
“Türkiye’nin 3. büyük metropolü, önemli bir fuar merkezi ve geniş hinterlenda sahip liman şehirlerinden olan İzmir’in siluetine olumlu katkılar sağlaması, marka değerini yükseltmesi ve kentin şehir içi trafiğine katkı sağlaması planlanan İzmir Körfez Geçişi’nin etüt ve proje çalışmaları tamamlanmış olup, otoyol raylı sistem ve özel yapılara ait kesin projeler onaylanmış olmakla birlikte kabul işlemleri ise devam etmektedir. İzmir Körfez Geçişinin tamamlanması ile İzmir kenti kuzey aksından gelen trafiğin kent içine girmeden İzmir kenti güney aksına ulaşması sağlanmış olacaktır. Karayolu ve raylı sistem olarak planlanan İzmir Körfez Geçişi, her iki yakada mevcut veya planlanan metro ve banliyö raylı sistemlerinin de aynı şekilde bağlantısını sağlayacaktır. Yapılacak raylı sistem ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şehir içi raylı sisteme entegrasyonu sağlanacaktır. İzmir Körfez Geçişi’nin projesinin “Yap-İşlet-Devret” (YİD) modeli ile ihale edilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir. Yapım süresi 5 yıl olarak öngörülmektedir.”
Önergeye verilen yanıtla ilgili değerlendirmede bulunan Ali Yiğit, “Yap – İşlet – Devret” modeliyle yapılan projelerin maliyetinin daha sonra kullanıcılara fatura edildiğini hatırlatarak, bu bedelin vatandaşlara en az şekilde yansıtılması için projenin takipçisi olacağını belirtti.