Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili vuran iki depremin ardından depremzedeler yurdun çeşitli bölgelerine göç etmek zorunda kaldı. İzmir de, depremzedelerin yerleştiği kentlerden biri oldu.
İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu afet sonrası barınma ihtiyacının gündeme geldiğini belirterek, "11 ilde yaşanan bu deprem hepimizi derinden yaraladı. Ne yapabiliriz? Nasıl yardım götürebiliriz? Endişeleri bittikten sonra barınma ihtiyacı gündeme geldi. Pandemi sürecinde evlerin fiyatları iki kat artmıştı. Daha sonra Rusya- Ukrayna savaşı nedeniyle göç alınca fiyatlar yeniden yükseldi. Fiyatlar astronomik olarak yükselirken acı bir deprem yaşadık. Bu depremden yine bölgeye gelen göçler var. En yüksek göç fay hattının az geçtiği, geçmediği Ankara, Nevşehir bölgesine oldu. Ancak İzmir de bu göçü alıyor. Öğrencilerimiz var, üniversitelerimiz var. Konut açığımız var. Bu kişiler de gelip buraya yerleşmeye başladığında otomatik olarak hem fiyatlar yükselecek hem de konut açığı devam edecek" diye konuştu.
'İZMİR DEPREMİ NEDENİYLE BÖLGEDE DAYANIKLI BİNALAR İNŞA EDİLİYOR'
Depremzedelerin bir kısmının geçici olarak, bir kısmının da kalıcı olarak İzmir'de bulunduğunu söyleyen Güleroğlu, "Kişiler buraya geliyorlar, barınma ihtiyaçlarını yurtlarda geçici olarak gideriyorlar ama birçoğu da burada kalacaklar. Fiyatlar ister istemez yukarıya doğru çıkacaktır. Ancak şu an İzmir'de kadirşinas insanlarımız hem kiralarda hem fiyatlarda aşırı yükseltme yapmadı. İzmir'de depreme dayanıklı bölgeler belli ve biliniyor. Buca, Mithatpaşa Caddesi'nin üst tarafı, Hatay, Yeşilyurt, Bornova Atatürk Mahallesi, Çiğli Maltepe Mahallesi depreme dayanıklı yerler olarak açıklanıyor. Bu taraflarda fiyat yükselmeleri biraz daha fazla. İzmir'de de 30 Ekim 2020 tarihinde yıkıcı bir deprem yaşandı. Şu an depreme dayanıklı binalar inşa ediliyor. Zemin etüdü yapılarak depreme dayanıklı binalar inşa edilirse, her yerde oturulabilir" ifadelerini kullandı.(DHA)