MENÜ
İzmir 12°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yorgunluğunuzun nedeni demir eksikliği olabilir
Dr. Tuncay Filiz
YAZARLAR
29 Aralık 2019 Pazar

Yorgunluğunuzun nedeni demir eksikliği olabilir

Yorgunluğunuzun nedeni demir eksikliği olabilir.

Demir eksikliği dünyada en sık görülen yorgunluk nedenlerinden bir tanesidir.

Pek çok hastalığın seyrinde ortaya çıkabileceği gibi fizyolojik nedenlerle de görülebilir.

Fizyolojik nedenlerin başlıcaları kadınlarda menstruasyon ve gebelik, çocuklarda ise gelişme dönemidir. İster fizyolojik ister patolojik nedenlerle olsun demir eksikliğinin nihai sonucu anemidir.

Anemi kandaki hemoglobin seviyesinin kadınlarda %12 gr/dl, erkeklerde %14 gr/dl altına düşmesi demektir. Günlük dilde kansızlık olarak tanımlanır.

Hemoglobin kırmızı kan hücrelerimiz içinde demir ile birleşmiş olan proteindir. Hemoglobinin görevi akciğerlerden aldığı oksijeni vücudun tüm hücrelerine taşımaktır. Demir eksilince kandaki hemoglobin değeri düşer ve dokulara oksijen transferi azalır.

Yorgunluğa neden olur
Halsizlik, yorgunluk ve solgunluk demir eksikliğinin ilk bulgularıdır. Üşüme, çarpıntı, nefes darlığı, göğüs ağrısı, unutkanlık, konsantrasyon güçlüğü ise ilerlemiş olgularda sık dile getirilen yakınmalardır.

Kronik demir eksikliği dudak köşelerinde çatlama, dilde kızarma, tırnaklarda yumuşama, kırılma ve boylamasına çizgilere yol açar. Tedavi edilmezse dirençli kalp yetmezliğine neden olabilir.

Gebelikte demir ihtiyacı artar
Vücudun ihtiyacı olan demir, besinlerden ve kan hücrelerinin doğal yıkımı ile açığa çıkan demirden sağlanır. Yetişkinlerin günlük demir gereksinimi 1-3 mg, kaybı ise 1 mg’dır. Demir kaybı dışkı, idrar ve ter yoluyla olur. Menstruasyon, gebelik ve emzirme dönemlerinde demir kaybı daha fazladır.

Dikkat! Kansere işaret edebilir
Mide-bağırsak kanserleri, iyi huylu mide tümörleri, onikiparmak bağırsağı ülserleri, bağırsak divertikülleri gizli kanamalara yol açarak demir eksikliği anemisine yol açarlar.

Aspirin ve romatizma ilaçları, gizli ya da açık kanamalara yol açarak demir eksikliğine neden olur.

Çocuklar ve yaşlılarda bağırsak parazitleri demir eksikliğine yol açan başlıca nedenlerdir. 

RDW doğruyu söyler!
Demir eksikliği anemisi ile kronik hastalık anemisi birbirlerine çok benzerler. İkisini ayırt etmek için RDW’ ye bakılır. RDW, kırmızı küre dağılım genişliği demektir. Demir eksikliği anemisinde ilk anormal bulgu RDW artışıdır. RDW yüksek ise tanı demir eksikliğidir.

Anemi bir hastalık değildir, ateş, öksürük, ishal nasıl bir bulguysa demir eksikliği anemisi de öyledir. “Neden demir eksik?” sorusuna tatmin edici bir yanıt üretmeden asla demir tedavisine başlanmaz. Demir eksikliği var ise önce eksikliğin nedeni ortaya konur sonra tedaviye geçilir.

Demir içeren besinler
Demir en fazla et ve et ürünlerinde bulunur, ardından balık ve yumurta gelir. Diğer demir kaynakları kepek, çavdar ve sebzelerdir. Vejetaryen beslenenlerde demir eksikliği anemisi sık görülmektedir.

Tedavi kolaydır
Demir eksikliği anemisinin tedavisi ağız ya da enjeksiyon yoluyla kullanılan ilaçlarla yapılır. Ağız yoluyla kullanılan demir bileşenleri aç karına alınmalı, süt ve süt ürünleri ile birlikte kullanılmamalıdır. Demir preparatları C vitamini ile birlikte kullanılırsa bağırsaklardan daha güçlü emilir.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir