Efe Can TAN / GERÇEKİZMİR - İzmir 2020 yılının 30 Ekim günü meydana gelen ve 117 kişinin yaşamını yitirdiği depremin yaralarını sarmaya devam ediyor.
Binlerce kişinin mağdur olduğu felaket sonrası yara sarma sürecine emsal artışı ve kredi tartışmaları damga vurmuştu. 'Proje Alanı Mağdurları Platformu’ olarak bir araya gelen ve taleplerini dile getiren depremzedelerin gündeme taşıdığı bir diğer konu ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geride kalan yılın 26 Kasım günü gerçekleştirdiği sembolik törenle yola çıkan konut ve dükkan anahtarları teslim mesaisinde yaşanan aksaklıklar ve hak kayıpları oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın törende 8 hak sahibine sembolik anahtar teslimi yaptığı süreç 17 Ocak günü yeniden başlamış ve AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır inşası biten yapılarda anahtar teslimlerinin ay sonu tamamlanacağını açıklamıştı. Öte yandan hükümet de deprem konutları için 2+1'lerde 160 bin ile 180 bin lira, 3+1'lerde ise 220 bin lira ile 260 bin lira arasında değişen fiyatlarla ilk 2 yılı ödemesiz toplam 20 yıl vadeli bir ödeme planı belirlemiş, 2+1 konutların taksitlerinin aylık 740,00 liradan, 3+1 konutların taksitlerinin ise aylık bin 20 liradan başlayacağını duyurmuştu.
Bayraklı ilçesinde 7 ayrı bölgeden oluşan yenileme harekatında 4. proje alanı ile kısmen 3.proje alanında anahtar teslim mesaisi sürerken, 1.proje alanındaki Saraçoğlu Apartmanı'nda önce ağır ardından da orta hasarlı tespitleri yapılması nedeniyle büyük bir mağduriyet yaşandığı ortaya çıktı.
Ekonomik kriz ve hızla artan fiyatların gölgesinde aylardır kiralık evlerde yaşayan Proje Alanı Mağdurları Platformu üyesi Saraçoğlu Apartmanı sakini depremzedeler Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 5 Kasım 2020 tarihinde bina için yapılan 'ağır hasarlı' tespitinin yapıldığını ancak iki gün sonra bu kez tespitin hatalı olduğu belirtilerek 'orta hasarlı' olarak değiştirildiğini anlattı. Edinilen bilgiye göre Apartman statiğinin bozulması ve 1.proje alanında kalması nedeniyle yıkıldı.
YIKILDI AMA STATÜ ORTA HASAR!
Yıkımın ardından yenilenen evlerine taşınmayı bekleyen Saraçoğlu Apartmanı sakini depremzedeler son tespiti 'orta hasarlı' olan ve kentsel dönüşüm kapsamına giren binada yeniden oturmak için hükümetin açıkladığı kredi ve ödeme programına dahil olamayacaklarını öğrenince büyük bir yıkım daha yaşadı.
RAKAM 500 BİN TL'YE KADAR ÇIKACAK!
Deprem anında yıkılan, acil yıkılacak binalar AFAD Kanunu 7269 Sayılı Kanun kapsamında 2 yıl ödemesiz 18 yıl faizsiz toplam 20 yıl ödeme planına sahip iken devlet tarafından yıktırılan hasarsız, az hasarlı ve orta hasarlı binaların daire sahiplerinin Kentsel Dönüşüm Kanunu 6306 Sayılı Kanun kapsamında ödeme planına sahip olduğunu söyleyen depremzedeler, 6306 No’lu yasa kapsamına girmeleri nedeniyle hangi bedelle, nasıl ev sahibi olacaklarını da bilmediklerini tahminlerine göre ödemeleri gereken rakamın 500 bin liraya kadar çıkabileceğini belirtiyor. 1. proje alanında sadece Saraçoğlu Apartmanı’nda değil 10 bloktan 6’sının aynı sorundan muzdarip olduğunu belirten depremzedeler devletin aynı proje alanındaki depremzedelere, ‘sen ağır hasarlısın, sen orta hasarlısın’ diyerek ayrım gözettiğini belirterek apartmanlarını ağır hasarlıya çevirme haklarının da kendilerine verilmediğini aktardı.
'ÇALIŞMALARA DEVAM EDİLİYOR' YANITI
Saraçoğlu Apartmanı sakini depremzedeler uzun süredir kira vererek yaşamak zorunda kaldıklarını belirterek AK Parti Milletvekili Necip Nasır’ın Ocak ayı sonuna kadar konutların teslim edileceği söyleminin kendileri için gerçekleşmesinin mümkün olmadığını yetkililere evlerini ne zaman teslim alacaklarını sorduklarında ‘çalışmalara devam ediliyor’ şeklinde yanıtlar aldıklarını belirtiyorlar.
24 HAK SAHİBİ DE AÇIKTA KALDI!
Yıkılan Saraçoğlu Apartmanı’nın 7 kattan oluştuğunu belirten depremzedeler yeni inşa edilen konutların ‘zemin+5’ kat şeklinde inşa edilmesi nedeniyle şu anda daha önce burada ikamet eden 4 dairenin boşta kalacağını bu konunun çözümü için yetkililer tarafından kura çekileceğinin belirtildiğini söylüyor. Depremzedelerin aktardığına göre dışarıda kalanlar için ise Bayraklı Şehir Hastanesi yanında rezerv alanda inşa edilen konutlar veya yine 1. proje ile diğer proje alanlarında inşa edilen konutlar öneriliyor fakat yıllardır aynı mahallede yaşayan depremzedeler yaşadıkları yerden ayrılmak istemiyor.
Edinilen bilgiye göre ise 1. proje alanında toplam 24 hak sahibi daire açıkta kalmış durumda ve kendi binalarında yer bulamıyorlar. Yetkililer tarafından kuraya girecekleri söylenen depremzedeler ise hem kendi yaşadıkları yerden ayrılmak istemiyor hem de bu konuda da hak kaybı yaşamak istemiyor. Yeniden ev sahibi olmak için zaten kendilerinin borçlandırıldıklarını belirten depremzedeler kura çekimi sonucunda başka alanlardan zemin katta ev sahibi olmak istemediklerini de belirtiyor. Zaten 100 metrekare civarında sahip oldukları evlerin yıkıldığını, 5 katlı inşa edilen binalar nedeniyle büyük metrekare kayıpları yaşadıklarını belirten depremzedeler kendileri açısından sürecin nasıl işleyeceğini henüz bilmiyorlar.
Adalet sitesi sakinleri 20 Ocak 2022 Perşembe 14:02
|
Kskli 20 Ocak 2022 Perşembe 14:01
|