CHP'li Bakan'dan ulaşımda 'devrim gibi' teklif!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, şehir içi toplu ulaşım hizmeti veren kooperatifler ve birlik çatısı altında birleşen esnafın ihalelere katılabilmeleri için kanun teklifi verdi.
Ulaşım ihalelerine giremeyen şehir içi toplu ulaşım hizmeti veren kooperatifler ve birlik çatısı altında birleşen esnafın ihalelere katılabilmeleri için kanun teklifi veren Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, İhale Kanunu’nda değişiklik istedi.
Yaptığı değişiklikle, açılacak ihalelere çeşitli kurumlara servis hizmeti veren firmaların girebileceğini söyleyen Bakan; yerelde kalkınmayı desteklemek amacıyla istisna hükmünün tüm kooperatiflerini kapsadığını belirterek orman köyleri, kalkınma kooperatifleri ve tarım-hayvancılık sektöründe yer alan üreticilerin korunarak varlıklarının sürdürülebilmesinin de hedeflendiğini ifade etti.
‘ULAŞIMDA DEVRİM’
Ulaşım hizmeti veren kooperatifler ve birlik çatısı altında birleşen esnafın ihalelere katılabilmelerinin önünün açılmasının ‘ulaşımda devrim’ niteliği taşıdığını ifade eden Bakan, “Kamunun sosyal sorumluluk yükümlülükleri gereği ve ‘esnafın korunması’ amacı doğrultusunda, ulaşım hizmeti veren kooperatifler ve birlik çatısı altında birleşen esnafın ihalelere katılabilmelerinin önünün açılması gerekiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ulaşım politikaları konusunda Türkiye’nin rol model belediyesidir. Vermiş olduğumuz kanun teklifi kısa süre içerisinde komisyon gündemine gelecek. Eğer iktidar partisi ve muhalefet partisi milletvekilleri elbirliği ile bu yasa teklifine destek olursa; hem ücret sistemi tek merkezden yürütülecek, hem de yolcu hareketliliği, biniş sayısı ve yoğunluğu gibi parametreler kolaylıkla izlenebilecek. İlçelerde, beldelerde, köylerde uzun yıllardır bu işi yapan insanların mesleğini yapamaz hale gelmelerinin ve işlerini kaybetmelerinin önüne geçilecek. Ayrıca toplu ulaşımda yaşanan kaynak israfı da giderilmiş olacak” dedi.
İHALE KANUNU’NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİK
“4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 3. Maddesinin (a) bendinin sonuna “yerel yönetimlerle sınırlı olmak üzere şehir içi toplu ulaşım hizmeti veren kooperatifler ve birlik çatısı altında birleşen esnaf” ibaresi eklenerek, şehir içi yolcu taşımacılığının da bir hizmet sektörü olması ve mevcut esnafın kooperatif ve birlikler çatısı altında örgütlenmesi değerlendirildiğinde, esnafın mevcut varlıklarını koruyabilmeleri adına bu madde ile tariflenen istisnalar uygulanabilecek.”