Mehmet İŞLER /GERÇEKİZMİR- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Temmuz ayı olağan meclis toplantısı Başkan Mustafa Tunç Soyer idaresinde gerçekleşti.
Son olarak Mart ayında yapılan meclis toplantısının ardından dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını yaşanmıştı.
Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında meclis toplantısı yapılmazken pandemi sürecindeki yeni normal hayatta ilk oturum Kültürpark’ta bulunan 1 No’lu Hol’de yapıldı.
SOYER AÇILIŞ YAPTI, GÖKÇE SÜRECE DAİR BİLGİLER SUNDU
Oturumun açılışını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, “4 aydır meclislerimizi yapamadık. Bugün burada bir arada olmaktan memnuniyet duyuyorum” dedi.
Belediye Başkanı Soyer’in ardından Genel Sekreter Buğra Gökçe ‘KOVİD-19 Dirençlilik’ adıyla rapor hazırlandığını aktaran Genel Sekreter Buğra Gökçe, “Krizden kaynaklı olarak bazı yatırımlarımızı ertelemek zorunda kaldık. Toplum Sağlığı Dairesi kurarak işe başlamıştık. Felaket yaşayacağımız düşüncesiyle kurmamıştık ama dairemiz bu anlamda önemli bir görev yüklendi. Mart ayı başlangıcında çalışmalarımız başlamıştı. Kriz yönetimiyle ilgili Çalışmaları ‘Başkanın Günlüğü’ adı altında duyurduk. Virüse karşı özel bir dezenfeksiyon çalışmaları başladı. Birçok noktaya el dezenfektanı yerleştirildi. Büyükşehir Belediyesi tüm etkinliklerini iptal etti. Sonrasında Bilim Kurulu oluşturuldu. Uzmanların bilgi ve onayıyla bir süreç yürütüldü. 27 Mart’ta kriz yönergesi hazırlandı. Kurullar hem odaların hem STK’ların sürece katılmasına fayda sağladı ve hızlı kararlar alındı” açıklamasında bulundu.
Gökçe, “İzmir’de 1 milyon kişiye gıda paketi dağıtılmış oldu. 422 bin 150 kişilik iftar sofraları kuruldu. Askıda İftar uygulamasını önce biz başlattık, sonra yaygınlaştı. Bu sofralar İzmirlilerin bağışıyla kuruldu. Hijyen paketleri dağıtıldı. Sıcak çorbalar dağıtıldı. Direnç paketlerini esnaflarımızdan alarak vatandaşlarımıza ulaştırdık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden aldığımız ilhamla askıda fatura uygulamasını başlattı. 13 bin 37 ihtiyaç sahibinin 1.2 milyonluk faturası ödendi. Üreticilerimizin de tüketicileriyle buluşmasında sıkıntılar oldu. Kirazın toplanmasında sorunlar yaşandı. Bakla, patates, enginar, bezelye alımları yapıldı. Bu ürünler de ihtiyaç sahiplerine tek tek ulaştırılıyor. Süt dağıtımları yaptık. Kavurmalar ile insanlara erişmeye çalıştık. Çiçek üreticileri de mağdur oldu. 50 bin adet saksıyı anneler gününde dağıttık. Kemalpaşa’da 459 gönüllü vatandaş 21 köyde kiraz hasadına katıldı” diye konuştu.
Sağlık personellerine yapılan çalışmalara ilişkin konuşan Gökçe, maske ve dezenfektan üretimi konusunda rakamlar verdi. Maskematiklerin dünyada ses getirdiğini ifade eden Gökçe ayrıca salgın sürecinde kentte yürütülen diğer çalışmalara dair detaylı bilgiler verdi. Gökçe sözlerini sürdürdü ve “Sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi değil kurum ve kuruluşlar bazı gelirlerden vazgeçmek durumunda kaldılar. Örneğin su kesilemeyeceğine dair kararlar alındı. Su gelirleri yüzde 55 azaldı. Toplu ulaşım gelirleri de yüzde 85 azaldı. Genel bütçe vergi gelirleri de otomatik olarak düştü. Çünkü ülkedeki ekonomik faaliyetler durdu ve azaldı. Paylarımız da geçen yılar göre yüzde 15 azaldı. Malzeme alımlarıyla birlikte 150 milyon TL de harcandı. Bütçemizde tüm ülkeye paralel şekilde açıklar oluştu. Açıkların giderilmesi için çalışma yürütülüyor. Narlıdere Metrosu’nun yüzde 59’u tamamlandı. 75 milyon euroluk bir kredi alındı ve imzalar atıldı. Otobüs alım ihalesi gerçekleşti, 304 yeni aracı filoya katacağız. Çiğli Tramvayı’nı ihaleye çıktık. Yılın sonunda temelini atmayı planlıyoruz. Buca Metrosu’na ilişkin çalışmalar biraz durdu. Kredi görüşmelerimiz uzadı. Yılın sonunda ihale tarihini vermeyi hedefliyoruz. Kordon’da yapılacak nostaljik tramvay için alımlar devam ediyor. Yatırımlardan vazgeçilmedi. Sokağa çıkma yasakları asfalt çalışmaları için fırsat oluşturdu. Ana arterlerimizde yoğun bir çalışma yürütüldü. 395 bin ton sıcak asfalt serimi ve 240 bin ton asfalt yama yapıldı. Süreçte İstanbul’dan sonra en vahim il İzmir olarak gösteriliyordu. Günlük 250 vakaya kadar çıkmıştı. Yüksek riskli 5 şehir arasında İzmir artık sayılmıyor. Bu İzmir adına mutluluk verici bir gelişme sayılabilir ama rehavete kapılmamak gerekiyor” ifadelerini kullandı.
BU BAŞARI İZMİR HALKININ BAŞARISIDIR
Soyer de süreçle ilgili kısa bir konuşma yaptı ve “Genel sekreterimiz rakamlardan bahsetti. Hepimizin gurur duyacağı gelişmeler bunlar. Ama İzmir’de birçok haneye ateş düştü ve vatandaşlarımızın canı yandı. Bu salgında vefat eden tüm hemşerilerimizin yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Can yakıcı bu sürecin ve hepimizin zorluk çektiği dönemin iftihar edeceğimiz yanları da oldu. İzmir’de çok güçlü, bir dayanışma ortaya çıktı. Gücü olan ile ihtiyacı olanın buluşması için üzerimize düşeni yaptık. Binlerce bağış yapıldı. Bunlar gerçekten ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaştı. Öncelikle Bilim Kurulu’na, bize rehberlik ettiği için, sağlık çalışanlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Bu süreç bir beyaz önlüklülerin bir de eli nasırlı köylülerimizin önemini gösterdi. Meclis üyelerimize teşekkür ediyorum. Çalışkan personelimize teşekkür ediyorum. Bu süreçte elimizden gelen neyse fazlasını yapmaya çalıştık. Bu başarı İzmir halkının başarısıdır. Vakalar azaldıysa, bir kişiye faydamız olduysa ne mutlu bize. Rakamlar düşüyor ama geçen gün ESHOT Genel Müdürümüz ve eşinde koronavirüs çıktı. Daha bitmedi. Lütfen gevşemeyelim. Süreç daha devam ediyor” açıklamasını yaptı.
HIZAL’DAN HEM TEŞEKKÜR HEM UYARI
AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal da merkezi iktidarın yaptığı çalışmalardan örnekler verdi. Hızal, “Süreci sağlıklı götürüyoruz. Ama bu süreç devam etmekte ve bize verilen uyarılara uymak zorundayız” dedi. Belediye bürokrasisine teşekkürlerini ileten Hızal, bazı aksaklıkların yaşandığını vurguladı. Hızal, “Umarım yeni süreçte koronavirüs salgını bahane edilmez ve gerekenler yapılır” çıkışında bulundu.
3 İSİM PARTİ DEĞİŞTİRDİ
AK Partili Meclis Üyesi Eda Kılıç, Milliyetçi Hareket Partisi’ne (MHP) ve Sedat Sarı Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) İYİ Parti’ye geçtiğini açıkladı. Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı içindeki gelişmelerin yanı sıra İYİ Partili Nafiz Kökler’in ise MHP’ye geçtiği kaydedildi. Üyeler istifa ettiklerini ve yeni partilerine geçişlerini yazılı metinle başkanlığa bildirdi.
GÜLTEPE PLANLARI OY BİRLİĞİYLE GEÇTİ
Konak’ta 14 mahalleyi kapsayan Gültepe planları Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edildi. AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, planlarla ilgili çekincelerini dile getirirken, “Plan iptali bile gündeme gelebilir. Ciddi eksiklikler var. Umarız biz yanılırız. AK Parti engelleyici olmamak adına onay veriyor” dedi.
Başkan Soyer ise, “Konak Belediye Başkanımıza da hayırlı uğurlu olsun. Bu uzun yıllar bekleyen bir konuydu. Konak halkına hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.
CHP’Lİ AYDIN’DAN KARŞIYAKA’DAKİ SATIŞLAR İÇİN ÇIKIŞ: İZMİR’İ İSTANBUL GİBİ YAPMAYIN!
Geçtiğimiz günlerde TOKİ tarafından satışı gerçekleşen Karşıyaka’daki iki arazi için söz alan CHP’li Meclis Üyesi Murat Aydın açıklamalarda bulundu. 112 milyon TL’ye gerçekleşen satışlar tepki gösteren Aydın diğer siyasi parti temsilcilerine de çağrıda bulundu. Aydın, “İmar planlarında yeşil alan, imar planlarında trafo ve açık spor alanı görülen yerlere özel kişiler 112 milyon niçin öder? Ya bu parayı kamuya tahsis edecekler ya da buraların imar planlarını değiştirecekler. Kamu kullanımına açılmış çok az nitelikli yer var. Buraların özel kullanıma verilmesi ve kamu kullanımından uzaklaştırılmasını yanlış buluyoruz. Bu şehirde herkes şehrine sahip çıkmak ister. İzmir’i İstanbul gibi yapmayın. İzmir’in kendi şehircilik anlayışına göre büyümesini istiyoruz. Cumhurbaşkanın kendisi de ‘ihanet ettik’ dediler. Tüm siyasi gruplara sesleniyoruz, lütfen bu alanların planlarının baskıyla değiştirilmesine izin vermeyelim. Karşıyaka Belediyesi bunu önlemek için elinden geleni yapıyor” dedi.
KARŞIYAKA BELEDİYESİ’Nİ YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ
Başkan Soyer, “Murat Bey’in ifade ettiği dilekler çerçevesinde tüm meclis üyelerimizi aynı şekilde hassasiyete davet ediyorum. Karşıyaka Belediyesi’ni yalnız bırakmayacağımızı ifade etmek istiyorum” açıklamasını yaptı.
YUMURTA KIRILMADAN OMLET YAPILMIYOR
MHP Foça Meclis Üyesi Osman Mert, toplantıda söz alarak, İZSU’nun Foça’da yaptığı çalışmaları eleştirdi. Mert, "Söylediğim bir eleştiri değil. Foça’dan bir ricam. Foça’ya yapılan yatırımlar ile ilgili teşekkür ediyorum. Ancak bir plansızlık olduğunu düşünüyoruz. Yaz aylarında, sokağa çıkma yasaklarının bittiği günün ertesinde, esnafın dükkanını açtığı gün kazmaların girmesi ve bundan kaynaklı su kesintilerinin olmasının Foça’yı çok mağdur ettiğini düşünüyoruz. Bu çalışmalar 2 buçuk ay boyunca, insanlar evindeyken yapılabilirdi. Hijyen diyoruz, büyükşehir belediyesine teşekkür ediyoruz hasta sayısı düştü ama su yok. Bir gün var, iki gün yok. İZSU’nun çalışma şeklinde hatalar olduğunu düşünüyoruz, duyumlar alıyoruz” dedi. Eleştirilere yanıt veren Başkan Soyer, “İZSU’daki arkadaşlar da biz de farkındayız. Şuna emin ol ki Foça sonradan müteşekkir olacak. Bazı aksaklıklar olabilir. Ama yumurta kırılmadan omlet yapılmıyor” dedi.