MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Konak Tramvayı’nda ‘Koca’ sefer:  Bu kez Başkan’la yola çıktı!
Yerel Yönetimler
16 Şubat 2018 Cuma 11:11

Konak Tramvayı’nda ‘Koca’ sefer: Bu kez Başkan’la yola çıktı!

Başkan Kocaoğlu tüm altyapısı tamamlanan ve 26 kilometrelik hatta hizmet verecek Konak Tramvayı’na ilk kez bindi. Kocaoğlu basın mensuplarıyla birlikte orta hızlı deneme seferine katıldı.

GERÇEKİZMİR - İzmir’de toplu ulaşımın can damarı raylı sistemlerde bir kritik proje daha yola çıktı.

Büyükşehir Belediyesi’nin çevreci ulaşım amacıyla raylı sistem yatırımları arasında büyük öneme sahip tramvay hatlarından ikincisi de deneme seferleri başladı.

Karşıyaka Tramvayı’nın geçtiğimiz yıl hizmete girmesinin ardından 26 kilometrelik Konak Tramvay hattında Ocak ayı sonunda tamamlanan ray döşeme çalışmalarının ardından düşük ve orta hızda iki deneme seferi yapıldı.


Konak Tramvayı’nda üçüncü sefer ise Başkan Aziz Kocaoğlu ile yola çıktı. Başkan Kocaoğlu basın mensuplarıyla birlikte Konak Tramvayı’na ilk kez bindi. Tramvay Halkapınar-Üçkuyular arasında orta hızda bir deneme seferi gerçekleştirecek.

GECİKMENİN NEDENİ... 
Başkan Kocaoğlu deneme seferi öncesi önemli açıklamalarda bulundu. Konak Tramvayı hakkında genel bir değerlendirme yapan Kocaoğlu, "2009 yılında yaptığımız ulaşım master planında Konak ve Karşıyaka Tramvayları öncelikli olarak görülmüştü. Başka bölgeler de var. Biz de proje çalışmalarını yaptık. Tabi kentin merkezinde tramvay yapmak zor bir iş… Özellikle Konak Tramvayı’nın güzergahı konusunda gerçekten zorlandık. En sonunda bugünkü halinin daha yararlı ve doğru olacağının kanaatine vardık ve inşaatına başladık. Konak Tramvayı’nın gecikmesinin nedeni bizim güzergah belirlemedeki tereddütlerimiz… Hata yapmamak üzere yoğunlaştığımız bir konu oldu. Sonra da sağolsun yüklenici firma zamanında hatta zamanında önce bitirmek üzere çalıştı. Konak Tramvayı bugün deneme seferine başlıyor. Yaklaşık 1-2 ay kadar yolcusuz, ondan sonra yolculu olarak ücretsiz deneme seferleri yapacak. Bu arada otobüsler de çalışacağı için biraz da sıkıntı çekeceğiz. Ondan sonra otobüsler çekilecek, zorunlu haller dışında tramvay hattını dikey kesen hatlar dışında çalışmayacak. Dolayısıyla aynı bugün Karşıyaka’da olduğu gibi konforlu, güvenli, çevreci, karbon salınımını azaltan ve çağın ulaşım aracıyla İzmir buluşacak. Ben İzmir’de tramvaya binmedim, üniversitedeyken Üsküdar’da gördüm. Ama burada Güzelyalı’da oturdum. O zaman da troleybüslerle gidip geliyordum. İzmir yıllar sonra tekrar tramvayına kavuşuyor. İzmirli hemşerilerimize güle güle kullanmalarını, kentimizi ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. İzmir’de çağdaş bir sistemin yaşama geçirilmesinden dolayı da ekibimize ve yüklenici firmaya ve bizi sabırla bekleyen İzmirli hemşerilerimize teşekkürlerimizi iletiyorum" dedi. 

PARALEL HATTA OTOBÜS OLMAYACAK 
Kocaoğlu hattın İzmir trafiğine yansıyacak olumlu etkisini de "Raylı sistemin olduğu yerde paralel otobüs çalışmayacak. 150 civarında otobüs devreden çıkacak. Başka hatlara verilecek. Yolcu sayısı tahminlere göre 30 binden başlayarak 80-100 bin civarına çıkacak. Bu optimum rakam… Buna süreç içerisinde ulaşacağız. Raylı sistem yapılmadan bir kentin toplu ulaşımını gerçekleştirmek ve özel araçla kent merkezine gelmekten caydırmak mümkün değil… Özel araçla ancak raylı sistem rekabet edebilir. Biz de bugün de 11 kilometreden devraldığımız raylı sistemi 180 kilometreye çıkartmış olduk. Önümüzde Narlıdere Metrosu ve İZBAN’da Bergama hattı var. Bu sene itibariyle Bergama hattının inşaat çalışmalarına başlanacak. Buca Metrosu da öncelikli projelerimizden bir tanesi… Tüm bu projeler bittiğinde bu sene içerisinde toplamda 70 kilometrelik bir hattın da temeli atılacak. İzmir bizim dönemimizde 250 metrelik bir raylı sistem hattına kavuşacak" sözleriyle anlattı. 



Öte yandan Kocaoğlu tramvay Konak Vapur İskelesi'ne geldikten sonra vatman koltuğuna kendisi oturdu. Seferin kalan bölümü Başkan'ın idaresinde gerçekleşti. Başkan yoldan geçen İzmirlileri de selamladı. 



Çim zemin üzerinde ilerliyor

Konak Tramvayı, F.Altay Meydanı-Konak- Halkapınar arasında 12.8 kilometre uzunluğunda ve 18 durakla hizmet veriyor. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nda kara ve deniz tarafı olmak üzere iki ayrı hat olarak Mustafa Kemal Bulvarı Taşıt Alt Geçidi’ne kadar olan kısımda ilerliyor. Taşıt alt geçidi sonrası deniz tarafında çift hat olarak birleşen hat, Sabancı Kültür Merkezi’ne kadar 3 şerit gidiş ve geliş olacak şekilde trafik akışını koruyarak ilerliyor ve Konak Meydanı’na ulaşıyor. Gazi Bulvarı’nı takip eden yolculuk güzergahı, Şair Eşref Bulvarı, Ali Çetinkaya Bulvarı ve Ziya Gökalp Bulvarı üzerinden Alsancak Garı’na bağlanıp Şehitler Caddesi "gidiş", Liman Caddesi "dönüş" olmak üzere Halkapınar Köprüsü geçişi ile Halkapınar ESHOT Garajı’nda sona eriyor.

Konak Tramvayı, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nın kara ve deniz tarafında yola 4. şerit olacak şekilde, çim zemin üzerinde "yeşil kesitli" olarak ilerliyor. Sinyalizasyon altyapısı da Akıllı Trafik Sistemi kapsamında yenilenerek güvenli ve sürdürülebilir bir erişim olanağı sağlıyor. Tasarımında mavi ve turkuaz tonlarıyla deniz kenti vurgusu yapılan tramvay vagonları, aynı zamanda İzmir’in güneşli havası ile canlı ve neşeli yapısını da yansıtıyor. 32 metre uzunluğundaki vagonlar 285 yolcu taşıyabiliyor.

Karşıyaka tramvayı 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Tramvayı'nı da geçtiğimiz Nisan ayında, Karşıyaka İskele-Mavişehir arasındaki 8.8  kilometrelik güzergah üzerinde çalıştırmaya başlamıştı. Gidiş-geliş çift hat olarak çalışan tramvay, Alaybey’den başlayıp Karşıyaka sahilinden gidiş ve geliş olmak üzere sahil boyunca devam ederek Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosu'na kadar olan kesimde deniz tarafından çift hat çalışıyor. Buradan sonra deniz ve kara tarafında 2 ayrı hat olarak devam eden tramvay, Bostanlı Deresi Köprü bölgesinde birleşerek Cengiz Topel ve Selçuk Yaşar caddelerinden Caher Dudayev Bulvarı’na çıkıp güzergahını Mavişehir İZBAN Deposu yakınındaki Ataşehir İstasyonu’nda tamamlıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, gelen yolcu taleplerini değerlendirerek Karşıyaka tramvay hattının Çiğli İzban İstasyonu, Katip Çelebi Üniversitesi ve Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ne uzatılması için hazırladığı ön projeye de onay aldı.

Karbondioksit salımı yüzde 25 azalacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak tramvayının da hayatımıza girmesi ile birlikte, çevreci ulaşım yatırımları sayesinde bir yıl içinde motorlu araçlardan kaynaklanan karbondioksit salımında da 648 bin tonluk azalma öngörüyor. Bu da yüzde 25'lik düşüşle eşdeğer görülüyor.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir