MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP'li Sertel PTT için araştırma istedi
Politika
5 Ocak 2021 Salı 10:39

CHP'li Sertel PTT için araştırma istedi

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, yıllardır kar eden PTT’nin bu denli zarar etmesinin sebeplerinin araştırılması ve sorumlularının hesap vermesi için Meclis Araştırması için önerge verdiğini belirterek, PTT’nin 2019 yılı Sayıştay raporuna yansıyan dolandırıcılık olayının ayrıntılarını anlattı.

2019 yılında 1.2 milyar zarar ettiği anlaşılan PTT’nin Sayıştay raporunda başka usulsüzlükler de ortaya çıktı. Ortaya çıkan usulsüzlükler PTT’de neler oluyor dedirtti.

2017 yılında uygulamaya konulan PTT Kredi kartı hizmetinde Karttan Karta Para Transferi’nde sistemsel hata yapıldı. Hata ancak bir yıl sonra fark edildi. Bu süre zarfında 64 kişi tarafından 3 milyon 600 bin TL tutarından haksız kazanç elde ettikleri ve paraları kuruma iade etmedikleri ortaya çıktı.

Sayıştay müfettişleri olayı “dolandırıcılık” olarak niteledi. Öte yandan Sayıştay raporunda PTT’nin muhasebe kayıtlarının güvenli olmadığı vurgulanırken, yapılan incelemelerde muhasebe kayıtlarında 22 milyon TL’nin mahiyetinin belli olmadığına da dikkat çekildi.

İKİ YILDA 6.6 MİLYONLUK ZİMMET SUÇU
Raporda denetimdeki zafiyetlere de dikkat çekilerek, “Şirketin 2018 yılından itibaren 4 adet bağlı ortaklığı olmasına rağmen, bağlı ortaklık denetimleri de yapılmamıştır. Bu durum denetim zafiyetine neden olmuş ve 2018 yılında toplam 25 değişik şubede 1,2 milyon TL tutarında, 2019 yılında toplam 28 değişik şubede 5,4 milyon TL tutarında (Çerkezköy gibi küçük bir şubede dahi yaklaşık 4 milyon TL tutarında) zimmet olayı meydana gelmiştir. Yine Pttbank posta çeki hesaplarında uzun süreden beri mutabakatsızlık olması, PTT A.Ş.’nin karttan karta transfer işlemlerinde 3 milyon 600 bin TL tutarında dolandırılması gibi olumsuzluklar da denetim zafiyetinin bir göstergesi olarak ortaya çıkmıştır” denildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, yıllardır kar eden PTT’nin bu denli zarar etmesinin sebeplerinin araştırılması ve sorumlularının hesap vermesi için Meclis Araştırması için önerge verdiğini belirterek, PTT’nin 2019 yılı Sayıştay raporuna yansıyan dolandırıcılık olayının ayrıntılarını şu şekilde aktardı:

64 KİŞİ 3 MİLYON 600 BİN DOLANDIRDI
“PTT kredi kartları hizmetleri bağlamında, 31 Ocak 2017 tarihinde hizmete sunulan Kart’tan Karta Para Transferi (KKPT) uygulamasında işlemler online (otomatik) olarak yapılmasına ve transfer edilen paralar ilgili hesaplara KKPT yatırma açıklaması ile intikal etmesine karşın, PTT otomasyon sisteminde oluşan bir yazılım hatası sonucu daha önce hesaplara yatan KKPT bedellerinin, bu defa PTT sistemi tarafında KKPT yatırma yapılan posta çeki hesabına tekrar yatırıldığı yazılıyor. Ancak bunu kimse fark etmiyor. Uzun bir uygulama döneminden sonra olay yaklaşık bir yıl sonra fark ediliyor. Bu süre zarfında da 234 müşterinin 471 adet kart ve buna bağlı 467 hesaba mükerrer para transferi yapılmış olmasından dolayı 1 milyon 975 bin TL’nin muhtelif müşterilerin kullanımında kalmış olduğu anlaşılıyor. KKPT uygulamasında oluşan aksaklıktan dolayı haksız kazanç sağlayanlardan ancak 115 bin 546 TL tahsilat yapılabiliyor. Daha sonra müfettişler devreye giriyor ve müfettişin hazırladığı soruşturma raporunda, bu işlemlerden dolayı 21 kişinin bilinçli, 43 kişinin örgütlü olarak suistimal yaparak idare parasının mal edinip haksız kazanç sağladıkları, toplam 64 kişi tarafından gerçekleştirilen bu tutarın 3,6 milyon TL olduğu belirtiliyor.”

22 MİLYON MUHASEBE KAYITLARINDA BUHARLAŞTI

Sayıştay’ın PTT’nin muhasebe kayıtlarını da tutarsız ve güvensiz bulduğunu açıklayan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, bu nedenle 22 milyon TL’nin kayıtlarda görünmediği ve paraya ne olduğunun da anlaşılamadığını söyledi. Sertel, şöyle devam etti:

“Sayıştay, şirketin çok uzun yıllardan beri posta çeki hesabında oluşan mutabakatsızlığı bu tutarların döviz tutarı olduğu ve yılsonu için son gün rakamları ile yeniden değerleme yapılması ve karşılığının ilgili hesapta yer alması gerektiği halde farklı şekilde kapatma yoluna gittiğini vurguluyor. Ve raporu yazan Sayıştay müfettişleri ‘bu da muhasebe kayıtlarının güvenli olmadığı gerçeğini ortaya çıkarmıştır’ şeklinde bir cümle kullanıyor. Bahse konu bilinçli veya bilinçsiz yapılan bu muhasebe hatasından dolayı 22 milyon TL’nin mahiyetinin belirlenemediğini, yani paranın ortada olmadığını vurguluyor. Nereden bakarsanız bakın tutarsızlıklar, usulsüzlükler dolu. Bu milletin parasını iç edenlere ve onlara göz yumanlara elbet hesap soracağız.”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir