Konak Belediyesi’nin Dünya Şiir Günü’nü dolayısıyla düzenlediği ‘Hakikat-Sonrası Çağ ve Şiir Sempozyumu’ sona erdi. 16-17 Mart tarihleri arasında şiir severler iki gün boyunca Konak Belediyesi’nin Eşrefpaşa Selahattin Akçiçek ile Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi'ndeki oturumları dinledi.
Hakikat Sonrası Çağ ve Şiir Sempozyumu’nun ilk gününde değişen tarih, değişen iklimler, değişen dünya algısının içinde şiirin ve edebiyatın değişen ve marjinalleşen yüzü 'Çağı Şiirle Anlamak' ve 'Şimdi ve Burada'nın Şiiri başlıklarında iki ana bölümde ele alındı. Dolu dolu geçen 'Dünya Şiir Günü' etkinliklerine İzmirliler yoğun ilgi gösterdi.
ŞAİRLER SÖZ ALDI
Eşrefpaşa Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'ndeki ilk gün oturumlarının açılışında şair ve yazarlığın yanı sıra felsefeci yönü de olan Oruç Aruoba söz aldı. ‘Şiirden İlk Söz’ başlığı altında düşüncelerini anlatan Aruoba'nın ardından yönlendiriciliğini Tuğrul Keskin’in yaptığı seminere geçildi. İsmail Mert Başat, Firar Halindeki Gerçek Şiirin Hakikati’ başlığı altında düşüncelerini dile getirirken, Hüseyin Yurttaş ‘Çağın Şiirini Yakalamak’, Veysel Çolak da ‘Bu Çağda ve Şimdinin içerisinde Şair ve Şiir’ konularında düşüncelerini dile getirdi. Günün ikinci oturumunda ise Hayri Yetik’in yönlendiriciliğinde Fergun Özelli, Muzaffer Kale ve Hüseyin Paker söz aldı.
BAŞKAN SEMA PEKDAŞ DA İZLEDİ
Sempozyumun ilk günü oyuncu ve müzisyen Teoman Kumbaracıbaşı’nın 18 Şiir 18 Şarkı’ isimli konseriyle son buldu. Konserinde çeşitli şiir ve deyişleri gitar eşliğinde konuklara aktardı.
Sempatik tavırlarıyla geceyi renklendiren sanatçı çocukluk anılarıyla da dinleyicileri gülümsetti. Arjantinli bir anne ve Türk bir babanın oğlu olarak 1971 yılında Arjantin'de doğan sanatçı, konseri sözleri Şilili yazar ve şair Pablo Neru'ya ait olan, Türkçe adı 'Ben uzaklardayken' isimli şarkıyı 'ana dilim' dediği İspanyolca söyledi. Etkinliği Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da izledi.
GÜN BOYU ŞİİR KONUŞULDU
Sempozyumun ikinci günün Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde yapılan oturumlarla sürdü. İlk oturumda Altay Ömer Erdoğan yönlendiriciliğinde Hayri Yetik, Ece Apaydın ve Halil İbrahim Özbay söz aldı. Şiir severlerin katılım gösterdiği sempozyumun ikinci oturumunda ise Tamer Tübek yönlendiriciliğinde Duygu Kankaytsın, Sina Akyol ve Yusuf Alper düşüncelerini dile getirdi. Günün üçüncü oturumunda ise Hakan Cem yönlendiriciliğinde konuşmacılar Asuman Susam, Hüsamettin Çetinkaya ve Semih Kaya düşüncelerini dile getirdi. Sempozyum Şimdinin Şiiri Üzerine konulu panelle son buldu. Yönlendiriciliğini Mutlucan Güvendir’in yaptığı panelde Olcay Özmen, Erkan Karakiraz, Seçil Avcı, Neslihan Yalman, Enes Kurdaş ve Özgür Balaban konuşmacı olarak dinleyicilerin karşısına çıktı. İzmirli edebiatseverler tarafından ilgiyle takip edilen Dünya Şiir Günü Sempozyuma katılan tüm konukların sunumları tarihe not düşmek adına bir kitapta toplandı.