MENÜ
İzmir 13°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ucuz mu? Sağlıklı mı? Güvenli mi?
İlker Ağın
YAZARLAR
30 Ekim 2019 Çarşamba

Ucuz mu? Sağlıklı mı? Güvenli mi?

Sağlıklı ve güvenli gıdaya her kesimin kolay ulaşabilmesi en temel toplumsal sorunlardan birisi. Gıda güvenliği konusundaki tüketici kaygıları nedeniyle tüketicinin olanaklarına göre farklı arayış ve yönelimleri her geçen gün yeni oluşumları karşımıza çıkarıyor. Hobi bahçeciliği, balkon bahçeciliği, kendi ürününü yetiştirme çabaları da bu işe dahil ama üretici pazarları  ve gıda toplulukları gibi yapılar daha organize olanları.

Burada üzerinde durmak istediğim konu üretici pazarları.  Üretici pazarı denilince sadece tarlada, bahçede üretim yapan çiftçinin-köylünün değil bulunduğu yaşam alanının koşulları içinde evde de yapılan yiyecek içeceklerden, örülen sepete, patiğe, yeleğe kadar ürünün,  üretildiği alanda sunulduğu sosyal yapıları anlamak mümkün. Sığacık Kaleiçi ve Pagos Üretici Pazarı gibi yapıları bu şekilde algılıyor ve yarattığı sosyal gelişim ve canlılık nedeniyle ayrı tutuyorum.  Bu anlamda da Tunç Soyer Başkanı yürekten kutluyorum. ( Kaldı ki bu sosyal misyonu olan yapıların da aşağıda bahsetmeye çalışacağım denetim mekanizmaları dışında kalması diye bir şey elbette söz konusu olamaz.) Yanı sıra Kültürpark Üretici Pazarını idrak etmekte de güçlük çekiyorum.

Amaçlanan şey sağlıklı, güvenli ve aracıyı ortadan kaldırarak ucuz gıdaya erişimi sağlamak ise iş değişiyor ve hatta daha da sarpa sarıyor.

En başta işin gıda güvenliği tarafını ele alalım. Gıda güvenliği  kavramının temeli kayıt ve kontroldür. Kim, ne kadar, hangi koşullarda üretim yapıyor ve üretilen ürünler sağlıklı gıda ölçütlerini ne kadar yerine getiriyor?  Üretici pazarlarında gıda satanlar nasıl denetleniyor?  Üretim miktarlarını nasıl ve hangi kayıt-kontrol mekanizmasıyla biliyoruz? Eğer bilmiyorsak çarşı pazardan alınan ürünlerin buraya karışmadığından nasıl emin olacağız? … Bu deli soruların sonu yok.

Üretici doğrudan kendi ürettiği ürününü sunduğu için daha ekonomik olacağı teorisi ise üretici pazarlarındaki fiyatlara bakınca pratikte çöküyor gibi görünse de esas olanın üreticinin öncelikle para kazanarak üretimine devam etmesi olduğu gerçeğinden hareketle işin bu tarafının şu aşamada görmezden gelinmesinden yanayım. Zira tarımsal üretim ülkemizde hızla terkedilen bir alan olmaya doğru gidiyor. Önce üretim…  Sonra fiyat konusu gerek destekler gerekse üretim modelleriyle yerini bulur.

Peki ne yapmalı, nasıl yapmalı sorularını soralım yazının sonuna yaklaşırken. Daha önceleri de anlatmaya çalıştığım gibi bu işler öncelikle bütünsel olarak ele alınmalı. Yerelde (ki bu ölçek hiç de az değil; neredeyse tüm ülkeye yeter bir potansiyelde)  kayıt -kontrol-örgütlenme sistemi oluşturulmalı. Ortada kocaman bir sistem sorunu varken tek tek ayrıntılardan düzeltmeye kakarsak sonuç alamadığımız gibi ütopik tesellilerle oyalanmaya devam ederiz. Nasıl sorusunun ayrıntılı yanıtını merak edenlerden daha önceki “Yerelde nasıl bir tarım?” ve “Tarım işini nasıl etmeli?” ve hatta “Nasıl bir kooperatif?”  başlıklı geçmiş yazılarımı sırasıyla okumalarını diliyorum.  Önceliğin bir kalıntı analiz laboratuvarı oluşturmakla başlaması gerektiğini başlık olarak  yine de hatırlatayım.

Üretici pazarlarına karşı mıyım? Elbette hayır. Denetimi, kayıt-kontrol mekanizmasını tüketici hakkım gereği bilmek istiyorum. Oradaki ürünlere güvenmek istiyorum. Oradaki ürünler güvenli olsun ki daha çok para etsin, daha çok talep görsün, üretici daha çok kazansın, daha çok üretsin istiyorum. Küçük üretici hep yaşasın istiyorum.        

Hepsi bu.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Kemalyıldırım
 31 Ekim 2019 Perşembe 10:21
Gıda güvenliği pekala tüketicinin hakkı ve toplum sağlığını yakından. İlgilendiren hususa değinen önemli... Denetim mekanizmaların işleyişi üzerinde tartışmak gerek örneğin şimdilerde pazara gelecek olan doğada toplanmış mantarların kontrolsüz satışı ile birçok ölümlü vakaların nasıl önüne geçilecek... Bunun için mikologların devreye girmesi veya bunların vereceği raporlarla tescil edilerek belediyeler eli ile kontrol edilerek pazara sunulması küçük bir örnrk olmalı
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir