MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
AK Partili Sürekli 3 yılını anlattı: Planlar, projeler, muhalefet anlayışı ve hedefler!
Röportaj
18 Nisan 2022 Pazartesi 08:54

AK Partili Sürekli 3 yılını anlattı: Planlar, projeler, muhalefet anlayışı ve hedefler!

17 Nisan’la birlikte AK Parti İzmir İl Başkanlığı görevinde 3 yılı geride bırakan Kerem Ali Sürekli, gazeteci Sercan Avcı’ya konuştu.

GERÇEKİZMİR -  Nisan ayıyla birlikte, AK Parti İzmir İl Başkanı olarak görevde 3 yılını geride bırakan Kerem Ali Sürekli gazeteci Sercan Avcı’nın sorularını yanıtladı.

3 yılı geride bıraktığı il başkanlığı görevinden, teşkilat çalışmalarına, kentteki tartışmalı konulardan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in performansına, muhalefet anlayışlarından,  siyasi yol haritasına kadar bir çok konuda önemli açıklamalar yaptı.

SORUMLULUĞU AĞIR, ONURLU BİR GÖREV

İl başkanlığı görevi için ‘ateşten gömlek’ derler… Gerçekten öyle mi?

Zor bir görev. Sorumluluğu ağır. Ama çok onurlu bir görev. Ateşten gömlek tabirine katılmıyorum. Sorumluluğu ağır onurlu bir görev.

Siz ilçe başkanlığı, milletvekilliği, il başkanlığı gibi görevler yaptınız… En zoru hangisiydi?

Hepsinin keyifli yanları var. En zoru il başkanlığı.

İlçe başkanlığınız da il başkanlığınız da zor bir dönemde oldu.  Neden böyle süreçlerde akla ilk sıralarda geliyorsunuz parti içinde?

İzmir’de kuruluştan bugüne görev yapan çok az kişi kaldık. Akla bizler geliyoruz bu gibi durumlarda. Hep aktif olduk. Dışarıda dinlenme fırsatı olan dönemler de oldu. Küsmek şiarımda yok. Cumhurbaşkanımıza vefam var. Milletvekilliği yaptım, çeşitli kademelerde görev yaptım. Listeye koyan, makamlara atayan Sayın Cumhurbaşkanımız, Genel Başkanımız. Ona layık olmak için bu görevlerde elimizden geleni yapmak durumundayız.

KIRMIZI ÇİZGİLERİM PARTİMİN KIRMIZI ÇİZGİLERİ

17 Nisan’la birlikte görevde 3 yılı doldurdunuz… Nasıl bir il başkanı oldunuz, kırmız çizgileriniz nelerdi?

Siyasal anlamda kırmızı çizgilerim partimin kırmızı çizgileri. Milli ve yerli olmak. Ülkemizin bekasını savunmak. Manevi değerler konusunda hassas olmak. Ben uzlaşmacı oldum. Partimin ideolojisini sonuna kadar savundum. İdeolojiden asla taviz vermeden karşıt görüşlerle de diyalog içinde oldum. Denge tutturmaya çalıştım. Partimizin ideolojisinden asla taviz vermem ama karşıt fikirleri dinlerim, diyalog kurulmasında da fayda görürüm. Keskin olmayan, istikrarlı bir politika izlemekten yanayım.

Yerel seçimlerden hemen sonra göreve atandınız. 7 ilçeden 5’ini kaybetmiş bir teşkilat vardı… Göreve başladığınızda teşkilatın durumu nasıldı… 3 yıl geçti teşkilatın motivasyonu bugün nasıl?

Kuruluşta da teşkilat başkanıydım. İzmir teşkilatları diri teşkilatlardır. Her zaman çalışmıştır. Motivasyonu yüksektir. Zaman zaman yorgunluk olmuştur. Yerel seçim sonrası işin doğasının gereği 2 seçim yaşamışsınız üst üste… 2 seçim teşkilat geçirmişti. Yorgunluk vardı. Göreve geldiğimde ‘yorgunluk zamanı değil’ dedim. Bu yönde çalıştım.

Yerel seçimlerde oy oranımızı yükseltmiştik ama belediye yönünden olumsuz bir tablo vardı. Ankara kaybedilmişti… İstanbul seçimi de tekrara gidiyordu göreve geldiğimde. İstanbul’daki 2. seçim sonrası  kamuoyunda ‘AK Parti’de gerileme dönemi başlıyor’ tezi işleniyordu. Moral bozukluğu vardı ama tabanımız sapasağlamdı. Önemli olan harekete geçirmekti. Bu yönde ekipleri oluşturduk. Haziran’ın sonunda sahaya çıktık. Kendi tabanımıza eğildik. O zaman için 18 yıllık partiydik. Aktif görevde olanlardan kat kat üstünde geçmişte görev yapmış isimler vardı. Kurucu kadroları tura çıktık.  100 bine yakın başta kurucular olmak üzere üyeyi ziyaret ettik bugüne kadar. 2 Kasım 2019’da il danışma yaptık. Bu toplantıya yaklaşık 5 bin kişi geldi. Bu bir başlangıçtı.  Şahlanıştı. Sonra Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan kente geldi. İl binamızda binlerce partilimize hitap etti. 3-4 saat Cumhurbaşkanımızı il binamızda ağırladık.  Daha sonraki süreçte Kuzey Ege Otoyolu’nun açılışında son derece soğuk havada Buruncuk mevkiinde 50 bine yakın kişiyle muhteşem açılış töreni yaptık. Bergama ve Kınık’ta binlerce kişi karşıladı. Tarihi bir gündü. Cumhurbaşkanımız buradan mutlu ayrıldı. Görevdeki süremde Cumhurbaşkanımız 5 kez kente geldi. Hepsinden mutlu ayrıldı.

Dünya pandemiyi yaşadı. Bu 2 yıllık dönemde nasıl bir çalışma gerçekleştirdiniz?

Online çalıştık, mobil çalıştık, normalleşme dönemlerinde sahaya indik. Özellikle sosyal yardımlaşma çalışmalarına ağırlık verdik. Etkin ve yerinde muhalefet yaptık ilçelerde. Basın açıklamalarıyla sosyal medya çalışmalarıyla yerel muhalefetimizi yaptık.

KARINCA MODELİ VE EŞ ZAMANLI ÇALIŞMA TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDU

AK Parti İzmir’de sahada ‘karınca modeli’ uygulanıyor… Nasıl doğdu bu proje?

Pandemi normalleşme arası bulduğumuz bir çalışma modeliydi. 2011 yılında dönemin il teşkilatı tarafından 3-5 kez uygulandı. Bende ilçe başkanıydım. Benim ilçemde yapılmamıştı seçim gelmişti çünkü. O çalışmayı genişlettik. 15 günde bir uygulanan klasik bir çalışma modeline döndürdük. Bir şey daha ekledik.  Bir sonraki hafta 30 ilçede eş zamanlı saha çalışması. Bir Perşembe karınca modeli, diğer Perşembe 30 ilçede eş zamanlı çalışma. Türkiye’ye örnek oldu bu model.

Siz göreve geldiğinizde vefa çalışması da başlattınız… Sürüyor mu bu çalışma?

Vefa çalışmaları sürüyor. 300-400 kişilik toplantılar yaptık. Sonra daralttık. 30-40 kişilik toplantılar yapıyoruz. 4-5 saat sürüyor. Serbest gündemli değerlendirmeler yapıyoruz. Çok iyi katkılar alıyoruz arkadaşlarımızdan. Geçmişte görev yapan herkesle saatlerce görüşeceğiz.

BÜYÜKŞEHİR GRUBUMUZ ÇOK BAŞARILI

İzmir’de nasıl bir muhalefet anlayışınız var? Büyükşehir’de ve ilçelerde memnun musunuz yapılan muhalefetten?

Bir çok cephede çalışıyoruz. Yeni metodlar geliştiriyoruz. Alandayız. Yerel muhalefet kısmında bazı aksamalar görüyorum. Büyükşehir’de bunu oturttuk. Büyükşehir grubumuz çok başarılı.Gerek basın açıklamaları,  gerek meclisteki açıklamalarımız… Yerinde açıklamalar yapıyoruz. Sorun olan, yürümeyen, eksik kalan projelerin yerlerine  gidip açıklama yapıyoruz. Türkiye’de AK Parti teşkilatları içinde güçlü etkin yerinde muhalefet yapan konumdayız Büyükşehir çerçevesinde. İlçelerde başaran, sonuç alan ilçelerimiz var. Menemen, Karaburun gibi…  4-5 ilçemiz daha istediğimiz düzeyde muhalefeti yapıyor. Bazı ilçelerimiz çok yönlü çalıştıkları için bu konuda kurumsal hale gelemediler. Gayretliler. Önümüzdeki dönem 23 ilçede de il başkanlığının yaptığı muhalefetin benzeri olacaktır.

Üye sayınız kaç? Göreve geldiğinizden bugüne 3 yılda kaç üye kazandırdınız?

Rekora imza attık. Göreve geldiğimizden bu güne 160 bin üye yaptık. Bunun bir bölümü pandemiydi. İzmir’de 500 bin üyeye ulaştık. Üye metodlarımız var. Kısıtlayıcı değiliz. Ara sıra istifalar, silinen üyeler oluyor. Vefat, taşınma gibi… 

AK Parti’den ayrılan Babacan ve Davutoğlu DEVA ve Gelecek Partisi’ni kurdu. İzmir’de teşkilatınızdan bu partilere geçiş oldu mu?

Olmadı… Spesifik, tek tük gidenler oldu. Önemli bir gidiş olmadı. Hatta bir tanesine giden arkadaşlarımızdan dönenler oldu. Torbalı’da Ödemiş’te oldu. Bayram’dan sonra katılım sürecek.

İTTİFAKTA EN UYUMLU İLLERİN BAŞINDAYIZ

İzmir’de Cumhur İttifakı olarak uyumunuz nasıl?

İddialı konuşabilirim. MHP İl Başkanımız Veysel Şahin ve ekibine teşekkür ederim. En uyumlu illerin başındayız ittifakta. Hem kendi teşkilatıma hem MHP teşkilatına teşekkür ediyorum.

TARİHİN EN KÖTÜ BÜYÜKŞEHİR DÖNEMİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de görevde 3 yılını geride bıraktı. Tunç Soyer’in 3 yılını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Tarihinin en kötü dönemi Büyükşehir açısından…Bu dönem yatırım yok. Laf çok, iş yok. Sloganik iş tarzı. Aşk çiçek böcek lay lay lom… Önemli konularda yatırım yürümüyor. Alt yapı, ulaşım, kentsel dönüşüm çok önemli. Eksik kaldılar.  

Depremzedelerin sorun ve talepleri üzerinden CHP ve AK Parti sık sık karşı karşıya geliyor.

Başta deprem konusunda CHP, Büyükşehir siyasallaştırmadı. İki tarafta 3-5 ay süreci iyi götürdü. Ondan sonra CHP, Büyükşehir tarafı hele son 2 aydır depremzedeler üzerinden İZDEDA üzerinden yoğunlaşarak bu işi farklı kulvarlara çekiyorlar. Kronik sorunların çözümü noktasında Büyükşehir hiçbir şey yapmadı. Emsal artışı bizim istediğimiz şekilde çıkmadı. Riskli bir yöntemle yapıldı. Emsal artışı geç oldu. Eğer başta bizi dinleselerdi, plan tadilatı yapılsaydı depremzedelerin hiçbir sorunu kalmazdı. Başta bu tedbirleri belediye alsaydı depremzedeler bu sıkıntıyı yaşamazdı.

İl binası önünde il yöneticileriniz ile depremzedeler arasında yaşanan gerginliğin sebebi neydi? Daha sonra görüştünüz, sonuç alındı mı?

Bu konuda CHP’yi esefle karşılıyorum. Depremzedeleri il binamızda ağırlıyoruz. Kapılarımız her zaman açık. Yanlış anlaşılma oldu o gün. CHP manipüle etti. Bir grup depremzede vatandaşımız il binasına bilgi vermeden gelmişler. Benimle görüşmek ,istemişler. Ben yoktum. Hafif bir gerginlik olmuş. Daha sonra bir grup içeri alındı görüşüldü. Ben sonra geldim. Hepsini davet ettim. O günün 3-4 saat sonrası toplantı yaptık.  CHP’li mevkidaşım 3 gün sonra çıkıp hiç yakışık almayan şekilde manipülasyon yaptı. Bazı basın kuruluşlarıyla Türkiye kamuoyuna sokmaya çalıştılar. Kılıçdaroğlu’na da yanlış bilgi verdiler. O da kürsüden ‘depremzedeleri binaya sokmuyorlar’ gibi yanlış bir bilgi paylaştı. Gerçek bu değil. Bu tutmadı. Tutmaz. Depremzedeler bizi biliyor. Arada bilgi eksikliği var. Bizden de kaynaklandı. İletişim kanallarını daha da açık tutuyorum.

SAFSATA… İZMİR’DE ARTIK TUTMUYOR!

CHP cephesinden iktidara yatırım çıkışı var.  Özellikle ‘İktidar İzmir’i cezalandırıyor’ eleştirisi var.

İzmir cezalandırılıyor algısı oluşturuyorlar. Bunlar safsata. İzmir’de artık tutmuyor. Bizim samimi yaklaşımlarımız var. Samimi yaklaşımlarımıza karşılık bulmuyoruz. El uzatıyoruz elimiz havada kalıyor. Elimizi İzmir için uzatıyoruz. Büyükşehir’in ilçe belediyelerinin kent için talepleri anında yerine getiriliyor. Konak Tüneli’ne karşı çıktılar. Trafiği nasıl rahatlattı. Devamında Yeşillik Caddesi’nin devrini istediler. Anında yaptık. Orada düzenleme yapılacaktı yapmadılar. Buca Metrosu’ndaki kredi… Söylediler onay geldi. İhale hala sonuçlanmadı. Sıkıntılı süreç var. 529 milyonluk kamu zararı söz konusu, aydınlanmış değil. Özkanlar Pazaryeri sorununu çözdük.

CEMİL TUGAY TUNÇ SOYER’İN AVUKATLIĞINI YAPMASIN

Karşıyaka Stadı uzun süredir siyasette polemik konusu. Son olarak Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Büyükşehir Meclis Toplantısı’nda bu konuda detaylı bir açıklama yaptı. "'Biz alanın tahsisini verdik' dendi, verilmedi. 'Projeler teslim edildi, kaybedildi' dendi, bunlar doğru değil..." dedi. Konuşmasında “Samimiyseniz Karşıyaka Stadı’nı yapın. Şu anda hiçbir engel yok. Lütfen yapın, onur duyarız. Ama sanki siz bu hakkı vermişsiniz de biz yapmıyormuşuz gibi anlatmayı bırakmayın” ifadelerini kullandı… Stat konusunda sıkıntı nedir? Neden yapılamıyor?

Bu konuda Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’a sitem ediyorum. Hiç yakışmadı. Cemil Bey’in belediyeciliğini beğenmeyebiliriz ama davranışlarında bir çizgisi var. Ancak Cemil Bey Tunç Soyer’in avukatlığını yapmasın. Olmuyor haksız bir tarafın avukatı olduğu zaman sırıtıyor. Cemil Bey doğruları söylemiyor. ‘Bir avan proje var, nihai proje yok’ doğru ama TOKİ’nin uygulamasına göre nihai projeyi ihaleyi alan firma yapıyor. Bunlar başta konuşuldu. Protokol dahi yapılmadı.Taslak gönderildi Büyükşehir’de bekliyor. Biz tahsise hazırız. Tahsis protokolü yapılmadı. Cemil Bey kamuoyunu yanıltıyor. Bunlar bu stadı yapamayacak. Statla ilgili ben İl başkanı olarak değil Karşıyaka Spor Kulübü’nün iki dönem ikinci başkanlığını yapmış, kongre üyesi Kerem Ali Sürekli olarak söylüyorum. Bunlar bu stadı yapamazlar. Biz başka çare aramaya başladık. Hükümet adına konuşamam, iktidar partisi adına da konuşmuyorum. Şahsen söylüyorum.Yeni alternatifler oluşturmak için çalışıyoruz. Bunlar stadı yapamayacak. Bahane üretiyorlar. Topu taca atıyorlar.

HEDEFİMİZ 2023… 2024’Ü KONUŞMUYORUZ

AK Parti İzmir’de Büyükşehir’i neden kazanamadı? Kurucu isimsiniz. Bunun nedeni nedir?

Çalışma sahamız bu… Biz suçu seçmende bulmuyoruz. Hata eksik varsa bizim… Teşkilatlar olarak siyasetçiler olarak… Eksiklikte benim de payım vardır. Daha çok çalışmalıydık, daha farklı şeyler yapmalıydık. Hedefimiz 2023… 2024’ü konuşmuyoruz. 2023’ten sonra ben İzmir’de alan gözlerimle görüyorum Büyükşehir’de çok iddialıyız. Bir çok ilçede çok iddialıyız. Cumhur İttifakı olarak 2024 İzmir’de farklı olacak. İzmirliler çok sıkıntı çekti.

İlçe başkanlığı, milletvekilliği, il başkanlığı… Bundan sonrası için siyasi yol haritanız nedir? Bir hedef var mı?

30 yıllık siyasetçiyim. Partim bana, İzmirliler bana bir çok görev nasip etti. Amacım bu saatten sonra yaptığım görevleri en iyi şekilde yaparak hoş seda bırakmak. Genel Merkezimiz bana hangi yol haritasını uygun görürse benim yol haritam odur.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir