MENÜ
İzmir
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Üniversiteye girişte yeni sistem belli oldu
Güncel
12 Ekim 2017 Perşembe 11:25

Üniversiteye girişte yeni sistem belli oldu

YÖK Başkanı Saraç üniversiteye giriş sınavlarında gidilecek değişiklikleri açıkladı. Yeni üniversite giriş sınavının ismi "Yükseköğretim Kurumları Sınavı" olarak açıklandı.

YÖK Başkanı Profesör Yekta Saraç milyonlarca insanın merakla beklediği üniversiteye giriş sınavlarında yapılacak köklü değişiklikleri açıklıyor. 

Saraç, yeni sistemde aksayan tarafları giderecek ve öğrenci üzerindeki stresin azaltılmasını hedefleyen bir sistemin gerekli olduğunu söyledi. Saraç daha önce de değindiği sınav sürecinin dört aya yayılmasının sonlanacağını sınavın bir hafta sonunda bitireleceğini ifade etti.. Sınavda ayrıca MEB müfredatı esas alınacak.

PUAN TÜRLERİ AZALACAK, TÜRKÇE-MATEMATİĞİN ÖNEMİ ARTACAK

YÖK Başkanı Saraç ayrıca 18 olan puan türü sayısının da 5'e düşürüleceğini söyledi. Bu noktadaki en önemli değişiklik ise Türkçe ve Temel Matematik alanları bütün puan türleri için önem arz edecek.

İKİ AYRI OTURUM

Sınavın adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak değiştirilecek. Adaylar iki ayrı teste katılacak. İlk oturum Türkçe ve Temel Matematikten oluşacak. Sınav Haziran ayında bir hafta sonu yapılacak. İkinci oturum aynı gün öğleden sonra Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri sınavları yapılacak. Saraç sınavın okullar kapandıktan sonra yapmayı amaçladıklarını ancak bu konuda kesin bir kararın olmadığını söyledi.

Dil sınavı ise Pazar günü uygulanacak. Yabancı Dil'de soru sayısı 80 olarak belirlenmiş durumda. 

Birinci oturum bütün adaylar için zorunlu olacak ve sorular MEB'in ortak müfredatından oluşacak. İlk oturumda 40 Türkçe, 40 Matematik sorusundan oluşacak. İlk oturumdan sonra adaylar için öğlen arası verilecek. Türkçe ve Matematik sorularının ağırlığı eşit olacak. İlk oturuma giren adaylar ön-lisans bölümlerinden tercih yapabilecek. Tercih için adayların en az 150 puan alması gerekiyor. 

İlk oturumdan 180'den fazla puan alan adaylar lisans bölümlerinden tercih yapabilecek. Temel Yeterlilik Testi'nden alınan 200 puanın 2 yıllık geçerliliği olacak. Adaylar isterse bir sonraki sene puanlarını kullanabilecekler. Adayların aynı puanı kullanabilmeleri için tercih yapmamış olmaları gerekiyor.

İKİNCİ OTURUM

İkinci oturumda Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya'dan 40, Sosyal Bilimleri 40, Matematik 40 ve Fen Bilimleri 40 sorudan oluşacak. Oturumların süresi daha sonra belirlenecek. 

İkinci oturumda Sözel Bölümler için Edebiyat-Coğrafya'nın yüzde 50 Sosyal Bilimlerin yüzde 50 ağırlığı olacak. Sayısal için Matematik yüzde 50, Fen Bilimleri yüzde 50, Eşit ağırlıkta da Matematik ve Türkçe yüzde 50 ağırlıklara sahip olacak. 

Lisans yerleştirme puanı hesaplanırken Temel Yeterlilik Testi'nin ağırlığı yüzde 40 ikinci oturumun ağırlığı yüzde 60 olacak. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir