MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bakanlığın açıklamasına İZSU'dan yanıt: Kasıtlı ceza!
Güncel
22 Ekim 2022 Cumartesi 12:20

Bakanlığın açıklamasına İZSU'dan yanıt: Kasıtlı ceza!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Denetimi Dairesi Başkanı Akgün Büyükşehir'e ait Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'ne iki kez ceza kesildiğini, üçüncüsünün de yolda olduğunu açıkladı. İZSU Akgün'ün açıklamalarına yanıt verdi.

GERÇEKİZMİR - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Denetimi Dairesi Başkanı Barış Ecevit Akgün İzmir’de yaptığı açıklamada Büyükşehir'e ait Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'ne bu yılın mart ve temmuz aylarında yapılan denetimlerde tesise 650 bin lira para cezası uyguladıklarını ve standart üzeri atık su deşarjı nedeniyle de 394 bin lira para cezası uygulayacaklarını söyledi. Akgün’ün açıklamalarının ardından bir açıklama da İZSU’dan geldi.

İZSU, 22 senedir hizmet veren tesisin ihtiyaç duyduğu revizyon için çalışmaların başlatıldığı fakat çalışmaların sürdüğü süreçte tesise gelerek cezalar yazıldığı belirtildi. İZSU açıklamasında kasıt vurgusu da yaptı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Denetimi Dairesi Başkanı Akgün, İzmir'de önemli açıklamalarda bulundu. Büyükşehir'e ait Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'ne bu yılın mart ve temmuz aylarında yapılan denetimlerde tesise 650 bin lira para cezası uyguladıklarını belirtti. Akgün ayrıca dün yapılan denetimde saptanan standart üzeri atık su deşarjı nedeniyle de 394 bin lira para cezası uygulayacaklarını söyledi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Denetimi Dairesi Başkanı Barış Ecevit Akgün, 4'ü İzmir ve Manisa'daki organize sanayi bölgelerine, 1'i de İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı 5 atık su arıtma tesisine mevzuata aykırı işletildiği gerekçesiyle 2 milyon liraya yakın ceza kesileceğini bildirdi.

Bir gazetecinin, İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğüne (İZSU) bağlı kentteki en büyük arıtma tesisi olan Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'ne ilişkin sorusu üzerine Akgün, bu yılın mart ve temmuz aylarında yapılan denetimlerde tesise 650 bin lira para cezası uyguladıklarını belirtti. Sürekli İzleme Merkezi'nden gelen bildirim üzerine dün tesisi yeniden denetlediklerini aktaran Akgün, şunları kaydetti: Denetim sırasında arıtma tesisinden Körfez'e deşarj edilen atık sulardan numune aldık ve bir kez daha deşarj şartlarının maalesef sağlanmadığını ve tesisten mevzuatta verilen standartların üzerinde kirliliğe sahip atık su deşarj edildiğini tespit ettik. Bu tespite istinaden de 394 bin lira para cezası uygulayacağız. "Arıtma çamurundan da numune alınıyor" Arıtma tesislerinde oluşan çamurların lisanslı bertaraf tesislerine gönderilmesi veya mevzuata uygun şekilde tesiste depolanması gerektiğini aktaran Akgün, şöyle konuştu: Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'nde arıtma çamurlarının Temmuz 2022'ye kadar gerekli lisanslar alınmadan, gerekli çevresel tedbirler alınmadan depolandığını tespit ettik. Bir taraftan şu anda bir ekibimiz de orada bu arıtma çamurundan numuneler alıyor. Numunelerin mevzuata göre değerlendirilmesi sonucunda 'tehlikeli' özelliği gösterip göstermediğinin kontrolü yapılacak. Nihayetinde mevzuata aykırı olarak depolanan bu atıklarla ilgili de Çevre Kanunu kapsamında ayrıca bir idari işlem tesis edilecek. Biz tüm Türkiye'de olduğu gibi çevre kirliliğine hiçbir şekilde müsamaha göstermeyeceğiz ve etkin bir şekilde denetimlerimizi kararlılıkla sürdüreceğiz.

İZSU’DAN AÇIKLAMA:

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerince bazı basın kuruluşlarına yapılan açıklamalarda dile getirilen Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’ne yönelik ceza uygulaması hakkında kurumumuz nezdinde bir açıklama yapılması gerekliliği doğmuştur. 

Ceza uygulandığı ifade edilen Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi, 2000 yılında devreye alınmıştır ve 22 yıldır kesintisiz olarak idaremizce işletilmektedir. Günlük 604 bin 800 m3 arıtma kapasitesine sahip tesiste zaman içerisinde oluşan revizyon ihtiyacı tarafımızca tespit edilerek, 2022 yılı başında yapılan ihale sonrası gerekli çalışmalar başlatılmıştır. 

KASITLI CEZA!
Bu kapsamda yapılacak orta ve uzun vadeli çalışmalara dair bildirimler de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdürlüğü’ne yapılmış, sürecin yetkili il müdürlüğü tarafından denetim altına alınması sağlanmıştır. (İZSU Genel Müdürlüğü tarafından 11 Mayıs 2022, 18 Temmuz 2022 ve 23 Ağustos 2022 tarihlerinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne gönderilmiş resmi yazılarda yapılan çalışmalar detaylı olarak anlatılmıştır.) Çiğli AA Tesisimizde revizyon çalışması devam ettiği süreçte defalarca tesise gelinerek kurumumuza kasıtlı ceza yazılmıştır.

Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nden çıkan çamurlar ise Temmuz 2022 tarihi itibari ile lisanslı bertaraf tesislerine iletilmektedir. Mevcut çamur stok sahalarının rehabilitasyonu için çevre mevzuatı uyarınca teknik rapor hazırlanmasına yönelik İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile bilimsel çalışmalar yürütülmektedir. Kasım ayı itibari ile söz konusu rapor tamamlanarak Bakanlık onayına sunulacaktır. 
Mevzuat çerçevesinde gerekli tüm bildirimler yapılan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, süreç hakkında gerekli bilgilere sahip olmasına karşın İZSU Genel Müdürlüğü haksız ve keyfi ceza uygulamalarına maruz bırakılmaktadır. 

İzmir’in yüzde 97.2 ileri biyolojik atıksu arıtma oranıyla, sahip olduğu arıtma tesislerinin sayısıyla Türkiye’nin lideri olduğu ve bu alanda hiçbir kentimizin İzmir’le yarışamadığı gerçeği TÜİK tarafından bile tescillenmişken İZSU Genel Müdürlüğü’nün arıtmalar üzerinden ceza uygulamalarıyla karşılaşmasını üzüntüyle karşılamaktayız. 

Yasal çerçevede itirazlar yapılarak kurumumuzun ve İzmirlinin haklarının korunması için gerekli girişimlerde bulunulacaktır.

Kamuoyunun bilgisi ve takdirine saygılarımızla sunarız.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir