TÜİK istatistiklerine göre deniz ürünleri avcılığı ile yapılan üretimde 2016 yılında yüzde 11,5 olan Ege Denizi’nin payı, 2017 yılında yüzde 14,8’e yükseldi. Deniz ürünleri avcılığında Doğu Karadeniz yaklaşık yüzde 9 artışla yüzde 49’luk pay alarak birinci olurken, Batı Karadeniz’in payı yüzde yüzde 33,3’ten yüzde 24,2’ye, Marmara Denizi’nin payı ise yüzde 10,6’dan yüzde 7,7’ye geriledi. Akdeniz’in payı ise yüzde 3,9’dan yüzde 4,3’e yükseldi.
TÜKETİM 4 GRAM ARTTI
Kişi başına ortalama balık tüketimi 2016 yılında 5,45 kg olarak gerçekleşirken, 2017 yılında yüzde 0,7 artarak 5,49 kg olarak gerçekleşti.
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Karadeniz ve Marmara’daki olumsuz hava koşullarına, iklim değişikliğine ve bilinçsiz avlanmaya rağmen Türkiye’nin su ürünleri üretiminin yüzde 7,2 artışla 50 bin tona yakın artmasının sevindirici olduğunu söyledi. Geçtiğimiz av sezonunda Ege Bölgesi’ndeki balıkçıların bütün sıkıntılara rağmen bereketli bir sezon geçirdiğini belirten Öztürk, deniz ürünleri açısından dünyanın en zengin denizlerinden biri olan Ege’nin hak ettiği konuma ulaşacağını ifade etti.
Öztürk, “Üç yanı denizlerle çevrili bir ülke olarak 630 bin tonluk üretimi yeterli bulmuyoruz. Gerek avcılık gerekse yetiştiricilik olarak su ürünlerinde daha fazla üretim yapabiliriz. Bunun için balık stoklarını koruyacak sürdürülebilir bir balıkçılığa ihtiyacımız var. Portekiz’in yıllık 55 kilogram, İspanya’nın 37 kilogram kişi başı balık tükettiği bir coğrafyada 5,5 kilogramlık tüketim çok düşük. Sağlık kaynağı balığı çocuklarımıza ve gençlere daha fazla yedirerek tüketimi artırmalıyız. Balıkçılarımızın ve su ürünleri yetiştiricilerimizin sorunlarının çözülüp daha fazla desteklenmesi ile üretim hızla artacaktır. 1 Eylül’de başlayacak yeni av sezonunun balıkçılara ve tüketicilere bereket getirmesini diliyoruz” dedi.