MENÜ
İzmir 12°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Dünya durmadan dönüyor, biz de öyle…
Dr. Tuncay Filiz
YAZARLAR
15 Aralık 2019 Pazar

Dünya durmadan dönüyor, biz de öyle…

Vertigo, baş dönmesi demektir.  Baş dönmesi değişik şiddetlerde olur. En hafif haliyle sersemlik ya da dengesizlik hissi, en şiddetli haliyle de yerinden kalkamayacak derecede sendeleme söz konusudur.

Vertigo bir hastalık değil bir bulgudur. Bu nedenle çözülmesi gereken sorun altta yatan hastalık ya da hastalıklardır. Bu durum vertigonun pek çok nedenlerle oluştuğu anlamına gelir.

Vertigo her yaş ve cinste görülür. Kadınlarda biraz daha fazla görülmektedir. Kronik hastalıklar nedeniyle sürekli ilaç kullanan kişilerde daha sık görülmektedir. 

Vertigoya neler sebep olur?

Vertigoya yol açan başlıca sebepler iç kulak hastalıkları, vestibüler nörit, beyincik hastalıkları, migren, vertebrobaziler yetmezlik, multipl skleroz, denge sinirini yakalayan tümörler, kafa travmaları, muhtelif alerjiler, yaşlılık, boyun omurlarında kireçlenmeler, boyun fıtıkları, depresyon ve benzeri psikiyatrik durumlar, B12 ve diğer vitamin eksiklikleri, aşırı alkol tüketimi, anemi, bazı ilaçlardır.

Pozisyoner vertigo nedir?

Pozisyoner vertigo en sık görülen vertigo türüdür. Benign Paroksismal Pozisyoner Vertigo olarak bilinir. İyi seyirlidir, baş dönmesinin şiddeti pozisyona göre artar ya da azalır ve periyodik olarak ortaya çıkar. Asıl sebep iç kulağa ait kristallerin yerinden oynamasıdır.

Kısaca BPPV olarak tanımlanır. BPPV iç kulağın labirent sistemine ait fizyolojik bozuklukları işaret eder. Bu nedenle Kulak Burun Boğaz Uzmanı tarafından takip ve tedavi edilmesi gerekir.

Bulantı ve kusma olabilir

Vertigoda en sık dile getirilen yakınma baş dönmesidir. Hasta çevredeki eşyaların etrafında döndüğünden söz eder. Baş dönmesine sıklıkla eşlik eden bulgular bulantı, kusma, terleme, kulak çınlaması, işitme kaybı ve görme bozukluklarıdır. Eğer birlikte enfeksiyon da var ise ateş ve terleme de olur.

Gerçek mi yoksa yalancı mı?

Tanı için öncelikle tam ve sistemik bir muayene gerekir. Vertigo testi gerçek ya da yalancı vertigo arasında ayrımı sağlar. Enfeksiyon hastalıkları, kireçlenme, romatizma, anemi, vitamin ve mineral eksiklikleri, ilaç reaksiyonlarından ileri gelen baş dönmeleri dışlanır. Lüzumu halinde KBB ve Nöroloji uzmanlarından görüş istenir.

Vertigo testi nedir?

Bu test yapılırken hasta aktif vertigo krizinde olmamalıdır. Hasta doktoru nezaretinde kendi etrafında iki,üç dakika kadar döner ve durur. O andaki tepkileri doktoru tarafından gözlenir. Eğer çevresindeki nesneler kendi etrafında dönmeye başlamış ise tanı vertigodur.

Ayni test hasta ayakta iken öne doğru eğilerek kafası ile birkaç dakika daire çizmekle de yapılabilir. Baş dönmesi ve/veya fenalık hissi vertigo lehinedir.

Vertigoya yol açan ilaçlar

*Antihipertansif ilaçlar

*Diüretikler

*Romatizma ilaçları

*Bazı antibiyotikler


Ne yapmalıyız?

*Sigara içmeyin

*Tuzu azaltın

*Kahve tüketimini azaltın

*Alkolden uzak durun

*Baş dönmesini tetikleyen pozisyonlardan sakının


Manevra tedavisi hemen rahatlatır

Pozisyoner vertigonunun ilk tedavi seçeneği manevra tedavisidir. Bu manevra, kristalleri (kanalitleri) girdikleri kanaldan çıkartmayı hedefler. Kanalit Repozisyon Manevrası olarak adlandırılan bu girişim, KBB uzmanı tarafından yapılmalıdır. Pozisyoner vertigo dışında kalanlar ise nedenlerine göre tedavi edilir.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir